Plățile Internaționale prin Acreditiv

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 34 în total
Cuvinte : 12095
Mărime: 90.51KB (arhivat)
Puncte necesare: 6

Extras din referat

XlX-lea si se regasesc în arhivele bancilor din centrele comerciale ale lumii financiare de atunci: Paris, Amsterdam, Londra etc., fiind utilizat în negotul cu tari din Extremul Orient, începând cu secolul al XX-lea, atestarile surit mult mai numeroase. Interesant este faptul ca elementele de structura ale acreditivului: caracterul documentar, fermitatea angajamentului bancar, siguranta pe care o confera partenerilor si, în buna parte însusi formalismul - imaginat de banci acum doua secole se regasesc si astazi în practica în materie. Intr-o acceptiune moderna însa despre acreditiv documentar se poate discuta dupa primul razboi mondial. In anul 1920, ca rezultat al Hotarârii Conferintei Comertului International din 1919 ce a avut loc la Atlanta (SUA) a fost creata Camera de Comert International (C.C.I) cu sediul la Paris.

Intre domeniile prioritare de activitate ale C.C.I s-a înscris si elaborarea unor norme uniforme aplicabile comertului international pentru facilitatea tranzactiilor.

Absenta unor reglementari uniforme în materie de plati internationale con¬stituia, indiscutabil, un obstacol major în dezvoltarea schimburilor internationale.

Debutul si elaborarea regulilor uniforme în materie de acreditive documentare l a fost lung si dificil. Un prim proiect, a carui elaborare a început în 1924, a fost prezentat de C.C.I la Conferinta de la Viena din 1933. Documentul, intitulat "Reguli si uzante uniforme privitoare la acreditivul documentar", desi a fost adoptat, nu a retinut atentia decât câtorva tari, iar altele, prin care SUA, Marea Britanie l-au privit cu reticenta.

Interesant, ca dupa cel de al II-lea razboi mondial, dat fiind noua conjunctura economica si politica, atitudinea tarilor fata de uniformizarea regulilor în materie se schimba. Statele Unite, care în anii 50 devin primul si cel mai mare exportator pentru tarile Europei distruse de razboi, au devenit foarte interesate în punerea sistemului de plati internationale pe baze cât mai riguroase si sigure.

Se poate aprecia, ca SUA au fost principalul promotor al revizuirii Regulilor si Uzantelor, noul text fiind adoptat în 1951 la Conferinta de la Lisabona.

Numarul tarilor interesate si care aderau la aplicarea Regulilor si Uzantelor a început sa fie tot mai mare, iar practica acestora si experienta acumulata au impus o noua revizuire în 1962. Cu aceasta ocazie, toate bancile din diferite tari si teritorii care figurau în "Banker's Almanach" au aderat la aplicarea Regulilor si Uzantelor.

In acest context, problema realizarii unor reglementari cu adevarat internati¬onale aplicabile în materie de acreditiv documentar devenea tot mai necesara. Problema îsi avea originea, pe de o parte, în faptul ca în unele tari legislatia bancara nationala ignora existenta acreditivului documentar, iar pe de alta parte, în alte tari se mentineau si erau utilizate propriile reglementari nationale cum era exemplul Frantei: "Reglement de Paris" sau al Germaniei: "Regulativ des Akkredi-tivgeschofts der Berliner Sterupelvereiningung", fara a mai pune în discutie City londonez care era ostil oricarei codificari.

Sintetizând practicile si experienta în materie, Comisia de Tehnica si Practica Bancara sub presedintia lui Bernard S. Wheble, elaboreaza o noua versiune, cea adoptatajn_Uai4. (Publicatia nr. 274)

Pe drumul succesivelor revizuiri ale Regulilor si Uzantelor, textul adoptat în 1974, ocupa un loc aparte.

Importanta momentului este data de recunoasterea textului de un organism ONU: Comisia Natiunilor Unite pentru Drept International, ceea ce i-a conferit un caracter mondial.

De precizat ca la elaborarea textului adoptat în 1974 au fost luate în conside¬rare sugestiile formulate de institutiile bancare care nu erau reprezentate la CCI, dar ale caror propuneri au fost transmise acesteia prin intermediul Comisiei Natiunilor Unite pentru Drept International, ceea ce în final, i-a conferit o aplica¬bilitate internationala.

Textul este din nou îmbunatatit si adaptat cerintelor moderne în 1984 (Publi¬catia nr. 400) si în 1993 (Publicatia nr. 500). Aceste revizuiri au fost necesare datorita noilor tehnici de producere si transmitere automata a datelor, mutatiilor în transportul international.

Studiile efectuate de Comisia CCI pentru Practica si Tehnica bancara privind îmbunatatirea Regulilor si Uzantelor din 1984, au evidentiat ca aproximativ 50% din documentele prezentate pentru un acreditiv sunt respinse datorita neconcordantelor reale sau aparente. Astfel de situatii diminueaza eficienta utilizarii acreditivului si implicit au un impact financiar asupra partilor implicate, în acelasi context, s-a constatat cresterea marcanta a litigiilor în care sunt implicate acreditive.

Preview document

Plățile Internaționale prin Acreditiv - Pagina 1
Plățile Internaționale prin Acreditiv - Pagina 2
Plățile Internaționale prin Acreditiv - Pagina 3
Plățile Internaționale prin Acreditiv - Pagina 4
Plățile Internaționale prin Acreditiv - Pagina 5
Plățile Internaționale prin Acreditiv - Pagina 6
Plățile Internaționale prin Acreditiv - Pagina 7
Plățile Internaționale prin Acreditiv - Pagina 8
Plățile Internaționale prin Acreditiv - Pagina 9
Plățile Internaționale prin Acreditiv - Pagina 10
Plățile Internaționale prin Acreditiv - Pagina 11
Plățile Internaționale prin Acreditiv - Pagina 12
Plățile Internaționale prin Acreditiv - Pagina 13
Plățile Internaționale prin Acreditiv - Pagina 14
Plățile Internaționale prin Acreditiv - Pagina 15
Plățile Internaționale prin Acreditiv - Pagina 16
Plățile Internaționale prin Acreditiv - Pagina 17
Plățile Internaționale prin Acreditiv - Pagina 18
Plățile Internaționale prin Acreditiv - Pagina 19
Plățile Internaționale prin Acreditiv - Pagina 20
Plățile Internaționale prin Acreditiv - Pagina 21
Plățile Internaționale prin Acreditiv - Pagina 22
Plățile Internaționale prin Acreditiv - Pagina 23
Plățile Internaționale prin Acreditiv - Pagina 24
Plățile Internaționale prin Acreditiv - Pagina 25
Plățile Internaționale prin Acreditiv - Pagina 26
Plățile Internaționale prin Acreditiv - Pagina 27
Plățile Internaționale prin Acreditiv - Pagina 28
Plățile Internaționale prin Acreditiv - Pagina 29
Plățile Internaționale prin Acreditiv - Pagina 30
Plățile Internaționale prin Acreditiv - Pagina 31
Plățile Internaționale prin Acreditiv - Pagina 32
Plățile Internaționale prin Acreditiv - Pagina 33
Plățile Internaționale prin Acreditiv - Pagina 34

Conținut arhivă zip

  • Platile Internationale prin Acreditiv.doc

Te-ar putea interesa și

Acreditivul Documentar

CAPITOLUL I RISC SI SIGURANTA ÎN COMERTUL INTERNATIONAL 1.1Mediul operational Globalizarea economiei mondiale faciliteaza accesul pe pietele...

Practică bancară BCC

Cap 1. Scurt istoric al sistemului bancar din Romania Primele dovezi cu privire la o activitate bancara pe teritoriul Romaniei au fost descoperite...

Analiza Acreditivului Bancar

CAPITOLUL 1. MODALITĂŢI ŞI TEHNICI BANCARE DE DECONTARE 1.1. DEFINIREA ŞI FUNCŢIILE ACREDITIVULUI BANCAR Acreditivul bancar reflectă un...

Derularea Plăților Internaționale prin Acreditiv Documentar la Banca Transilvania

Cap. 1 Norme , mecanismele, derularea şi importanţă ACREDITIVUL DOCUMENTAR în cadrul Băncii Transilvania Acreditivul documentar reprezintă în...

Acreditivul Documentar - Studiu de Caz

Introducere Acreditivul documentar este un instrument de plată de care comerţul internaţional nu s-ar putea dispersa în zilele noastre. El permite...

Proiect de practică - SC VEF SA Focșani

Capitolul 1 Prezentarea generala a firmei 1.1 Scurt istoric al activitatii Societatea comerciala VEF S.A. Focsani este o firma cunoscuta în...

Acreditivul Documentar - Principala Modalitate de Plată Utilizată în Relațiile Internaționale

1. Introducere în plăţile internaţionale 1.1. Plăţile internaţionale – generalităţi Stingerea obligaţiilor bănesti ce rezultă din activitatea de...

Operațiunea de export la SC Ondina SRL

PARTEA I. ACTIVITĂTI PREMERGĂTOARE DERULĂRII UNEI OPERAŢIUNI DE EXPORT Capitolul I. Prezentarea generală a firmei 1.1 Forma juridică de...

Ai nevoie de altceva?