Parghii financiare prin care statul actioneaza asupra unei firme

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Parghii financiare prin care statul actioneaza asupra unei firme.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Introducere:

Noțiunea de pârgie financiară are la origine semnificațiile pârghiei din fizica mecanică.

Pârghia economică-financiară este instrument de natură economică sau financiară cu ajutorul căreia statul acționează asupra interesului economic al unei colectivități determinate sau al membrilor acestea luați în mod individual pentru realizarea unui obiectiv anumit sau stimulând evoluția în direcțiile dorite.

Pârghiile sunt instrumente folosite de către stat pentru realizarea anumitor obiective și cuprind :

- pârghiile cu caracter preponderent financiar , legate nemijlocit de funcția de repartiție a finanțelor : impozite , taxe și contribuții sociale ;

- pârghiile financiar monetare (bancar - valutare ) prețurile și tarifele , masa monetara , volumul creditelor și rata dobânzii ;

- pârghiile cu caracter preponderent economic :sistemul de salarizare , sistemul de amortizare a imobilizărilor corporale și necorporale .

Prin efectele pe care le genereaza , pârghiile economice financiare pot acționa în uramătoarele direcții :

- pentru stimularea și încurajarea anumitor activități sau categorii sociale

- pentru descurajarea sau restrângerea anumitor activitaăți

Pârghiile economico - financiare ocupa un loc important in mecanismul de funcționare a economiei și se comportă ca metode economice de conducere , însă folosirea lor nu include însă necesitatea utilizării în completare a unor metode administrative .

Diversele instrumente financiare ( impozite , buget , credite ) se pot manifesta ca pârghii financiare în măsura în care favorizează soluționarea unor probleme de ordin economic și social.

Pârghiile financiare trebuie caracterizate prin:

Stabilitate (stabilirea pârghiilor financiare presupe ca legea fiscală să reziste mult în timp,efectul ei să fie acelasși pe o perioadă îndelungată);

Flexibilitate (sistemul de pârghii financiare să poata fi modificat);

Elasticitate și dinamism (capacitate de adapatare la modificările ce intervin în politica financiară și monetară);

Acțiune convergentă: pârghiile financiare se completează reciproc, acțiunea unei pârghii financiare nu trebuie anulată de acțiunea altei pârghii financiare;

Concretizate în: impozite, alocații bugetare, subvenții, contribuții sociale, rate ale dobânzii, cursuri de schimb valutar.

În cadrul mecanismelor de autoreglare caracteristice economiei de piață pârghiile financiare contribuie la rezolvarea unor problem ce nu pot soluționa cu funcționarea obișnuită a mecanismului respective.

Pârghiile economico - financiare

În țările în curs de dezvoltare, prezintă interes preocupări pentru reformele fiscale orientate în direcția creșterii capacității de influențare a dezvoltării economice prin pârghii economico financiare. În acest scop se apelează:

1. la variante de impunere care presupun o folosire mai intensivă a resurselor, inclusiv stimularea întreprinzătorilor autohtoni în realizarea de investiții, sau atragerea de capital străin.

2. măsuri și practica amortizării accelerate a capitalului fix stimulând procesul de capitalizare ca și scutirea de impozite pe profit a părții de profit destinat investițiilor.

3. subvenționarea de către stat a întreprinzătorilor privați, subvenționarea dobânzelor la împrumuturile bancare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Parghii financiare prin care statul actioneaza asupra unei firme.docx

Bibliografie

1.http://helpcontabilitate.blogspot.com/2011/01/parghiile-economico-financiare.html 2.http://www.creeaza.com/afaceri/economie/finante-banci/PARGHIILE-FINANCIARE988.php
3.http://www.stiucum.com/finante/finate-publice/Parghii-economicofinanciare31556.php