Piața monetară internațională

Referat
10/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 5188
Mărime: 45.12KB (arhivat)
Publicat de: Leonard Dumitrescu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf. Dr. Cibotariu Irina
Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica
Universitatea "Stefan cel Mare", Suceava
Specializare: Finanțe Bănci

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. Capitolul 1.Piața monetară internațională.Definiție și concepte,rol și caracteristici 4
  3. 1.1Definiție și concepte 4
  4. 1.2 Rolul pieței monetare internaționale 4
  5. 1.3 Caractersiticile pieței monetare internaționale 5
  6. Capitolul 2. Semnele bănești ale pieței monetare internaționale ,mecanismele de emisiune și utilizare ale acestora și monedele internaționale 6
  7. 2.1 Semnele bănești ale pieței monetare internaționale 6
  8. 2.2 Mecanismele de emisiune și utilizare ale acestora 6
  9. Capitolul 3 Europiața 8
  10. 3.1 Definiție 8
  11. 3.2 Piața eurovalutelor 8
  12. 3.3 Piață euroobligațiunilor 10
  13. 3.4 Piață eurocreditelor 11
  14. Concluzie 12
  15. Bibliografie 13

Extras din referat

Piața monetară este una dintre cele mai importante piațe pe plan international și national sau mai bine spus pe plan mondial,fără de care evoluția unei țări nu ar fi posibilă sau o țară nu ar putea fi activa pe piață.

Piața monetară este reprezentată de bani sub forma monedelor și a bancnotelor,sub formă scriptată sau în prezent sub formă criptată așa zisele criptomonede.

Piața monetară a existat întotdeauna încă de la apariția omenirii doar că atunci nu existau bancnote ci doar sub formă de schimburi între bunuri sau sub foarma aurului,argint etc.

Cu toate astea piața monetară are o influență uriasă asupra economiei mondiale în sensul că piața monetară dacă este dirijată corect atunci țările se pot dezvolta cum trebuie fără frica de deschidere pe piața internațională. Însă dacă piața monetară nu este dirijată și controlată cu ”cap” atunci putem vorbi de trei lucruri ce caracterisează această neglijență a pieței monetare și acestea sunt criză,sărăcie și război.

În lucrarea mea vă voi prezenta informații cu privire la piața monetară internațională.

Capitolul 1.Piața monetară internațională.Definiție și concepte,rol și caracteristici

1.1Definiție și concepte

Prin noțiunea de piață monetară internațională se înțelege un sistem de relații financiar‑monetare prin care se desfășoară vânzările și cumpărările atât în valută (efectivă și în cont) cât și cele de instrumente de plată internaționale (trate, bilete la ordin, cecuri etc.) exprimate în moneda străină.

Tranzacțiile pe piața monetară au loc în orice țară în legătură cu fluxurile circuitului economic național și în interdependență cu relațiile economice internaționale. Cea mai mare piață monetară din lume este cea din New York, fiind dominată de cele mai mari bănci americane, japoneze și europene. Alte piețe monetare majore sunt în: Londra, Tokio, Paris.

Participanții și felul în care se realizează operațiunile pe piața monetară sunt precizate prin reglementările juridice adoptate de fiecare stat. În cadrul acestor reglementări sunt specificați nominal unii agenți economici iar alți agenți sunt admiși ca operatori pe această piață numai dacă îndeplinesc anumite cerințe.

Realizarea activității pe această piață reprezintă o activitate cu caracter lucrativ comercial, realizată de agenți economici specializați care concentrează cererea și oferta de monedă provenite de la diverși agenți economici primari. Agenții economici specializați sunt agenții economici intermediari: bănci sau alte instituții financiare.

Piață monetară internațională este în mod clar delimitată de piețele monetare naționale.Principala deosebire constă în faptul că, în timp ce pe piață monetară națională băncile efectuează cumpărări și vânzări de valută în schimbul monedei naționale, în cazul pieței monetare internaționale, aceleași bănci derulează tranzacții care au ca obiect o valută ce este străină, atât pentru ele, cât și pentru solicitantul operațiunii.

Motivul existenței pieței monetare internaționale alături de piețele monetare naționale se află în restricțiile care adesea împiedică circulația internațională a capitalului. Aceste restricții pot fi aplicate doar pe piețele monetare naționale, dar nu și asupra piețelor monetare internaționale. De exemplu, pe piață de la Londra, rezidenții din Franța, Olanda, Germania etc. pot deține conturi în dolari sau pot contracta credite în dolari, fără restricții, în schimb rezidenții din Anglia nu au decât o libertate limitată în efectuarea tranzacțiilor de export sau import de capital.

O altă deosebire se referă la faptul că, în timp ce pe piață monetară națională cursul monetar rămâne neschimbat pe durata unei zile bancare, pe piață monetară internațională cursul la care se efectuează operațiunile este într‑o permanentă modificare

1.2 Rolul pieței monetare internaționale

Piața monetară internațională este principalul participant la comunicarea economică prin bani pe plan internațional.

Ea furnizează:

1.produsele monetare implicate în cunoașterea și comunicarea privind valoarea;

2.structurile necesare vehiculării semnelor bănești în condiții de siguranță;

3.mecanismele corectării operative a distorsiunilor din procesul de comunicare economică internațională.

Piața monetară și valutară sunt cele mai cuprinzătoare piețe existente în prezent. Conform Băncii Reglementelor Internaționale, care monitorizează activitatea piețelor respective din întreaga lume, peste un trilion de USD se tranzacționează, în medie, într-o singură zi.

Există două modalități de bază în a aborda diferite tipuri de instrumente sau titluri de valoare care se utilizează pe piețele monetare.

Una dintre metode face distincție între instrumentele negociabile și cele nenegociabile și utilizează următoarele categorii:

- depozite pe piețele monetare;

- titlurile de valoare negociabile

Cea de a doua metodă diferențiază instrumentele în funcție de modul în care acestea generează venituri și utilizează următoarele categorii:

- instrumente purtătoare de cupon;

- instrumente cu discont.

Acestea sunt prezentate în graficul de mai jos:

1.3 Caractersiticile pieței monetare internaționale

Principalele caracteristici ale pieței monetare, care nu fac altceva decât să‑i individualizeze conținutul, sunt următoarele:

-În primul rând, piața monetară nu poate fi localizată din punct de vedere geografic, ea materializandu‑se practic într‑o rețea de legături electronice între dealerii din diferite bănci.

-În al doilea rând, piață monetară se compune dintr‑o serie de bănci comerciale, care au incluse în activitatea lor și operațiuni cu valute, case de schimb monetar care sunt autorizate în aceste sens și alte instituții nebancare, precum și dintr‑o bursă monetară, a cărei activitatea este reglementată prin lege, menită să vină în sprijinul comerțului cu valute și devize.

-În al treilea rând, pe piață monetară cursul valutelor se stabilește prin confruntarea directă a cererii și ofertei, în anumite condiții stabilite de părți și în limitele prevăzute de lege.

În urmă acestor confruntări, valoarea de schimb a valutelor variază, stabilindu‑se în jurul unei valori medii, numită cursul monetar al pieței.

-În al patrulea rând, piețele monetare se supun legislației financiare și monetare a statului pe teritoriul căruia funcționează, autoritățile monetare exercitând în acest domeniu politică monetară a statului respectiv, subordonată intereselor sale economice și financiare.

-În al cincilea rând, pe piața monetară există situații în care tranzacțiile se îndepărtează de latura economică propriu‑zisă și capătă un profund caracter speculativ, motiv pentru care atât cererea cât și oferta sunt deformate. Aceste situații apar că urmare a unor factori specifici, cum ar fi, de exemplu, speculația valutară sau arbitrajul valutar.

Capitolul 2. Semnele bănești ale pieței monetare internaționale ,mecanismele de emisiune și utilizare ale acestora și monedele internaționale

2.1 Semnele bănești ale pieței monetare internaționale

Operațiunile și tranzacțiile multiple ce se nasc între persoane fizice și juridice aparținând unor țări diferite, ca și cele internaționale, propriu-zise, dau naștere la încasări și plăți, la creanțe și datorii. Lichidarea acestora se poate realiza cu ajutorul mai multor mijloace și instrumente de plată internaționale și anume:

- Valutele (monede naționale) - emise de autoritățile monetare;

- Monede naționale emise în afara țărilor respective (eurovalute) - emise de către instituții bancare ce nu aparțin țărilor ale căror monede se emit pe piața internațională;

- Monede cu caracter internațional - DST, EURO

- Cambiile;

- Biletele la ordin;

- Cecurile;

Bibliografie

www.wikipedia.ro

http://metrolinks.ro

http://www.stiucum.com/economie

https://www.wall-street.ro

https://editura.ase.ro

Preview document

Piața monetară internațională - Pagina 1
Piața monetară internațională - Pagina 2
Piața monetară internațională - Pagina 3
Piața monetară internațională - Pagina 4
Piața monetară internațională - Pagina 5
Piața monetară internațională - Pagina 6
Piața monetară internațională - Pagina 7
Piața monetară internațională - Pagina 8
Piața monetară internațională - Pagina 9
Piața monetară internațională - Pagina 10
Piața monetară internațională - Pagina 11
Piața monetară internațională - Pagina 12
Piața monetară internațională - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Piata monetara internationala.docx

Alții au mai descărcat și

Etalonul monetar - tipuri de sisteme monetare

CAPITOLUL I MONEDA ŞI EVOLUŢIA SA. SCURT ISTORIC. Secţiunea 1. Moneda şi funcţiile ei 1.1.Noţiune Moneda a contribuit substanţial la...

Valuta. Devize

Capitolul 1: Valuta Valutele sunt acele monede naţionale care au circulaţie, putere de plată şi pot fi constituite ca rezervă şi în alte ţări...

Sistemul Monetar European

INTRODUCERE Gândirea promotoare a unei Europe unite este veche şi a fost exprimată prin diverse idei încă din secolul trecut. Europa a rămas însă...

Piața muncii - Impactul pandemiei Covid19 asupra pieței muncii

INTRODUCERE Lucrarea de față are ca obiectiv abordarea informațiilor privind piața muncii și importanța acesteia in economia României, precum și...

Sistemul Monetar European

Capitolul 1. Înfiintarea Sistemului Monetar European Ca succesor al Sarpelui, Sistemul Monetar European a intrat în vigoare la 13 martie 1979 cu...

Piața eurodevizelor

Comunicarea este o caracteristică a sistemelor vii şi, cu atât mai mult, a celor complexe, cum ar fi societatea umană. Fenomenul valorii se...

Piața financiară internațională

Piata financiara internationala se compune in prezent din totalitatea pietelor financiare nationale pe care sunt permise tranzactiile cu valori...

Piața de Capital

PIAŢA DE CAPITAL – Instituţii şi instrumente Marele economist Keynes vorbind despre pieţele de capital avea să spună “Nimic nu este mai periculos...

Te-ar putea interesa și

Rata Dobânzii și Cursul de Schimb

INTRODUCERE – Mecanismul ERM – 2 Banca Naţională trage speranţa că 1 ianuarie 2014 îi va găsi pe români cu euro în buzunar. Optimismul băncii...

Fondul monetar internațional și rolul sau în economia mondială

În cadrul economiei mondiale moderne, una din cerinţele fundamentale, care conduce la progresul fiecărei economii naţionale, este reprezentată de...

Grupările Regionale în Evoluția Lumii Contemporane

Introducere La început de mileniu, omenirea se îndreaptã spre o nouã erã; fenomene complexe dominã viata politicã, economicã, socialã, militarã...

Apariția și dezvoltarea pieței valutare în România

1.1 APARITIA SI DEZVOLTAREA PIETEI VALUTARE IN PLAN INTERNATIONAL In societatea contemporana, volumul zilnic de schimburi valutare tranzactionat...

Utilizarea euro pe piața monetară internațională

Introducere Crearea monedei unice europene - EURO - reprezintă dezideratul principal al conducerii Uniunii Europene. Dată fiind această...

Tendințe Privind Globalizarea Piețelor Financiare

1. Internaţionalizare şi interdependenţă financiară Internaţionalizarea activităţilor şi structurilor unităţilor bancare a creat o tehnostructură...

Sistemul Monetar Internațional

A.SCHIMBURILE SI CURSUL DE SCHIMB a. Operatiunile cu strainatatea Emisiunea monetara este unul din atributele suveranitatii statelor. Existenta...

Rolul dolarului în cadrul sistemului monetar internațional

CAPITOLUL I MONEDA DOLAR I.1. SCURT ISTORIC Termenul “dolar” reprezinta denumirea oficiala pentru moneda SUA, precum si a monedelor oficiale...

Ai nevoie de altceva?