Planul de Afaceri

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 4859
Mărime: 32.37KB (arhivat)
Publicat de: Roryta -.
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Anca Turtureanu
Universitatea “DANUBIUS” Galati Facultatea de Ştiinte Economice GESTIUNEA FINANCIARĂ A AFACERILOR ÎN SPAŢIUL EUROPEAN

Extras din referat

CAPITOLUL I. PLANUL DE AFACERI. INTRODUCERE

În planificarea afacerilor firmei există multe bariere, în special în cazul firmelor cu afaceri organizate minuţios. Dintre acestea se pot aminti următoarele:

1. Problema este deseori complexă, afacerea necesitând adesea informaţii referitoare la climatul politic internaţional şi vizând ultimele noutăţi tehnologice din alte zone geografice.

2. Procesul de planificare necesită investiţie de timp şi bani, deseori resursele aflate la dispoziţia firmei fiind extrem de limitate.

3. Gândirea strategică şi planificarea afacerilor necesită o serie de „aptitudini” speciale foarte diferite de cele specificate derulării afacerilor în mod obişnuit.

4. Problema cea mai dificilă constă în nevoia de analize de fezabilitate şi de previziune financiară.

În literatura de specialitate există diferite modalităţi de abordare a problemei privind elaborarea strategiei firmei şi planificarea afacerilor.

Managementul afacerilor economice constituie componenta strategică a managementului contamporan, iar conceptul de strategie nu poate fi disociat de ideea de plan, de programe bazate pe analize şi previziuni. Afacerile economice internaţionale sunt caracterizate printr-o mare complexitate şi riscuri de tot felul, astfel încât luarea deciziei de a iniţia o afacere sau de a dezvolta una existentă trebuie:

 pe de o parte să se bazeze pe analize atente ale realităţilor, ale mediului socio-economic în care se va crea sau se va dezvolta afacerea;

 pe de altă parte, să se elaboreze strategii de afaceri adecvate, cuprinse într-un plan de afaceri (bussines plan).

Planul de afaceri, atribut important al managementului contemporan reprezintă deci un set de analize tehnico-economice complexe, de previzuni şi predicţii atât microeconomice, cât şi macroeconomice care au drept scop stabilirea oportunităţii afacerilor economice, determinarea resurselor şi cheltuielilor aferente acestora, selectarea soluţiilor celor mai adecvate pentru atingerea unor performanţe.

Planul de afaceri este documentul construit pentru a determina drumul de parcurs al unei întreprinderi într-o anumită perioadă de timp. El stabileşte misiunea, obiectivele, strategia şi planurile de acţiune pentru derularea unei activităţi specifice pe parcursul unei perioade viitoare determinate. Utilitatea planului de afaceri este atât internă (ca instrument de lucru al managerilor), cât şi externă (pentru obţinerea unei finanţări sau pentru a realiza un parteneriat strategic cu o altă firmă). Planul de afaceri este modul preferat de comunicare între întreprinzători, potenţialii finanţatori şi investitori. El este de folos şi pentru a explica angajaţilor sensul tuturor atribuţiilor stabilite, şi rolul pe care aceştia îl au în cadrul firmei.

Un plan de afaceri sau business plan poate avea ca utilitate atât prezentarea firmei sau a ideii/proiectului/afacerii, dar mai ales poate avea o utilitate de uz intern, conferirea unei mai mari clarităţi asupra target-ului afacerii, marketingului şi gestionării întregii activităţi. Un plan de afaceri clar şi realist va ajuta la observarea dacă afacerea se îndreaptă sau nu spre ţelurile pentru care a fost demarată, dacă nu, care sunt cauzele, unde este greşeala, cum se poate îndrepta şi aşa mai departe.

În primul rând un plan de afaceri trebuie să ţină cont de profilul afacerii, de mediul în care se va desfăşura activitatea, de obiectivele afacerii şi de ţelul urmărit prin realizarea acestora.

Atunci când un plan de afaceri este bine realizat, acesta va contribui la realizarea de prezentări de succes către partenerii de afaceri, finanţatori şi nu în ultimul rând ajută la organizarea şi cunoaşterea propriei afaceri.

Întocmirea planului de afaceri presupune păstrarea unei flexibilităţi în gândire şi în activitatea practică, luând în considerare elementele noi care apar pe parcurs în mediul socio – economic. În vederea elaborării unor planuri de afaceri performante, viabile, trebuie să se ţină seama de o serie de condiţii unele având caracter de restricţii, altele de factori promoţionali. Ca atare, o primă etapă în elaborarea planului de afaceri constă în studierea premiselor pentru declanşarea sau pentru dezvoltarea unei afaceri economice în cazul în speţă, al unei afaceri economice internaţionale.

Un plan de afaceri este util nu numai finanţatorilor externi, ci şi proprietarilor firmei, mulţi întreprinzători sunt, încă, nevoiţi să întocmească un plan de afaceri abia atunci când acesta le este solicitat de un potenţial investitor, în fapt, redactarea sa ar trebui să fie unul din primii paşi în iniţierea oricărei afaceri. Odată cu întocmirea planului de afaceri, întreprinzătorii sunt „forţaţi” să ia în considerare aspecte care le-ar putea astfel scăpa la o abordare mai superficială, dar acest plan va ajuta la formarea unei idei realiste asupra afacerii, fără a ignora problemele şi riscurile existente.

Planul de afaceri va schiţa măsurile necesare ce trebuiesc luate imediat, precum şi problemele care trebuiesc luate în considerare pe termen lung şi mediu. De exemplu, problemele de produs şi producţie pot să varieze pe parcursul unei perioade de trei ani astfel:

Termen scurt Termen mediu Termen lung

Produs

Producţie Menţinerea situaţiei curente Elaborare variante Diversificare

Schimb de lucru suplimentar Utilaje noi Fabrică nouă

Toate aceste elemente vor fi legate între ele în moduri diferite şi vor necesita niveluri variate de investiţie în timp şi bani, dacă e să se obţină rezultatul dorit.

Planul de afaceri trebuie să fie riguros, simplu şi util. Un element important al planificării economice îl constituie examinarea detaliată a întreprinderii, pentru a determina ce anume s-a petrecut pe parcursul anului precedent în anumite domenii – cheie. Această analiză va presupune examinarea performanţelor firmei în domenii cum ar fi: desfacerea, stabilirea preţurilor, producţia, distribuţia, finanţarea şi administrarea. Într-o întreprindere mică s-ar putea ca activităţile desfăşurate în câteva din aceste domenii să nu fie foarte complexe. Ele pot apărea uneori, la prima vedere, prea simple ca să merite atenţie. Dar numai asigurându-ne că asemenea domenii aparent lipsite de complicaţii sunt analizate periodic, vom putea presupune că o activitate care era simplă întrecut a continuat să rămână la fel şi în prezent. Examinarea detaliată a performanţei economice anterioare poate să-l conducă pe planificator şi la analiza obiectivelor concrete pe care firma şi le-a stabilit în trecut, pentru a vedea dacă acestea au fost îndeplinite sau nu.

Planificatorul poate să identifice domeniile care necesită o analiză detaliată, indicând totdată şi orice schimbări de direcţie pe care trebuie să le facă firma.

CAPITOLUL II. ANALIZA PIEŢELOR PENTRU AFACEREA ECONOMICĂ

Înainte de a trece la structurarea şi derularea unui plan de afaceri este necesar să fie stabilite o serie de elemente cu caracter de premise ale acestuia. Studierea acestor premise trebuie să ducă la o concluzie valabilă cu privire la oportunitatea iniţierii sau a dezvoltării unei afaceri economice internaţionale. Corectitudinea răspunsului la o asemenea problemă necesită studii competente şi detaliate ale pieţii, ale consumatorilor, ale concurenţei, dar şi o analiză introspectivă care să ducă la clarificarea posibilităţilor de a angaja afacerea respectivă.

Preview document

Planul de Afaceri - Pagina 1
Planul de Afaceri - Pagina 2
Planul de Afaceri - Pagina 3
Planul de Afaceri - Pagina 4
Planul de Afaceri - Pagina 5
Planul de Afaceri - Pagina 6
Planul de Afaceri - Pagina 7
Planul de Afaceri - Pagina 8
Planul de Afaceri - Pagina 9
Planul de Afaceri - Pagina 10
Planul de Afaceri - Pagina 11
Planul de Afaceri - Pagina 12
Planul de Afaceri - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Planul de Afaceri.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Plan de afaceri la SC Vinex SA Pitești

INTRODUCERE Planificarea, transpunerea in practica si adaptarea la schimbarile survenite in mediul ambient al firmei raman unele dintre cele mai...

Business plan - metodă statistică de fundamentare a strategiilor economice

INTRODUCERE În lumea de azi, managerii sunt confruntaţi cu probleme complexe şi situaţii noi.Ei trebuie să asigure folosirea eficientă a...

Planul de Afaceri

CAPITOLUL I . Consideraţii generale privind planul de afaceri I .1. Ce este planul de afaceri? În lansarea unei afaceri sau în extinderea uneia...

Plan de afaceri - instrument al managementului la sucursala de furnizare și distribuție a energiei electrice Baia Mare

INTRODUCERE În întreaga lume o importanţă din ce în ce mai mare o prezintă preocuparea specialiştilor pentru definirea noilor concepte de afaceri...

Managementul internațional aplicat în cadrul companiei SC Roli Trans SRL

INTRODUCERE Oamenii se decid să înceapă o afacere din diverse raţiuni: pentru câştig, pentru independentă sau pur şi simplu din disperare,...

Plan de afaceri pentru dezvoltarea unei societăți comerciale SC Atic SRL

CAPITOLUL I FUNDAMENTAREA TEORETICĂ A UNUI PLAN DE AFACERI 1.1 INTRODUCERE În actuala situaţie economică din ţara noastră, marcat de instalarea...

Elaborarea unui plan de afaceri la SC Kligor SRL - Tecuci

Capitolul 1. Importanţa planului de afaceri pentru materializarea proiectelor în comerţ 1.1. Definirea, rolul şi funcţiile planului de afaceri...

Studiul de piață prinvind cererea de contoare de apă rece și caldă pentru SC Victoria SA Arad și întocmirii unui plan de afaceri

CAPITOLUL I 1. ABORDAREA PLANULUI DE AFACERI DIN PUNCT DE VEDERE TEORETIC 1.1. NECESITATEA PLANIFICĂRII LA NIVELUL FIRMEI Întreprinzătorii sunt...

Ai nevoie de altceva?