Piața bursieră din Ungaria

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 3825
Mărime: 84.02KB (arhivat)
Publicat de: Axinte State
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. 1. Bursa de Valori
  2. 1.1. Definitie
  3. 1.2. Scurt istoric
  4. 1.3. Viziune
  5. 1.4. Necesitatea pietelor bursiere
  6. 1.5. Organizare
  7. 2. Indicii bursieri
  8. 2.1. Definitie
  9. 2.2. Clasificarea indicelor bursiri
  10. 2.3. Principiile folosite in determinarea indicelor
  11. 2.4. Indicii bursieri in Ungaria
  12. 3. Bibliografie

Extras din referat

1. Bursa de Valori

1.1. Definitie

Bursa de valori este una din cele mai importante institutii ale economiei de piata, un segment al pietei financiare, o piata secundara organizata, transparenta si supravegheata, pe care se încheie tranzactii referitoare la valori mobiliare, derivate ale acestora, bani.

Indiferent de forma ei juridica, care poate fi de drept public sau de drept privat, international, în cele mai multe state functioneaza burse de drept privat ca societati pe actiuni. Bursele de drept public sunt administratii ale statului cu caracter nelucrativ.

Denumirea de ,,bursa,, provinde de la orasul Bruges.Adunarile se tineau in acest oras, mai precis la Hoteldes Bourses denumit dupa cel care il construise, un senior din nobila familei van del Boursen.

1.2. Scurt istoric

Activitatea bursiera in Ungaria dateaza din anul 1864. Deschiderea oficiala a avut loc in 18 ianuarie 1864 in Budapesta. Prima data a fost creat pentru titluri de valori. Patru ani mai tarziu a incorporat si cntrul de comert de cereal si a fost denumit BÁÉT (Budapesti Áru- és Értéktőzsde) – Marfuri si Bursa de Valor Budapesta. Importanta international arata ca in anul 1889 bursa maghiara a fost comunicat si in Viena, Frankfurt, Londra si Paris. In anii ’90 obligatiunile de stat maghiare au fost participanti regulate pe bursa din Londra, Paris, Amsterdam si Berlin.

Dupa al II-lea razboi mondial, dupa nationalizarea majoritatii industriilor private din Ungaria, in 25 mai 1948, Marfuri si Bursa de Valori Budapeesta este desfiintata, iar activele sale au fost detinute de stat.

In 21 iunie 1990 Bursa de Valori Budapesta si-a redeschis portile cu 41 de membrii fondatori, si cu un singur capital propriu, IBUSZ.

Pe piata spot, tranzactionarea cu stigare deschisa – cu sprijin electronic partial, a functionat pe BVB pana in 1995. De atunci pana in noiembrie 1998 tranzactiile titlurilor de valori au fost tranzactionate atat pe podeaua de tranzactionare cat si prin sistemul de tranzactionare la distanta, dupa care noul sistem de tranzactionare la distanta, MultiMarket Trading System (MMTS), a fost introdus in intregime. Mai putin de un an mai tarziu, in septembrie 1999, tranzactia „csatazaj” („sunet de lupta”) a luat un loc definitiv, si atunci a inceput piata futures pe platforma electronica de tranactionare la distanta.

In scopul de a pastra si consolida competitivitatea, in aprilie 2002 noul consiliu, dupa douasprezece de ani de existenta ca persoana juridica independenta, au ales forma de asociatii de intreprinderi.

Anul 2004 a adus un eveniment definitiv in viata bursei. Au avut loc remedieri semnificative in structura de proprietate a Bursei de Valori Budapesta, cand bancile austriri puternici, percum si Winer Börse si Österreichische KontrollBank AG au cumparat pachetul majoritar de actiuni.

Integrarea in Bursa de Valori Budapesta si Bursa de Marfuri Budapesta, din 2 naiembrie 2005 decurg si tranzactionari de marfuri. Bursa de Valori Budapesta din 14 ianuarie 2010 este membru al CEESEG AG Holding, care detine 50,45% din BVB, 100% cel vienez, 92,74% de la Praga si 99,85% de la Ljubljana.

1.3. Viziune

Construirea celei mai performante piete de capital din regiune, dupa aderarea Ungariei la Uniunea Europeana.

Misiunea Bursei de Valori este de a asigura si a promova o piata eficienta, cu reguli corecte, atractiva si compatibila cu standardele europene, care sa devina un factor de influenta a tendintelor economice si institutionale si sa se constituie intr-un mediu de dezvoltare si initiativa antreprenoriala prin oferirea de servicii, mecanisme si norme pentru mobilizarea, atragerea si alocarea eficienta a resurselor financiare, in conditii de transparenta si siguranta.

Sarcina cea mai importanta a Bursei de Valori Budapesta, este de a asigura o piata transparenta si lichida pentru titlurile de valori emise in Ungaria si in strainatate. Participanti centrali intre banii interni si pietele de capital al Bursei de Valori au oportunitati de finantare pentru agentii economici, in timp ce au si oportunitati de investitii eficiente pentru investitori. Conentrarea cererii si ofertei asigura informatii publice despre pretul bunurilor tranzactionate.

Cele patru activitati principale ale Bursei de Valori:

• Seviciile emitentului: acesta permite agentior economici, pentru cresterea necesara, a resursele financiare a Bursei de Valori Budapesta, transpareti, eficienti si potrivit standardelor Uniunii Europene prin emitere de titluri de valori. Prin intermediul Bursei de Valori Budapesta se poate realiza cresterea dinamica a averii investitorilor institutionali interni, economiile interne private. Bursa asigua acces si la straturile investitorilor cele mai importante a pietei de capital la nivel mondial.

• Servicii de tranzactionare: bursa asigura platforma pentru societatile comerciale. In tranzactiile bursiere in prezent participa aproape 40 de de firme autohtone si straine.

• Informatii privind piata: bursa acorda informatii exacte si pompte despre datele de tranzactionare a titlurilor de valori admise, precum si stiri legate de mebrii sectiunii si emitenti.

• Dezvoltarea produselor de investitii: Bursa de Valori Budapesta permite posibilitati de tranzactionare pentru inovatiile financiare, precum si o gama larga si in continua expansiune de oferte de contracte futures si options pentru investitori.

Preview document

Piața bursieră din Ungaria - Pagina 1
Piața bursieră din Ungaria - Pagina 2
Piața bursieră din Ungaria - Pagina 3
Piața bursieră din Ungaria - Pagina 4
Piața bursieră din Ungaria - Pagina 5
Piața bursieră din Ungaria - Pagina 6
Piața bursieră din Ungaria - Pagina 7
Piața bursieră din Ungaria - Pagina 8
Piața bursieră din Ungaria - Pagina 9
Piața bursieră din Ungaria - Pagina 10
Piața bursieră din Ungaria - Pagina 11
Piața bursieră din Ungaria - Pagina 12
Piața bursieră din Ungaria - Pagina 13
Piața bursieră din Ungaria - Pagina 14
Piața bursieră din Ungaria - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Piata Bursiera din Ungaria.docx

Te-ar putea interesa și

Evaluarea și Cotarea Acțiunilor la Bursă

CAPITOLUL I PIAŢA BURSIERĂ – PARTE INTEGRANTĂ A PIEŢEI DE CAPITAL 1. Caracteristici ale pieţei de capital Sunt greu de imaginat astăzi...

Bursele din Europa de Est

I N T R O D U C E R E Tema acestei lucrări de licenţă se intitulează:”BURSELE DE VALORI DIN EUROPA DE EST”. Prin tema aleasa mi-am propus să...

Evoluția pieței de capital în România - analiză comparativă între piața de capital din România și cea din Europa Cetrală și de Est

1. Aspecte generale privind problematica pieţelor financiare Piata de capital reprezinta o piata specializata unde se intalnesc si se regleaza in...

Situația pieței de capital în UE și România

CAPITOLUL 1 SITUAŢIA PIEŢEI DE CAPITAL ÎN UE Uniunea Europeană traversează un proces de integrare financiară al cărui catalizator - moneda unică...

Impactul globalizării și regionalizării asupra piețelor de capital din România

Introducere Într-o economie modernă şi flexibilă, capabilă să răspundă cerinţelor integrării multisectoriale crescânde, rolul pieţei de capital...

Expunerea la Risc a Piețelor de Capital - Analiza Comparativă a Piețelor Dezvoltate și a Piețelor Emergente

1. Noţiuni introductive privind piaţa de capital Piaţa financiară este mecanismul prin care activele financiare sunt emise şi introduse în...

Globalizarea Piețelor de Capital

Cuvânt înainte Intr-o economie modernă şi flexibilă, capabilă să răspundă cerinţelor integrării multisectoriale crescânde, rolul pieţei de capital...

Capitalizarea bursieră

Piata bursiera din Romania comparata cu cea din zona UE: Puncte slabe ale bursei romanesti: • Romania nu a reusit, dupa reinfiintarea bursei din...

Ai nevoie de altceva?