Programul operațional regional 2007-2013

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 3303
Mărime: 22.72KB (arhivat)
Publicat de: Andrian Trandafir
Puncte necesare: 3

Cuprins

  1. Introducere 1
  2. Prezentare generala - POR 2
  3. Cine finanteaza POR? 3
  4. Ce finanteaza POR ? 4
  5. Ce tipuri de proiecte sunt finantate prin POR? 4
  6. Cine poate solicita finantare? 4
  7. Rezultate preconizate ale POR 4
  8. Obiectivul strategic al POR 4
  9. Axe prioritare si domenii cheie de interventie 5
  10. Axe prioritare POR 5
  11. Domenii cheie de interventie ale POR 6
  12. Managementul POR 7
  13. Proceduri interne ale POR 7
  14. Monitorizarea si evaluarea POR 7
  15. Raportarea POR in fata Comisiei Europene 8
  16. Procesul de evaluare ex-ante: analize si concluzii 8
  17. Evaluarea Strategică de Mediu 9
  18. BIBLIOGRAFIE 11

Extras din referat

Introducere

Programul Operational Regional 2007-2013 este un program care implementeaza elemente importante ale Strategiei Nationale de Dezvoltare Regionala a PND, contribuind, alaturi de celelalte Programe Sectoriale, la realizarea obiectivului general al Strategiei National- Regionale, anume diminuarea disparitatilor intre Regiunile Romaniei.

Analiza comparativa a Regiunilor de Dezvoltare evidentiaza, dupa 1990, un proces de crestere a disparitatilor de dezvoltare economica si sociala intre regiuni. Diferentele de dezvoltare dintre cea mai dezvoltata Regiune (Bucuresti - Ilfov) si cea mai putin dezvoltata (Regiunea Nord-Est), in termeni de PIB/locuitor, au crescut de aproape trei ori. In acelasi timp, se constata o crestere a disparitatilor intre Regiunile situate in jumatatea vestica a tarii (Nord-Vest, Centru si Vest), cu evolutii economice pozitive si un nivel in crestere a numerosi indicatori ai dezvoltarii economice si sociale, si cele situate in jumatatea estica a tarii (Nord-Est. Sud-Est, Sud si Sud-Vest), mai putin dezvoltate.

Urmare a aparitiei si dinamicii acestor procese, puse in evidenta de analizele economice si sociale, a fost stabilit ca obiectiv global al REGIO sprijinirea regiunilor ramase in urma din punct de vedere al dezvoltarii, iar in cadrul regiunilor intrucatva mai prospere, a zonelor mai slab dezvoltate, prin valorificarea resurselor lor specifice, insuficient exploatate pana in prezent, in vederea accelerarii cresterii economice a acestor areale.

Principala cale identificata pentru atingerea acestui obiectiv o constituie alocarea diferentiata pe Regiuni a fondurilor, in functie de gradul general de dezvoltare al Regiunilor si anume, invers proportional cu marimea PIB / locuitor, astfel incat Regiunile mai putin dezvoltate sa beneficieze, proportional, de o alocare financiara mai mare. Aceste fonduri vor fi utilizate pentru finantarea unor proiecte cu impact major asupra dezvoltarii regionale si locale: reabilitarea si modernizarea infrastructurii de transport, educationale si de sanatate, imbunatatirea mediului de afaceri prin dezvoltarea structurilor de sprijinire a afacerilor (parcuri industriale, tehnologice, logistice, de afaceri etc) si sprijinirea initiativelor intreprinzatorilor particulari, valorificarea potentialului turistic si cultural prin sprijinirea dezvoltarii infrastructurii turistice si a initiativelor antreprenoriale in acest domeniu, sprijinirea dezvoltarii centrelor urbane cu potential de crestere economica, pentru a le crea conditii sa actioneze ca motoare ale dezvoltarii regionale si locale.

Prezentare generala - POR

POR este unul dintre Programele Operationale romanesti agreate cu Uniunea Europeana, si un instrument foarte important pentru implementarea strategiei nationale si a politicilor de dezvoltare regionala. Este aplicabil tuturor celor 8 regiuni de dezvoltare ale Romaniei.

Obiectivul general al POR consta in “sprijinirea si promovarea dezvoltarii locale durabile, atat din punct de vedere economic, cat si social, in regiunile Romaniei, prin imbunatatirea conditiilor de infrastructura si a mediului de afaceri, care sustin cresterea economica”. Aceasta inseamna ca POR urmareste reducerea disparitatilor de dezvoltare economica si sociala dintre regiunile mai dezvoltate si cele mai putin dezvoltate.

Disparitatile teritoriale, in ceea ce priveste dezvoltarea economica si sociala, sunt intr-un proces de crestere la nivelul intregii tari, desi in cateva cazuri ritmul schimbarii a fost atat de rapid incat este dificil de identificat modele structurale. Evident este insa faptul ca Bucuresti – Ilfov este cea mai dezvoltata regiune a tarii si prezinta semne de congestionare. In acelasi timp, se observa o usoara tendinta de crestere care se concentreaza in regiunile vestice (Nord-Vest, Centru si Vest) si mai putin in regiunile estice (Nord-Est, Sud-Est, Sud si Sud-Vest), desi dinamica reala poate fi mai bine evaluata la nivel subregional, unde sunt foarte evidente semnele de decuplare economica a arealelor marginale situate de-a lungul granitelor inclusiv de-a lungul Dunarii, intarindu-se tendintele istorice vechi, iar alti factori locali pot fi mai bine evaluati.

De aceea, scopul POR este sa sprijine, pe cat posibil, o crestere echilibrata a tuturor zonelor tarii, nu atat prin redistribuirea resurselor publice, cat mai ales prin asigurarea, ca toate zonele sa aiba un nivel minim de infrastructura de afaceri, sociala si capital uman, care sa permita cresterea economica. In acest sens, trebuie sa se asigure ca exista preconditii adecvate si ca nu s-au creat prin anumite mecanisme care se intareasc unele pe altele (politica fiscala si piata muncii) pericole de subdezvoltare. Este evident ca POR nu poate singur sa impulsioneze dezvoltarea regionala, nici sa joace rol de echilibrare daca actioneaza izolat de interventiile structurale in domeniul transportului, competitivitatii economice, mediului, dezvoltarii rurale si a resurselor umane, care sunt incluse in alte programe operationale si care constituie intr-un fel preconditii pentru succesul Programului Operational Regional. POR isi propune sa sprijine acest proces de crestere distribuita geografic, dandu-i o dimensiune locala mai pregnanta, si permitand diferitelor zone ale tarii sa-si valorifice resursele specifice pe baza nevoilor locale si a potentialului local, iar diversitatea cailor de dezvoltare a diferitelor zone ale tarii poate avea loc pe baza propriei lor istorii a resurselor si a punctelor lor forte. Cu alte cuvinte, POR va sprijini dezvoltarea locala pe o abordare de jos in sus complementara cu abordarea dezvoltarii structurale national sectoriale de sus in jos prevazuta in majoritatea Programelor Operationale. POR va sprijini, de asemenea, interventiile locale in zonele cu un nivel ridicat de crestere, pentru a face fata problemelor generate de crestere cum ar fi congestionarea, pentru a evita anumite situatii de decuplare de la dezvoltarea economica la scara mica si de a asigura durabilitatea cresterii, prin sprijinirea interventiilor strategice pe termen lung.

Modalitatea de interventie prin POR se articuleaza pe mai multe etape pentru a lua in mod real in considerare capacitatea limitata de programare si planificarea de la nivel local si experienta dobandita in anii de constructie institutionala in domeniu, realizata cu sprijin UE. Alocarile financiare orientative sunt realizate la nivel regional, pe baza gradului de dezvoltare locala, dandu-se prioritate regiunilor subdezvoltate, printr-un mecanism de alocare financiara invers proportional cu marimea PIB/locuitor, ajustat cu densitatea populatiei, astfel incat Regiunile mai putin dezvoltate primesc proportional, alocari financiare mai mari in cadrul axelor prioritare agreate la nivel national si in concordanta cu strategiile de dezvoltare agreate la nivel regional de catre autoritatile locale prin Consiliile de Dezvoltare Regionala. Aceste fonduri vor fi utilizate pentru finantarea unor proiecte cu impact major asupra dezvoltarii locale, si care vor stimula cresterea: reabilitarea si modernizarea infrastructurii locale de transport pentru a imbunatatii accesibilitatea, infrastructura educationala si de sanatate, pentru a asigura formarea capitalului uman si populatie sanatoasa, intarirea structurilor de sprijinire a afacerilor (parcuri industriale, logistice, de afaceri etc) pentru atragerea investitorilor, sprijinirea crearii de microintreprinderi, pentru a permite pietei locale sa atinga o masa critica de auto-sustinere, valorificarea potentialului turistic local, a patrimoniului cultural si natural, prin sprijinirea dezvoltarii infrastructurii turistice si a initiativelor antreprenoriale in acest domeniu, si, de asemenea, masuri specifice pentru sprijinirea centrelor urbane, pentru a actiona ca o retea de motoare de crestere si pentru a stimula oportunitatile de dezvoltare in arealele invecinate, contribuind astfel la crearea de legaturi economice regionale, care lipsesc in prezent in majoritatea regiunilor Romaniei.

Preview document

Programul operațional regional 2007-2013 - Pagina 1
Programul operațional regional 2007-2013 - Pagina 2
Programul operațional regional 2007-2013 - Pagina 3
Programul operațional regional 2007-2013 - Pagina 4
Programul operațional regional 2007-2013 - Pagina 5
Programul operațional regional 2007-2013 - Pagina 6
Programul operațional regional 2007-2013 - Pagina 7
Programul operațional regional 2007-2013 - Pagina 8
Programul operațional regional 2007-2013 - Pagina 9
Programul operațional regional 2007-2013 - Pagina 10
Programul operațional regional 2007-2013 - Pagina 11
Programul operațional regional 2007-2013 - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Programul Operational Regional 2007-2013.doc

Alții au mai descărcat și

Concluzii de Audit și Raportarea

A. Concluzii de audit şi raportarea 1. Raportul auditorului cu privire la situaţiile financiare Auditorul trebuie să revizuiască şi să evalueze...

Planul național de dezvoltare 2007-2013 privind protecția și îmbunătățirea calității mediului

Direcţiile strategice ale Planului Naţional de Dezvoltare – “Protejarea şi îmbunătăţirea calităţii mediului” sunt în conformitate cu obiectivele pe...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Mecanisme de implementare a programului operațional regional

Introducere Prin aceastã lucrare, am urmãrit sã analizez o problemã de mare actualitate si anume cea a instrumentelor de implementare a...

Managementul Fondurilor Comunitare

ARGUMENT Procesul integrării europene afectează în prezent întregul continent, care, la rândul lui, face parte dintr-o lume în evoluţie rapidă şi...

Participarea României la Fondurile și Programele Comunitare Înainte și După Aderare

Cap.1 Participarea României la fondurile și programele de preaderare Relațiile active ale României cu Uniunea Europeană au început din 1990....

Participarea României la Fondurile și Programele Comunitare Înainte și După Aderare

România Pentru recuperarea anilor pierduţi într-un sistem care a gândit altfel economia, libertatea şi dezvoltarea şi pentru afirmarea în Uniunea...

Finanțarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii prin Fonduri Europene de pre-aderare

INTRODUCERE Existenta unui mediu concurential normal si preluarea acquis-ului comunitar reprezinta fundamente ale consolidarii optiunii României...

Politici de dezvoltare regională în UE

POLITICI REGIONALE IN UNIUNEA EUROPEANA CAP.1 CONCEPTUL DE POLITICA DE DEZVOLTARE REGIONALA 1.1 Introducere Politica de dezvoltare regională...

Reabilitare și Modernizare Străzi Urbane în Municipiul Botoșani

Cap. I Fondul European de Dezvoltare RegionalA 1.1. Fondul European de Dezvoltare Regională - istoric Fondul European de Dezvoltare Regională...

Integrarea României în politica europeană de amenajare teritorială și de dezvoltare regională

I.CONSTRUCTIA POLITICILOR EUROPEI Uniunea Europeană este formată din 27 de state membre şi numără aproape 500 de milioane de locuitori, începând...

Ai nevoie de altceva?