Pretul - Instrument de Marketing

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Pretul - Instrument de Marketing.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Eduard Ionescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Pretul – instrument de marketing

În activitatea oricarei întreprinderi producatoare de bunuri si servicii, pretul detine un rol special, de maxima importanta pentru atingerea obiectivului final pe care aceasta si-l propune – maximizarea profitului.

Pretul este una din cele patru variabile clasice ale mixului de marketing, care are cea mai mare influenta în activitatea întreprinderii în general, a celei de marketing, în mod special, deoarece el afecteaza nemijlocit si promt: profitul, volumul vânzarilor, cota de piata si pozitia pe care aceasta o ocupa pe piata în complexul economic national.

1. Importanta si rolul pretului

Ca instrument al pietii si indicator esential al realitatii economico-sociale pretul pietii reprezinta “o cantitate de moneda pe care cumparatorul este dispus si poate sa o ofere producatorului în schimbul bunului pe care acesta îl poate oferi

Ca expresie a informatiilor furnizate reciproc de catre participantii la schimb, în economia contemporana, întâlnim si alte posturi ale pretului, ce poarta numele de:

- tarif – în cazul serviciilor.

- taxa – în cazul platilor la bugetul de stat sau alte instutii financiare.

- impozit – ca pret al dreptului de a câstiga bani.

- comision – pentru agentii comerciale.

- prima – în cazul asigurarilor sociale.

- chirie – pentru utilizarea temporara a unui spatiu

- onorariu – în cazul unui liber profesionist.

- cotizatie – pentru apartente la o organizatie.

- amenda – pentru contravenienti.

- penalizare – pentru nereguli.

- cautiune – ca pret al libertatii temporare.

- rata – în cazul unei plati esalonate.

- salariu – ca pret al muncii.

- dobânda – ca pret al banilor împrumutati.

- garantii – pentru amanetare

- mita – pret al bunavointei, favorizarii.

Tot în categoria de pret se include si denumirile arhaice, care astazi se folosesc în cadrul unor comunitati restrânse, cum ar fi: obol(contributie modesta), pomana(la saraci), ort(la înmormântare), ciubuc(mica atentie), pesches(cadou), etc.

În orice sistem economic, cu privire la pret exista puncte de vedere cu interese aparent diametral opuse si anume: al producatorului si al consumatorului. Astfel, în calitate de producator, se solicita un pret, daca este posibil cât mai mare, deoarece i-ar putea aduce un profit mai mare, dar acesta trebuie acceptat de catre consumator si ca urmare nu poate depasi posibilitatile lui. În calitate de consumator, pretul este suma pe care esti dispus sa oferi pentru un bun sau serviciu, în functie de valoarea pe care o acorzi ofertei.

În mod normal, pretul se stabileste prin negocierea dintre producator si consumator, negociere în care producatorul propune un pret consumatorului, dar în final conteaza valoarea pe care consumatorul o atribuie produsului. Deci pretul “se poate defini, ca expresie de cele mai multe ori financiara, a valorii atribuite de consumator în cadrul schimbului.

El joaca adesea rolul decisiv în optiunile cumparatorului, iar studiile din ultimul deceniu arata ca se accentueaza rolul sau în ansamblul mixului de marketing, mai ales datorita faptului ca pretul este acela care-i ofera o imagine a consumatorului asupra a ce trebuie sa se astepte de la un produs. Aceasta înseamna, ca stabilirea unui pret mic nu va duce automat la cresterea vânzarilor, întrucât consumatorul se îndoieste de calitatea produsului, iar un pret mare poate fi sustinut printr-o imagine de marca.

În cadrul mixului de marketing desi pretul este variabila complet abstracta(considerat element intangibil al produsului) mai ales pe perioade scurte, el constituie arma tactica cea mai eficienta, pentru ca este singura componenta care aduce venit, toate celelalte componente – crearea produsului, informarea consumatorului despre existenta lui si punerea la dispozitia lor – generând doar cheltuieli, investitii. De aceea pentru producator fundamentarea lui este extrem de însemnata, de marimea lui depinzând direct profitabilitatea întreprinderii.

Dintre toate elementele mixului, pretul este variabila cea mai putin controlabila de catre întreprindere, deoarece nivelul sau real se stabileste pe piata în functie de o serie de factori obiectivi sau subiectivi pe care ea nu-i poate determina, ci doar influenta prin cantitatea de produse oferite si nivelul cheltuielilor de productie efectuate. Cu toate acestea, este cel mai usor de influentat pe termen scurt de catre producator – producerea, promovarea si distributia cer mai mult timp si cheltuiala pentru a fi influentate.

Fiind componenta cea mai flexibila a mixului, pretul devine si variabila ce se poate modifica urgent, când piata o cere, fie datorita dinamicii cererii, fie ofertei sau atacurilor concurentei.

De asemenea, pretul produce efecte mult mai rapide, imediate, fata de celelalte variabile ale mixului, întrucât “cererea dar si concurenta este în general mai prompta sa actioneze la modificarile de pret, decât la modificari ale imaginii produsului Pretul, spre deosebire de celelalte componente ale mixului, nu este de natura pur endogena, deoarece producatorul îsi stabileste un nivel, dar piata îl valideaza sau nu, dar nici pur exogena, întrucât nivelul costului de productie al fiecarui producator si cantitatea produsa de acesta, stau la baza formarii pretului de piata. Deci, pretul are o pozitie intermediara si de abilitatea managerului depinde fructificarea oportunitatilor ce i le ofera la un moment dat piata. Aceasta pozitie a pretului, face ca evolutia lui sa fie mult mai greu de anticipat, în comparatie cu a celorlalte variabile ale mixului.

În general, dupa parerea specialistilor, de obicei pretul nu este elementul cel mai important al strategiei competitive, dar el nu poate lipsi. Un pret competitiv este necesar, dar nu si suficient pentru succesul în afaceri. Oricare ar fi cadrul de alcatuire a mixului de marketing, pretul este prezent si se afla într-o relatie de interdependenta cu celelalte submixuri.

Fisiere in arhiva (1):

  • Pretul - Instrument de Marketing.doc