Ponderea Impozitelor și Taxelor în Bugetul de Stat

Referat
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 4380
Mărime: 169.04KB (arhivat)
Publicat de: Ionel Voicu
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. Capitolul I – Noţiuni generale privind impozitele şi taxele datorate bugetului de stat 4
  3. I.1. Teorii şi tipuri de impozite şi taxe 4
  4. I.2.Funcţia şi rolul impozitelor şi taxelor 9
  5. I.3.Deosebiri între impozite şi taxe ca noţiuni fiscale 10
  6. Capitolul II – Studiu de caz: A.N.A.F 11
  7. II.1. Scurta descriere a activităţii desfăşurate 11
  8. II.2. Realizările A.N.A.F. în anul 2010 11
  9. II.3. Realizările A.N.A.F. în semestrul I anul 2011 14
  10. CONCLUZII 16
  11. BIBLIOGRAFIE 17

Extras din referat

INTRODUCERE

Pentru buna organizare a oricărei activităţi, la nivel macro şi microeconomic, sunt utile o succesiune de fonduri materiale, umane, informaţionale şi financiare. Fondurile sau resursele financiare sunt reprezentate de totalitatea mijloacelor băneşti necesare realizării unor obiective economice, social–culturale sau de altă natură.

Resursele financiare ale societăţii sau ale naţiunii cuprind ansamblul resurselor financiare ale autorităţilor şi instituţiilor publice, resursele întreprinderilor publice şi private, resursele organismelor fără scop lucrativ, precum şi resursele populaţiei.

Constituirea resurselor financiare publice se face pe seama impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi veniturilor nefiscale prelevate de la persoanele juridice şi fizice.

Actualul sistem de impozite şi taxe din România nu a apărut pe un teren gol, ci ca urmare a unor sisteme mai vechi de impozitare, care s-au stabilit pe măsura evoluţiei economico – sociale şi care a funcţionat cu efecte mai mult sau mai puţin favorabile, în condiţiile concrete ale fiecărei etape de dezvoltare.

După apariţia statului ca organizator al vieţii sociale, nevoia de resurse financiare a crescut, dând amploare activităţii fiscale, care se impune ca un ansamblu al proceselor de formare şi redistribuire a resurselor, mai întâi sub forma lor naturală, apoi sub formă bănească, necesară atât colectivităţilor locale, cât şi celor statale, legate de omogenizarea obiectivelor de interes public, armata şi dotarea acesteia. Dezvoltarea activităţii statale şi amploarea relaţiilor băneşti odată cu apariţia economiei de piaţă a favorizat apariţia „finanţelor”, ca un concept al fiscului incluzându-l şi pe acesta.

Impozitele au apărut încă din antichitate şi se presupune că au apărut în evoluţia societăţii omeneşti în cadrul primelor formaţiuni statale fiind determinate de necesitatea întreţinerii materiale a celor ce exercitau forţa publică, îndeplinind atribuţiile autoritare de conducere a statelor. Impozitele au fost concepute diferit, fiind influenţate în mod deosebit de dezvoltarea economico – socială şi de cheltuielile publice acceptate de fiecare stat.

Funcţia impozitelor este în mod cert una financiară, dar ea include de asemenea căutarea unei organizări economice speciale care să confere statului un rol de intervenţie, deoarece numai statul este cel care poate institui impozite şi orice alte venituri necesare satisfacerii generale ale societăţii.

Din evoluţia modernă a impozitelor sunt memorabile îndeosebi impozitele pe venituri şi veniturile reglementate. În toate statele contemporane sistemele fiscale au evoluat cuprinzând tot mai multe impozite.

Capitolul I

Noţiuni generale privind impozitele şi taxele datorate bugetului de stat

I.1. Teorii şi tipuri de impozite şi taxe

Impozitele sunt cea mai importantă resursa financiară a statului şi cea mai veche, în ordinea apariţiei veniturilor publice. În accepţiune generală, impozitele reprezintă o formă de prelevare la dispoziţia statului a unei părţi din veniturile sau averea persoanelor fizice sau juridice, în vederea acoperirii cheltuielilor publice. Aceasta prelevare se face în mod obligatoriu cu titlu nerambursabil şi fără contraprestaţie directă şi imediata din partea statului

Autoritate pronunţată cu instituirea de impozite este statul, dreptul acestuia de a introduce impozite exercitându-se, de cele mai multe ori, prin intermediul organelor centrale, Parlamentul, iar uneori şi prin organele administraţiei centrale de stat locale.

Oricare ar fi instituţia care percepe impozitul, aceasta se face în virtutea autorizării legii Legea care introduce impozitul este dată de Parlament, dar este aplicată de Guvern şi de Administraţia Financiară

Pentru toate societăţile, impozitele constituie o necesitate, ele fiind principalul alimentator cu venituri băneşti a bugetului, dar şi importante instrumente de politica financiară, economică şi socială

Din evoluţia modernă a impozitelor sunt remarcabile îndeosebi impozitele pe venituri, venituri reglementate în primele decenii ale acestui secol în Florenţa, Italia, România şi alte state europene pornind de la concepţia engleză de prestabilire a unor categorii de venituri denumite „cedule".

În toate statele contemporane sistemele fiscale au evoluat cuprinzând tot mai multe impozite pe vânzarea bunurilor de consumaţie, accize speciale sau de monopoluri fiscale, cuprinse în preţul de vânzare al alcoolului şi altor produse, taxe de timbru, taxe vamale, contribuţii adiţionale şi alte venituri ale bugetelor locale.

„Impozitele şi taxele, subvenţiile şi alocaţiile bugetare de fonduri, împrumuturile de stat şi cheltuielile guvernamentale constituie componente tot mai importante ale vieţii economice şi sociale. Prin intermediul lor se acumulează şi repartizează resursele financiare la dispoziţia statului" , dar ele reprezintă totodată şi instrumente de gestionare şi de asigurare a echilibrelor generale economice şi financiare.

Din cele arătate rezultă că un anumit venit al statului pentru a fi considerat impozit trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

-trebuie să se refere la un transfer gratuit de bani de la o anumită formă de proprietate către proprietatea de stat;

-transferul sumei să aibă caracter obligatoriu, adică să fie stabilit prin lege;

-transferul să aibă caracter definitiv şi să nu implice nici o obligaţie asumată de către stat în mod direct şi cu caracter imediat;

-suma prelevată la dispoziţia statului să fie utilizată pentru îndeplinirea funcţiilor şi sarcinilor acestuia, adică să fie folosită pentru obiective şi acţiuni cu caracter public.

Potrivit necesităţilor de realizare practică a veniturilor bugetare, reglementarea juridică a impozitelor şi taxelor pretinde două categorii de norme juridice:

-norme privind obiectul şi subiectele debitoare ale impozitelor şi taxelor şi celorlalte venituri bugetare;

-norme privind procedura fiscală a stabilirii şi încasării impozitelor şi taxelor precum şi a soluţionării litigiilor dintre contribuabili şi organele fiscale.

Prima dintre aceste categorii de norme juridice şi fiscale are în general un conţinut de drept material potrivit necesităţilor de a se institui legal fiecare dintre impozite, taxe etc., precizându-se obiectul şi subiectul impozabil sau taxabil, tariful de calcul, termenul şi eventual alte condiţii de plată a acestora.

Cea de a doua categorie cuprinde normele fiscale de natură procedurală potrivit necesităţii de stabilire şi încasare a impozitelor şi taxelor.

Pentru ca prin impozite să se poată realiza obiectivele urmărite de stat la introducerea lor este necesar ca reglementările fiscale să fie cunoscute şi respectate atât de organele fiscale cât şi de contribuabili. Drept urmare prin legea prin care se instituie un impozit se precizează persoanele în sarcina cărora cade plata impozitului, materia supusă impozitului, termenele de plată, sancţiunile ce se aplică persoanelor fizice sau juridice care nu îşi onorează obligaţiile fiscale la termenele stabilite sau sustrag materia impozabilă de la impunere precum şi încălcarea legislaţiei în vigoare.

Impozitele şi taxele, denumite într-un cuvânt venituri bugetare, se caracterizează fiecare în parte prin trăsături determinate de modul de aşezare, provenienţă, percepere, rolul lor, etc.

Principalele elemente specifice veniturilor bugetare sunt: denumirea, subiectul, suportatorul, obiectul, sursa impozitului, unitatea de impunere, cota impunerii, asieta, termenele de plată, scutirile şi reducerile, obligaţiile contribuabililor şi sancţiunile.

Denumirea impozitului reflectă conţinutul economic şi natura materiei impozabile, de exemplu impozitul pe profit, pe salarii, pe clădiri, etc.

Preview document

Ponderea Impozitelor și Taxelor în Bugetul de Stat - Pagina 1
Ponderea Impozitelor și Taxelor în Bugetul de Stat - Pagina 2
Ponderea Impozitelor și Taxelor în Bugetul de Stat - Pagina 3
Ponderea Impozitelor și Taxelor în Bugetul de Stat - Pagina 4
Ponderea Impozitelor și Taxelor în Bugetul de Stat - Pagina 5
Ponderea Impozitelor și Taxelor în Bugetul de Stat - Pagina 6
Ponderea Impozitelor și Taxelor în Bugetul de Stat - Pagina 7
Ponderea Impozitelor și Taxelor în Bugetul de Stat - Pagina 8
Ponderea Impozitelor și Taxelor în Bugetul de Stat - Pagina 9
Ponderea Impozitelor și Taxelor în Bugetul de Stat - Pagina 10
Ponderea Impozitelor și Taxelor în Bugetul de Stat - Pagina 11
Ponderea Impozitelor și Taxelor în Bugetul de Stat - Pagina 12
Ponderea Impozitelor și Taxelor în Bugetul de Stat - Pagina 13
Ponderea Impozitelor și Taxelor în Bugetul de Stat - Pagina 14
Ponderea Impozitelor și Taxelor în Bugetul de Stat - Pagina 15
Ponderea Impozitelor și Taxelor în Bugetul de Stat - Pagina 16
Ponderea Impozitelor și Taxelor în Bugetul de Stat - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Ponderea Impozitelor si Taxelor in Bugetul de Stat.doc

Alții au mai descărcat și

Piața muncii

Piata muncii Prezentare generala In orice conditii spatio-temporale, activitatea economica implica utilizarea factorului munca ce valorizeaza...

Bugetul de stat

INTRODUCERE Tema proiectului se numește ,,Bugetul de stat”, am ales această temă deoarece am vrut să-mi însușesc mai multe cunoștințe în domeniul...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Studiu Comparativ privind Impozitele Practicate în Spațiul Economic European

1.Fiscalitatea în economia de piaţă. 1.1 Conţinut şi interpretări privind fiscalitatea în economia de piaţă. Într-un stat de drept repartizarea...

Evoluția și aplicarea taxei pe valoarea adăugată și a accizelor studiu de caz la SC Aegissus SA Tulcea

CUVÂNT ÎNAINTE Impozitele reprezinta o forma de prelevare a unei parti din veniturile sau averea persoanelor fizice si juridice la dispozitia...

Rolul impozitelor și taxelor locale în alimentarea cu resurse financiare la Primăria Municipiului Drăgășani

INTRODUCERE, ,,Impozitele înseamnă ceea ce plătim pentru o Societate civilizată.” (Justice Oliver Wendell Holmes) Viaţa curentă a oamenilor...

Impozitele Indirecte

Notiunea de impozit provine din limba latina de la cuvântul “impozitus” si din limba franceza de la cuvântul “impôt”. Impozitul reprezinta o...

Rolul impozitelor indirecte în formarea resurselor bugetare ale statului

Notiunea de impozit provine din limba latina, de la cuvântul “impositus” si din limba franceza de la cuvântul “impôt”. Impozitul reprezinta o...

Contribuția impozitelor directe la formarea bugetului administrației centrale de stat

CAPITOLUL I IMPOZITELE ÎN ECONOMIA CONTEMPORANĂ 1.1. DEFINIREA ŞI CARACTERIZAREA IMPOZITELOR 1.1.1. CONTRIBUŢIA ŞI ROLUL IMPOZITELOR ÎN ECONOMIA...

Impozitele indirecte și rolul lor în cadrul societății

Capitolul 1:Conținutul impozitelor indirecte și funcțiile acestora în cadrul societății 1.1.Conținutul impozitelor indirecte și elementele tehnice...

Importanța Impozitelor Indirecte în Formarea Veniturilor Bugetului de Stat în România

CAPITOLUL I CARACTERIZAREA GENERALĂ A IMPOZITELOR ŞI TAXELOR 1.1 CONSIDERAŢII DESPRE IMPOZITE ŞI TAXE Demonstrând că există raţiuni ca statul să...

Ai nevoie de altceva?