Politică privind piața muncii și ocuparea forței de muncă

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 14839
Mărime: 87.77KB (arhivat)
Publicat de: Sever Drăgoi
Puncte necesare: 8
UNIVERSITATEA VALAHIA TARGOVISTE

Cuprins

  1. UNIUNEA EUROPEANĂ: POLITICA PRIVIND PIATA MUNCII SI OCUPAREA FORTEI DE MUNCÃ
  2. Introducere 1
  3. 1. Politica de ocupare a forţei de muncă în Uniunea Europeană 5
  4. 1.1 Momente cheie in domeniul politicii de ocupare a forţei de muncă 5
  5. 1.2 Noua agendă socială 8
  6. 2. Politica privind piaţa muncii şi ocuparea forţei de muncă in Romania 10
  7. 2.1 Armonizare legislativă 10
  8. 2.2 Instituţiile de pe piaţa muncii 12
  9. 2.3 Elaborarea Strategiei naţionale de ocupare şi a Planului de acţiuni privind ocuparea forţei de muncă 13
  10. 2.4 Politici de ocupare a forţei de muncă 14
  11. 2.5 Politicile de piaţa muncii 16
  12. 3. Caracteristici ale situaţiei pieţei muncii actuale in Romania 17
  13. 3.1 Analiza situaţiei de pe piaţa forţei de muncă 17
  14. 3.1.1 Populaţia şi forţa de muncă 17
  15. 3.1.2 Provocări legate de ocuparea a forţei de muncă pe sectoare 18
  16. 3.1.3 Şomajul 19
  17. 3.2 Instrumentele de răspuns la provocările de pe piaţa forţei de muncă 21
  18. 3.3 Acţiuni pentru prevenirea şi combaterea şomajului de lungă durată intreprinse pană in prezent 22
  19. 3.4 Dezvoltarea spiritului antreprenorial şi crearea de locuri de muncă 24
  20. 3.5 Abordarea integrată a egalităţii de şanse intre femei şi bărbaţi 25
  21. 3.6 Politici de pregătire şi invăţare pe parcursul intregii vieţi 25
  22. 3.7 Provocări şi răspunsuri 26
  23. 4. Lecţii pentru Romania 27
  24. 4.1 Dezvoltarea formării profesionale continue 27
  25. 4.2 Impactul Strategiei de la Lisabona 29
  26. Bibliografie 30

Extras din referat

„Creştere durabilă, echilibrată şi care să respecte mediul inconjurător, un grad inalt de ocupare a forţei de muncă şi al protecţiei sociale, un nivel şi o calitate superioară a vieţii, o mai mare coeziune economică şi socială”

Obiectiv strategic al U.E – pană in 2010

Introducere

Uniunea Europeană constituie un cadru destinat să faciliteze statelor membre realizarea obiectivelor de politică internă şi externă, cu respectarea şi aplicarea consecventă a unor principii fundamentale comune, pe care Romania şi le asumă in totalitate: principiul statului de drept şi al respectării legii, cu stabilirea unui sistem legislativ uniform şi asigurarea protecţiei drepturilor derivand din reglementările comunitare;

- principiul respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului - normă juridică avand valoare universală;

- principiul statului-social;

- principiul pluralismului cultural;

- principiul subsidiarităţii.

Procesul integrării Romaniei in Uniunea Europeană trebuie să se structureze pornind de la premizele statuate la Consiliul European de la Copenhaga din 1993 drept criterii preliminare pentru dobandirea calităţii de membru al UE aşa numitele criterii politice, economice, monetare, dar şi existenţa unei administraţii naţionale capabilă să gestioneze calitatea de membru U.E., prevăzut la Consiliul European de la Madrid, 1995.

De-a lungul timpului arhitectura U.E. a devenit tot mai complexă, au fost create noi instituţii, noi instrumente pentru atingerea obiectivelor mereu mai provocatoare pentru statele membre, dar desigurin favoarea cetăţenilor săi. Politica de ocupare a U.E. este parte integrantă din ansamblul de politici complementare care au evoluat continuu odată cu modelele de dezvoltare socioeconomică. Tratatul de la Roma din anul 1957 avea poate primele prevederi privind libertatea de mişcare a muncitorilor, egalitatea privind plata drepturilor salariale, iar dintre instrumentele create, Fondul European Social este primul care işi propune să ofere sprijin pentru realizarea politicii sociale şi de ocupare a forţei de muncă. Putem observa cum evoluţia dezvoltării statelor membre a parcurs mai multe etape de maturizare a conceptelor şi modelelor pană la crearea modelului numit model social european.

Acest model a rezultat după ce au fost făcute mai multe incercări care s-au concentrat fie pe, creştere economică, fie pe protecţie socială (de revizuit fraza). Schimbările care au survenit in statele membre după aşa numita ≪ epocă de aur ≫ care a cuprins perioada 1945-1970 şi care a fost caracterizată de o creştere a cererii forţei de muncă a afectat interesul economic general. Pentru satisfacerea acestei nevoi au fost atrase pe piaţa muncii noi categorii: femei, tineri, străini. Dar această epocă ia sfarşit odată cu modifi carea majoră a sistemului monetar dar şi a şocului petrolului care determină reducerea activităţilor din diferite sectoare.

Cu acest prilej intră in scenă ≪ modelul scandinav ≫ de protecţie socială pentru cei care işi pierd locurile de muncă ca urmare a creşterii şomajului de lungă durată precum şi a reducerii numărului de noi locuri de muncă. Rolul statului in domeniul politicii de ocupare a forţei de muncă sporeşte pe durată relativ mare, circa 15 ani. Sunt introduse astfel măsuri active de stimulare a celor care păstrează sau creează locuri de muncă in perioadele de recesiune precum şi o serie de măsuri mai puţin dure cum ar fi inchiderea treptată a unor sectoare datorită creşterii ingrijorătoare a şomajului in anumite regiuni mono-industriale, miniere cel mai frecvent. Din acest proces de ≪ ajustare ≫ cei care au avut cel mai mult de suferit au fost ultimii intraţi pe piaţa muncii, femeile, străinii. După 1980 au fost introduse alte metode care să asigure o mai bună coordonare a politicilor comune, precum metoda deschisă de coordonare.

In acest sens au fost reglementate aspecte privind piaţa forţei de muncă, pregătire profesională, subvenţii pentru crearea de locuri de muncă sau angajarea anumitor categorii care aveau difi cultăţi de integrare pe această piaţă. Soluţiile găsite au fost diferite in funcţie de şcoala de gandire şi au condus fi e spre reducerea orelor de muncă pe săptămană de la 48 la 44, ulterior, la 35 de ore (cazul Franţei,) fi e prin utilizarea unor tehnologii care determină creşterea productivităţii muncii, reduce costurile salariale dar creşte profi tul, (atitudine liberală). Această abordare are ca efect crearea de locuri noi de muncă in sectoare noi, in creştere. Statul poate ajuta print-o politică de investiţii in domeniul public pentru creare de locuri de muncă, venituri şi deci de bunăstare.

In urma creării pieţei unice ca urmare a Actului Unic European din anul 1986 au fost făcuţi paşii spre asigurarea sănătăţii la locul de muncă, rezolvării şi prevenirii pericolelor pe care le produc anumite substanţe utilizate la locul de muncă. Cel mai greu a fost de realizat un echilibru intre dezvoltarea economică ca ≪ motor ≫ al acesteia şi politica socială şi de ocupare a forţei de muncă

Dialogul social promovat de Actul Unic European a fost poate ≪ vehicolul≫ care a asigurat un continuu proces de negociere dintre diferite state member prin intermediul unor organizaţii cum sunt : ETUC Confederaţia Europeaă a Sindicatelor, EUNICE Uniunea Industriaşilor şi patronilor din Europa, UEAPME, Asociaţia Intreprinderilor Mici şi Mijlocii, CEEP, Centrul European al Intreprinderilor cu Participaţie Publică. Aceste organisme au incercat să apere, susţină sau să revendice drepturile celor pe care ii reprezentau dar şi interesul economic general. Dintre abordările prezentate au ieşit invingătoare cele in centrul cărora sunt puse constrangerile monetare pe care trebuie să le respecte pentru a asigura echilibrul dintre dezvoltare şi protecţie socială. Experienţa europeană a demonstrat că politica intervenţionistă conform teoriei lui Keynes, a cedat incet in faţa abordării spre o politică liberală.

1. Politica de Ocupare a forţei de muncă in Uniunea Europenă

1.1 Momente cheie in domeniul politicii de ocupare a forţei de muncă

Dacă intre anul 1957 şi 1971 instrumentul utilizat a fost Fondul Social European (Fondul Social European), ulterior apar şi alte acte normative, strategii, programe şi instrumente care işi pun amprenta asupra direcţieidezvoltării acestei politici. Construcţia modelului social european a fost marcată astfel de evenimente care au contribuit la defi nirea şi apoi dezvoltarea unei politici sociale şi de ocupare europene, a strategiilor adecvate, a unor noi instrumente şi parteneriate pentru atingerea obiectivelor acestora.

Carta Socială Europeană

Toate Statele Membre cu excepţia Marii Britanii au adoptat in 1989, printr-o declaraţie, Carta Drepturilor Sociale Fundamentale ale Angajaţilor1, cunoscută sub numele de Carta Socială.

Carta constituie un instrument politic care conţine “obligaţii morale” al căror obiect este acela de a garanta că intr-o anumită ţară sunt respectate anumite drepturi sociale. Acestea se referă in primul rand la piaţa muncii, formarea profesională, egalitatea şanselor, mediul de lucru. Carta conţine, de asemenea, o cerere explicită adresată Comisiei de a inainta propuneri pentru a transpune conţinutul Cartei Sociale in legislaţie. Carta Socială a fost urmată de programe de acţiune socială.

Acordul de Politică Socială

Acordul de Politică Socială este anexat la Protocolul de Politică Socială, anexat la randul său la Tratatul asupra Uniunii Europene. Semnat de 14 State Membre (mai puţin Marea Britanie), stabileşte obiectivele de politică socială trasate şi in Carta Socială din 1989: promovarea ocupării forţei de muncă, imbunătăţirea condiţiilor de muncă şi viaţă, combaterea excluderii sociale, dezvoltarea resurselor umane, etc..

Bibliografie

1. IulianVăcărel,Tatiana Moșteanu, Florin Georgescu, Florian Bercea,“Finane publice”

2. Dr.C. Albu, C. Diaconu,Drept financiar, Editura Fundatiei „Chemarea”, Iaşi,

3. Site-ul oficial al Ministerului Munci

4. Sursa EUROSTAT

5. Sursa: Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă

6. Sursa: Employment in Europe 2004, Statistical Annex, Eurostat

Preview document

Politică privind piața muncii și ocuparea forței de muncă - Pagina 1
Politică privind piața muncii și ocuparea forței de muncă - Pagina 2
Politică privind piața muncii și ocuparea forței de muncă - Pagina 3
Politică privind piața muncii și ocuparea forței de muncă - Pagina 4
Politică privind piața muncii și ocuparea forței de muncă - Pagina 5
Politică privind piața muncii și ocuparea forței de muncă - Pagina 6
Politică privind piața muncii și ocuparea forței de muncă - Pagina 7
Politică privind piața muncii și ocuparea forței de muncă - Pagina 8
Politică privind piața muncii și ocuparea forței de muncă - Pagina 9
Politică privind piața muncii și ocuparea forței de muncă - Pagina 10
Politică privind piața muncii și ocuparea forței de muncă - Pagina 11
Politică privind piața muncii și ocuparea forței de muncă - Pagina 12
Politică privind piața muncii și ocuparea forței de muncă - Pagina 13
Politică privind piața muncii și ocuparea forței de muncă - Pagina 14
Politică privind piața muncii și ocuparea forței de muncă - Pagina 15
Politică privind piața muncii și ocuparea forței de muncă - Pagina 16
Politică privind piața muncii și ocuparea forței de muncă - Pagina 17
Politică privind piața muncii și ocuparea forței de muncă - Pagina 18
Politică privind piața muncii și ocuparea forței de muncă - Pagina 19
Politică privind piața muncii și ocuparea forței de muncă - Pagina 20
Politică privind piața muncii și ocuparea forței de muncă - Pagina 21
Politică privind piața muncii și ocuparea forței de muncă - Pagina 22
Politică privind piața muncii și ocuparea forței de muncă - Pagina 23
Politică privind piața muncii și ocuparea forței de muncă - Pagina 24
Politică privind piața muncii și ocuparea forței de muncă - Pagina 25
Politică privind piața muncii și ocuparea forței de muncă - Pagina 26
Politică privind piața muncii și ocuparea forței de muncă - Pagina 27
Politică privind piața muncii și ocuparea forței de muncă - Pagina 28
Politică privind piața muncii și ocuparea forței de muncă - Pagina 29
Politică privind piața muncii și ocuparea forței de muncă - Pagina 30

Conținut arhivă zip

  • Politica Privind Piata Muncii si Ocuparea Fortei de Munca.doc

Alții au mai descărcat și

Ocuparea Resurselor de Munca în România

uparea resurselor de muncă în economia României 3 INTRODUCERE Lucrarea de faţă, prin conţinutul său este dedicată analizei fenomenelor şi...

Șomajul analiză comparativă România și Spania 2010-2015

INTRODUCERE Potrivit datelor cuprinse in World Migration Report 2010, numarul total al migrantilor internationali la scara planetara este...

Șomajul în România - studiu de caz analiza șomajului la nivelul Județului Tulcea

INTRODUCERE Problemele vizând viitorul muncii şi ocuparea forţei de munca reprezintă unele dintre cele mai importante probleme cu care se...

Discriminarea la Locul de Munca

DEFINIREA DISCRIMINARII In multitudinea si diversitatea problemelor din contemporaneitate, discriminarea este infatisata adesea ca o realitate...

Piața Muncii și Formarea Salariului

I. PIAŢA MUNCII 1. Ce este piaţa muncii Piaţa muncii poate fi definită ca « loc de întîlnire, în spaţiu şi timp, pe total şi pe structură, a...

Controlul inflației și asigurarea stabilității prețurilor - Obiectivul principal al politicii monetare

Începând din anii ’90, băncile centrale din numeroase ţări au devenit tot mai preocupate de asigurarea stabilităţii preţurilor. Există două...

Piața Muncii în România

Introducere Piața muncii este un domeniu extrem de sensibil al economiei, care resimte mult mai acut decât celelalte piețe toate influențele...

Șomaj - un dezechilibru al pieței muncii

Județul Dâmbovița 2014-2019 Șomajul a devenit o problemă majoră odată cu dezvoltarea industrială, începând cu a doua jumătate a secolului al...

Te-ar putea interesa și

Strategii de Flexisecuritate

Subiectul lucrării de licenţă este studiul strategiilor de flexisecuritate . Lucrarea este structurată în opt capitole ce cuprind la rândul lor 23...

Egalitatea de șanse între femei și bărbați și accesul pe piața muncii din România

Egalitatea între femei și bărbați este o valoare fundamentală a Uniunii Europene și una care a fost consacrată de la început în Tratatul de la...

Șomajul

CAPITOLUL I ŞOMAJUL Fii amabil cu oamenii pa care-i întâlneşti când urci Pentru că-i vei reîntâlni când vei coborî. Wilson Mizer 1.2. Ocupare,...

Legislația Uniunii Europene privind Politicile Sociale și Ocuparea Forței de Muncă

INTRODUCERE Dilemele vizând viitorul muncii şi ocuparea forţei de muncă se numără printre cele mai tensionate (arzătoare şi provocatoare) probleme...

Planul național de acțiune pentru ocuparea forței de muncă în România

SUMAR Lucrarea de fata dezvolta o tema de actualitate, ce are influente asupra întregii vieti economice a tarii, si anume Planurile Nationale de...

Proiect SC Construcții Hidrotehnice SA Iași

Cap. 1 Prezentare generala a „S.C. Constructii Hidrotehnice S.A” Iasi 1.1 Date generale despre societate Denumirea: S.C. Constructii Hidrotehnice...

Strategia de la Lisabona - evoluția statelor membre

Introducere Strategia de la Lisabona este o strategie importanta si novatoare,menita sa asigure competitivitatea UE si sa intensifice rata de...

Rolul Instituțiilor de Învățământ Superior în Inserția Tinerilor pe Piața Muncii

INTRODUCERE Lucrarea ”Rolul instituţiilor de învăţământ superior în integrarea tinerilor pe piaţa muncii” a fost concepută plecând de la interesul...

Ai nevoie de altceva?