Politicile Uniunii Europene

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Politicile Uniunii Europene.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 21 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

I. POLITICA DE EXTINDERE SI BUNA VECINATATE 2
1. EXTINDERE 2
2. VECINATATE 3
II. POLITICA MONETARA 3
1.UNIUNEA ECONOMICA SI MONETARA (UEM) - CELE TREI FAZE 3
2. EUROGRUPUL 5
3. NOILE STATE MEMBRE SI UEM 5
III. POLITICA IN DOMENIUL JUSTITIEI SI AFACERILOR INTERNE 5
1. LIBERA CIRCULATIE 5
2. POLITICA DE AZIL SI IMIGRATIE 6
3. COMBATEREA CRIMINALITATII INTERNATIONALE SI A TERORISMULUI 7
4. CREAREA UNUI SPATIU JUDICIAR COMUN 7
IV. POLITICI DE SUSTINERE A PIETEI UNICE 8
1. POLITICA IN DOMENIUL TRANSPORTULUI 8
2. POLITICA IN DOMENIUL CONCURENTEI 9
3. PROTECTIA CONSUMATORILOR 9
V. POLITICILE DE SOLIDARITATE 10
1. POLITICA DE AJUTOR REGIONAL 10
2. POLITICA AGRICOLA COMUNA (PAC) 11
3. POLITICA SOCIALA 12
VI. POLITICILE DE INOVATIE 13
1. POLITICA PENTRU PROTECTIA MEDIULUI SI DEZVOLTAREA DURABILA 13
2. POLITICA PENTRU INOVARE TEHNOLOGICA 14
3. POLITICA PENTRU ENERGIE 15
VII. POLITICILE EXTERNE ALE UE 15
1. POLITICA DE APARARE COMUNA 15
2. POLITICA COMERCIALA 16
CONCLUZII 18
BIBLIOGRAFIE 20

Extras din document

Politicile Uniunii Europene

De la infiintarea sa, Uniunea Europeana si-a extins nu numai dimensiunea, prin aderarea de noi state membre, ci si domeniile in care a dezvoltat o politica comuna europeana.

Uniunea Europeana a creat piata unica interna printr-un sistem de legi si reglementari ce garanteaza libertatea de circulatie a persoanelor, bunurilor, serviciilor si capitalurilor. A dezvoltat politici comune pentru comert, agricultura si pescuit.

De asemenea a luat masuri pentru punerea in practica a unei politici europene pentru dezvoltarea regionala. In 1999 a introdus moneda unica, Euro, ce a fost adoptata de 15 din statele membre. UE si-a intarit pozitia in ceea ce priveste politica comuna externa, justitia si afacerile interne.

Cu aproape 500 de milioane de locuitori, Uniunea Europeana produce peste 30% din PIB-ul mondial, devenind astfel un jucator de prim rang pe plan mondial.

Tratatul de instituire a Comunitatii Economice Europene ce prevede crearea unei piete comune avand la baza principiul liberei circulatii (a bunurilor, serviciilor, capitalurilor si persoanelor), a stat la baza coordonarii treptate a politicilor statelor membre si la dezvoltarea ulterioara a politicilor comune europene.

Uniunea Europeana a dezvoltat politici pentru toate domeniile in care activitatea sa este benefica statelor membre (economic, social, de reglementare si financiar).

I. Politica de extindere si buna vecinatate

II. Politica monetara

III. Politica in domeniul justitiei si afacerilor interne

IV. Politici de sustinere a pietei unice

V. Politicile de solidaritate (cunoscute de asemenea sub numele de politici de coeziune) privind aspecte regionale, agricole si sociale;

VI. Politicile de inovatie, privind introducerea unor tehnologii de varf in domenii precum protectia mediului, cercetarea si dezvoltarea (RD) si domeniul energetic.

VII. Politicile externe

I. POLITICA DE EXTINDERE SI BUNA VECINATATE

1. Extindere

• Uniunea Europeana este deschisa oricarui stat european care indeplineste criteriile democratice, politice si economice pentru dobandirea calitatii de membru.

• In urma mai multor extinderi, UE a crescut de la sase la 27 de membri. Alte state candideaza la aderare.

• Fiecare tratat ce admite un nou membru necesita aprobarea in unanimitate a tuturor statelor membre. De asemenea, inaintea fiecarei extinderi, UE va evalua propria capacitate de absorbtie a noilor membri, precum si abilitatea propriilor institutii de a functiona corespunzator in continuare.

• Extinderile succesive au intarit democratia, au conferit securitate Europei si au sporit potentialul sau comercial si de crestere economica.

Candidati la statutul de stat membru

Turcia, membra NATO, semnatara a unui acord de asociere cu UE, a aplicat pentru statutul de membru in 1987. Pozitia geografica si istoria politica ale acesteia au condus la o ezitare indelungata a UE inainte de a raspunde pozitiv aplicatiei.

Totusi, in octombrie 2005, Consiliul European a inceput negocierile de aderare cu Turcia. In acelasi timp a inceput negocierile si cu Croatia, un alt stat candidat.

In cazul acestor doua state nu s-a fixat inca o data pentru intrarea in vigoare a unui eventual tratat de aderare la sfarsitul negocierilor.

Balcanii de Vest

Aceste state, dintre care majoritatea au facut parte din fosta Iugoslavie, se indreapta catre Uniunea Europeana pentru a-si accelera reconstructia economica, pentru a imbunatati relatiile reciproce lezate de razboaie etnice si religioase, precum si pentru a-si consolida institutiile democratice.

UE a acordat statutul de "tara candidata" Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei in noiembrie 2005. Alti potentiali candidati sunt Albania, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru si Serbia.

2. Vecinatate

Uniunea Europeana duce doua politici paralele pentru tratarea relatiilor sale cu tarile vecine, in functie de prezenta sau non-prezenta acestora pe lista potentialilor candidati .

• Acordurile de stabilizare si asociere deschid posibilitatea ca un stat sa devina candidat la statutul de membru al UE la sfarsitul procesului de negociere. Astfel de acorduri au fost incheiate pentru prima data cu Croatia si Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei. Acestea au fost urmate de Albania. Alti potentiali candidati in acest context sunt Bosnia si Hertegovina, Muntenegru si Serbia.

• In cadrul politicii de vecinatate, UE a incheiat acorduri de cooperare cu tari terte din spatiul sud-mediteranean si din Caucazul de Sud, precum si cu tari din Europa de Est, a caror relatie cu Uniunea Europeana in viitor ramane neclara.

Fisiere in arhiva (1):

  • Politicile Uniunii Europene.doc