Proiect informatică - SC Cristand Construct

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 75 în total
Cuvinte : 13374
Mărime: 1.21MB (arhivat)
Publicat de: Cosmin Marinescu
Puncte necesare: 8
Universitatea Spiru Haret Facultatea Management Financiar Contabil Specializarea Contabilitate si Informatica de gestiune

Cuprins

  1. CAPITALUL I : INTRODUCERE
  2. CAPITOLUL II: PREZENTAREA SOCIETATII
  3. CAPITOLUL III :CALCULUL SALARIILOR
  4. CAPITOLUL IV : DATORII SOCIALE
  5. CAPITLOUL V : CONTURI SE DOCUMENTE SPECIFICE
  6. EVIDENTIERII CHELTUIELILOR SALARIALE
  7. CAPITOLUL VI: GESTIUNEA BAZELOR DE DATE
  8. BIBLIOGRAFIE

Extras din referat

Cap. I Introducere

1.1 Salariul – Preţul muncii

Salariul reprezintă „expresia bănească a valorii forţei de muncă”, „preţul forţei de muncă”, „plata forţei de muncă”. Mai simplu, salariul este definit ca „plata, de regulă în formă bănească, a unei activităţi depuse”, „preţul muncii”, „plata muncii”.

Prin legea nr. 53/2003 – Codul Muncii se prevede:

„Art. 154 – (1) Salariul reprezintă contraprestaţia muncii depuse de salariat în baza contractului individual de muncă.

(2) Pentru munca prestată în baza contractului individual de muncă fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat în bani.

Art. 155 – Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile, precum şi alte adaosuri.

Art. 156 – Salariile se plătesc înaintea oricăror alte obligaţii băneşti ale angajatorului.”

Din punct de vedere fiscal, salariul reprezintă:

Pentru angajatori (societate comercială, regie autonomă etc.), o cheltuială, ca orice altă cheltuială, impusă de necesitatea desfăşurării activităţii. Angajatorul, care face „plata muncii” sub formă de „salarii”, are obligaţia:

De a se înregistra pe cheltuieli cu salariile acordate, care reprezintă o „cheltuială cu salariile”, înregistrată în debitul contului 641 „Cheltuieli cu remuneraţiile personalului”, care este o cheltuială deductibilă la calcului profilului impozabil (adică admisă a sa scădea din veniturile impozabile în scopul determinării profitului impozabil);

De a se înregistra în evidenţa financiar-contabilă cu „salariile plătite”, respectiv cu „salariile şi alte drepturi cuvenite personalului”, în creditul contului 421 „Personal – remuneraţii acordate”, şi de a calcula şi reţine, prin stopaj la sursă, obligaţiile bugetare (contribuţia pentru şomaj, pensie, sănătate şi impozitul). Calculul şi reţinerea obligaţiilor datorate statului reprezintă o obligaţie a angajatorului (a celui care face plata salariilor) şi se face prin „stopaj la sursă”, care constă în faptul că nu se face plata salariilor până nu se „stopează”, până nu se calculează şi reţin sumele datorate statului;

Pentru salariat (angajat), un „venit obţinut prin muncă”, un venit acordat de angajator după ce s-au calculat şi reţinut de angajator toate obligaţiile de plată datorate statului.

Din punct de vedere strict fiscal, sensul şi conţinutul noţiunii de salariu se vor înţelege corect şi pe deplin numai dacă este privit ATÂT din punct de vedere al celui care îl acordă (al angajatorului, care este plătitorul de salarii), cât şi din punct de vedere al celui care îl primeşte (al salariatului, care este beneficiarul veniturilor din salarii).

SALARIATUL este o persoană încadrată cu contract individual de muncă, cu timp integral sau parţial de muncă, pe o perioadă nedeterminată sau determinată. Atât timp cât nu există un contract individual de muncă, nu se poate vorbi de salariat sau salariu.. calitatea de salariat se capătă numai şi numai prin încheierea unui contract individual de muncă, care generează întocmirea documentului „carte de muncă”, numită mai nou „carnet de muncă”.

De reţinut că unele activităţi se pot desfăşura şi pe bază de „contracte civile”, numite „convenţii civile”, încheiate în baza Codului Civil, care nu generează raporturi de muncă, care nu se cuprind în statul ,de salarii şi, ca urmare, (1) nu se supun contribuţiilor bugetare (pentru şomaj, pensii, sănătate) prevăzute pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor, (2) nu se impozitează pe baza baremului lunar de impunere, pe baza căruia se impun veniturile salariale şi asimilate salariilor, (3) nu se includ în venitul anual global impozabil.

Veniturile pe bază de „contracte civile”, încheiate în baza Codului Civil, se încadrează în Codul Fiscal (C.f.) la „venituri din alte surse” (art.83 C.f.), iar impozitul se calculează cu cota de 10% până la 31.12.2004 şi cota de 16% după 1.01.2005 (art. 85 C.f ).

CONTRACTUL reprezintă „Un acord încheiat între două sau mai multe persoane spre a asigura un rezultat din care fiecare urmăreşte un beneficiu” (Oxford. Dicţionar de politică, Editura Univeres Enciclopedic, Bucureşti, 2001).

Prin Codul Muncii (Lege nr. 53/2003) se prevede:

„Art. 10 – Contractul individual de muncă este contractul în temeiul căruia o persoană fizică, denumită salariat, se obligă să presteze munca pentru el şi sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, în schimbul unei remuneraţii denumite salariu.

Art. 11 – Clauzele contractului individual de muncă nu pot conţine prevederi contrare sau drepturi sub nivelul minim stabilit prin acte normative ori prin contracte colective de muncă.

Art. 12 – (1) Contractul individual de muncă se încheie pe durată nedeterminată.

(2) – Prin excepţie, contractul individual de muncă se poate încheia şi pe durată determinată, în condiţiile expres prevăzute de lege.

Art. 14 – (1) În sensul prezentului cod, prin angajator se înţelege persoana fizică sau juridică ce poate, potrivit legii, să angajeze forţă de muncă pe bază de contract individual de muncă.

Art. 16 – (3) Munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă îi conferă salariatului vechime în muncă.

Art. 35 – (1) Orice salariat are dreptul de a cumula mai multe funcţii, în baza unor contracte individuale de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea.

(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) situaţiile în care prin lege sunt prevăzute incompatibilităţi pentru cumulul unor funcţii.

(3) Salariaţii care cumulează mai multe funcţii sunt obligaţi să declare fiecărui angajator locul unde exercită funcţia pe care o consideră de bază.

Art. 82 – (1) Contractul individual de muncă pe durată determinată nu poate fi încheiat pe o durată mai mare de 18 luni.

Art. 101 – (1) Angajatorul poate încadra salariaţii cu program de lucru corespunzător unei fracţiuni de normă de cel puţin două ore pe zi, prin contracte individuale de muncă pe durată nedeterminată sau pe durată determinată, denumite contracte individuale de muncă cu timp parţial.

(2) Contractul individual de muncă cu timp parţial se încheie numai în formă scrisă.

(3) Durata săptămânală de lucru a unui salariat angajat cu contract individual de muncă cu timp parţial este inferioară celei a unui salariat cu normă întreagă comparabil, fără a putea fi mai mică de 10 ore.

Art. 108 – timpul de muncă reprezintă timpul pe care salariatul îl foloseşte pentru îndeplinirea sarcinilor de muncă.

Art. 109 – (1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă, durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi 40 de ore pe săptămână.”

Desfăşurarea unor activităţi, pe cât de numeroase, pe atât de diversificate, se face pe baza unor contracte/convenţii civile, încheiate în baza Codului civil.

CONTRACTUL CIVIL este acordul între două sau mai multe persoane în scopul de a produce efecte juridice, constând, în general, în realizarea unui produs, executarea unei lucrări, prestarea unui serviciu. Contractul civil este contractul în temeiul căruia o persoană fizică, denumită executant/prestator, se obligă să realizeze un produs, să execute o lucrare, să presteze un serviciu pentru şi sub autoritatea unui beneficiar, persoană fizică sau juridică, în schimbul plăţii convenite.

Contractele civile nu sunt legate de timp, nu se încheie cu timp integral de lucru şi nici cu timp parţial de lucru, nu se încheie nici pe durată nedeterminată, nici pe durată determinată; ele au menirea de a produce efecte juridice constând în „a da”, „a face”, respectiv de realizare a unui bun, de executare a unei lucrări, de prestare a unui serviciu.

PERSOANA juridică poate încheia contracte civile nu în calitate de angajator, ci de beneficiar. Persoana fizică poate încheia contracte civile atât în calitate de beneficiar, cât şi de executant. ESTE INTERZISĂ, sub sancţiunea nulităţii absolute, încheierea atât a unui contract civil în scopul prestării unei munci sau a unei activităţi ilicite ori imorale.

Preview document

Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 1
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 2
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 3
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 4
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 5
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 6
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 7
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 8
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 9
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 10
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 11
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 12
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 13
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 14
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 15
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 16
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 17
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 18
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 19
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 20
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 21
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 22
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 23
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 24
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 25
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 26
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 27
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 28
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 29
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 30
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 31
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 32
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 33
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 34
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 35
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 36
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 37
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 38
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 39
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 40
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 41
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 42
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 43
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 44
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 45
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 46
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 47
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 48
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 49
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 50
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 51
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 52
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 53
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 54
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 55
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 56
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 57
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 58
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 59
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 60
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 61
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 62
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 63
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 64
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 65
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 66
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 67
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 68
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 69
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 70
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 71
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 72
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 73
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 74
Proiect informatică - SC Cristand Construct - Pagina 75

Conținut arhivă zip

  • Proiect Informatica - SC Cristand Construct.doc

Alții au mai descărcat și

Sistem informatic pentru evidența salariaților și calcul salarii - SC Accent SRL

1. Introducere Forta de munca este fara îndoiala cea mai importanta resursa din cadrul unei companii. Utilizarea eficienta a fortei de munca si...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?