Pensiunea Turistica - Piatra Craiului

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Pensiunea Turistica - Piatra Craiului.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Adriana Scriosteanu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

- Conditii minime de infiintare a unei pensiuni
- Noi criterii de clasificare pentru pensiunile romanesti
- Cum poti sa-ti faci pensiune din Fondurile Structurale
- Prezentarea pensiunii Piatra Craiului
- Restaurant
- Galerie foto
- Tarife
- Rezervari
- Oferte de Craciun si Revelion
- Contact

Extras din document

CONDIŢII MINIME DE ÎNFIINŢARE A UNEI PENSIUNI

Activităţile desfăşurate în cadrul pensiunilor turistice şi al fermelor agroturistice (cazare, alimentaţie, agrement) constituie un tot

unitar, fiind părţi componente ale produsului turistic. În acest sens este obligatorie asigurarea unei relaţii corespunzătoare

între calitatea dotărilor, a echipamentelor şi aspectul general al spaţiilor de cazare cu cele pentru alimentaţie şi agrement. Înscopul protecţiei turiştilor, activitatea pensiunilor turistice şi a fermelor agroturistice se va realiza cu respectarea acestor normative ce reglementează turismul în România.

Turismul reprezintă un factor de seamă în procesul dezvoltării economice. Pornind de la aceste considerente, precum şi de la faptul că România dispune de un bogat şi variat cadru natural, de numeroase resurse turistice primare şi secundare, turismului îi revine un rol important în dezvoltarea economico-socială a ţării, un accent deosebit impunându-se pentru extinderea turismului internaţional românesc.

Turismul rural românesc este una dintre ofertele care prin lansarea „satului turistic” românesc pe piaţa naţională, dar mai ales pe cea mondială, ar putea crea produse turistice de calitate, cu specific naţional şi local, diversificate, contribuind astfel la personalizarea produsului turistic românesc. În acelaşi timp, suntem conştienţi că prin complexitatea sa turismul va determina mutaţii în profil teritorial, contribuind la ridicarea economico-socială a unor regiuni rămase în urmă sau lipsite de resurse.

Aceste transformări se vor manifesta în sistematizarea, amenajarea, construcţia de locuinţe, modernizarea căilor de acces şi a telecomunicaţiilor, serviciilor publice etc., îmbogăţind peisajul geografic românesc. În acest context se impune totodată vocaţia ecologică a turismului prin măsurile de protejare şi conservare a mediului, a valorilor fundamentale ale existenţei umane.

În ultimele decenii ale secolului al XX-lea curba de popularitate a turismului rural a crescut de la an la an, urmărind îndeaproape implementarea confortului în mediul ambiental (funcţionalităţile spaţiului, apa, electricitatea, instalaţiile sanitare, dotările electronice şi electrotehnice de uz casnic cotidian) cu toate dificultăţile întâmpinate de acestea, dintre care costurile şi înlocuirile nu sunt de neglijat. Pe aceeaşi linie se remarcă faptul că de mai bine dedouă decenii, în numeroase ţări europene se generalizează dorinţa de revalorificare a identităţilor locale, salvânduse şi repopulându-se arhitectura rurală, conservându-se şi punându-se în valoare tot ceea ce este preţios şi autentic.

Pensiunile turistice sunt structuri de primire turistice având o capacitate de cazare până la 10 camere, totalizând maximum 30 de locuri în mediul rural şi până la 20 de camere în mediul urban, funcţionând în locuinţele cetăţenilor sau în clădiri independente, care asigură turiştilor servicii de cazare şi masă.

Pensiunile agroturistice sunt pensiunile turistice care pot asigura servicii de cazare şi masă cu specificaţia că este asigurată o parte din alimentaţia turiştilor din producţia

proprie.

Stresul citadin îndeamnă tot mai mult pe locuitorii marilor oraşe să evadeze pentru a regăsi, fie şi pentru câteva zile, frumuseţea şi măreţia naturii, liniştea patriarhală a unor locuri mai ferite de trepidanta civilizaţie urbană. Graţie unei structuri de relief aproape unice în lume – o treime munte, o treime deal, o treime câmpie – oferta turistică este variată, din vârful Carpaţilor până pe plajele Mării Negre.

Ca să cunoşti cu adevărat România, să descoperi bogăţia peisajelor şi patrimoniul ei cultural, să întâlneşti locuitorii săi cu modul lor de viaţă, cu tradiţiile şi obiceiurile lor, există o singură posibilitate: vacanţa la ţară.

Fermele şi pensiunile agroturistice răspândite pe întreg teritoriul ţării practică un turism organizat, oamenii fiind recunoscuţi pentru ospitalitatea lor. Produsul turistic rural este destinat satisfacerii nevoii de reîntoarcere la origine, de redescoperire a naturii, a liniştii şi comorilor spaţiului rural (etnografic, folclor, tradiţii meşteşugăreşti, activităţi agricole etc.). Produsul este destinat unui larg spectru de consumatori (copii şi tineret, turişti de vârstă medie 30-45 de ani, turişti de vârsta a treia) şi satisface multiple motivaţii (turism de week-end, sejururi, balneoclimateric, vânătoare şi pescuit, vacanţe active, culturale) în acelaşi timp vizează îi mod special segmentul de turişti ai mediului citadin şi din ţările dezvoltate şi puternic industrializate. Acestor turişti li se oferă mai multe variante de meniuri cu baremuri fixe şi plătite anticipat. În aceste unităţi este necesară oferirea suplimentară, contra plăţii în numerar, a unor sortimente de preparate şi băuturi, altele decât cele cuprinse în cadrul meniurilor zilnice.

Organizarea interioară trebuie astfel realizată încât să asigure condiţii corespunzătoare nivelului de confort al unităţii respective, în corelare cu structura sortimentală oferită.

Fondate ca afaceri de familie, pensiunile s-au dovedit o atracţie datorită aerului de familie pe care îl întreţineau. Pensiunea presupune şi cere o anumită conduită, precum şi o relaţie mai apropiată între gazdă şi oaspete. În fapt, întreg procesul se bazează în primul rând pe o relaţie interumană.

Din punct de vedere arhitectural, o pensiune nu este cu nimic mai deosebită de o locuinţă. Capacitatea de cazare ţine de raportul dintre numărul camerelor de oaspeţi şi capacitatea pe care o poate avea bucătăria unei locuinţe. Compromisurile faţă de calitate sunt uşor de evitat, ţinând cont de faptul că orice exagerare duce inevitabil la lipsa de rentabilitate.

Nu se poate spune decât că o astfel de afacere se poate susţine numai prin muncă asiduă a proprietarilor, personalul care poate fi angajat fiind redus, iar cheia succesului este un spaţiu intim şi familial, cu preţuri decente. Ca schemă funcţională, faţă de o locuinţă obişnuită, o pensiune are dezvoltate zonele pentru prepararea hranei şi cele pentru oaspeţi, dar fără a se apropia de performanţele unui restaurant. Meniul fix sau limitat permite tipuri diferite de preparări, trasee „curate” şi „murdare”. De asemenea, relaţia personală între gazdă şi oaspete nu mai impune separare strictă a traseelor şi a zonelor dedicate personalului şi oaspeţilor. Acest tip de găzduire este foarte asemănător găzduirii obişnuite a unui musafir acasă. Acesta are libertatea (aproape totală) de a intra în toată casa (respectând, bineînţeles anumite intimităţi).

1. CONDIŢII MINIME PENTRU PENSIUNILE TURISTICE ŞI FERMELE AGROTURISTICE

– Amplasarea pensiunilor turistice urbane, a pensiunilor turistice rurale şi a pensiunilor agroturistice trebuie realizată în locuri ferite de surse de poluare şi de orice alte elemente care ar pune în pericol sănătatea şi viaţa turiştilor;

– Dotările din camere şi din grupurile sanitare destinate turiştilor vor fi puse în exclusivitate la dispoziţia acestora;

Fisiere in arhiva (1):

  • Pensiunea Turistica - Piatra Craiului.doc

Alte informatii

FACULTATEA DE ECONOMIE SI ADMINISTRAREA AFACERILOR