Protectionismul asupra Comertului si OMC

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Protectionismul asupra Comertului si OMC.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 15 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Economie, Comert

Cuprins

Capitol I :
• O nouă provocare sub semnul crizei financiare . Cel de-al optulea Forum OMC și Shenzhen , Shenzhen , China – 19 octombrie 2009 –
• Introducere
• Începutul lui 2009 – Vegherea asupra Brink
• Avertismente grave pentru factorii de decizii politice importante
• Ce s-a întâmplat la Summitul G20 din Londra ?
• Cât de bine a funcționat sistemul ?
• Vă amintiți de prima versiune a pachetului de stimulente american ?
• Unele concluzii provizorii
Capitol II :
• Pregătirea Summit-ului G20 – Londra , 2 aprilie 2009 Alegeri 2009 – Instituții - 24 martie 2009
• Dezbaterea parlamentară
• Reprezentanţii grupurilor politice
• Date de background

Extras din document

PROTECŢIONISMUL ASUPRA COMERŢULUI ŞI OMC

- O NOUĂ PROVOCARE SUB SEMNUL CRIZEI FINANCIARE GLOBALE –

- CEL DE-AL OPTULEA FORUM OMC SI SHENZHEN , SHENZHEN , CHINA – 19 OCTOMBRIE 2009

ANDREW L. STOLER ,

DIRECTOR EXECUTIV

INSTITUTUL DE COMERŢ INTERNAŢIONAL

Introducere

Vă mulțumesc pentru că m-ați invitat sa fac o prezentare la acest important al Optulea Forum OMC și Shenzhen . Am beneficiat de o îndelungată si fructuoasă relație de colaborare cu Centrul de aici , care sper că va continua și in viitor .

Criza financiară mondială , în curs de desfășurare , a zdruncinat sistemul comerțului internațional din rădăcini . Prosperitatea noastră economică , comună , a fost amenințată pană la un grad nemaivazut de la “Marea Depresie” . Produsul intern brut la nivel mondial și comerțul internațional s-au prăbușit la inceputul anului si ne-am temut de ce era mai rău in ceea ce privește potențialul afectării protecționismului comercial .

Valoarea in Organizația Mondială a Comerțului ca membru nu a fost niciodată mai clară . Ca și una dintre cele mai importante țări exportatoare , China este în special expusă protecționismului și participarea la sistemul Organizației Mondiale a Comerțului , fără îndoială , a salvat economia Chinei de la ceea ce ar fi putut afecta acțiunile protecționiste străine .

Începutul lui 2009 – Vegherea asupra Brink

În scopul de a aprecia în întregime măsura în care sistemul global de tranzacționare al OMC , trebuie să o punem sub impactul crizei financiare la nivel global în contextul comerțului internațional . La inceputul acestui an , am ținut un discurs in Australia , în care am încercat să stabilesc acest context . A fost o serie cu adevărat infricoșătoare de factori pe care i-am relatat în cadrul discursului . Lumea nu mai văzuse ceva atât de grav de optzeci de ani . Potrivit statisticilor dintr-un raport al OMC , comerțul global , era așteptat să scadă cu un procent de 9% in 2009 . Așa cum spun economiștii , decăderea în comerț a fost sincronizată și a fost limpede că toți eram implicați în acest lucru . Importurile Statelor Unite scăzuseră cu 51% comparativ cu 2008 și exporturile Chinei scăzuseră cu 26% in aceeași perioadă .

Pentru prima dată , din 1930 , ne-am așteptat să vedem o scădere a producției reale la nivel mondial a acestui an , mai mult de douăzeci de milioane de oameni din China își pierduseră slujbele – în principal datorită reducerii masive a exporturilor Chinei . 650000 de japonezi și-au pierdut slujbele în cursul anului și până în decembrie , un institut de cercetare japonez a estimat că șomajul s-ar ridica mai sus de 7% in ciclul actual – cu două milioane de oameni pierzându-și slujbele , pe lângă cei 2.7 milioane de japonezi deja șomeri .

În timp ce economia Japoniei se îndrepta către un declin sigur , economiștii australieni au calculat că valoarea exporturilor Chinei către Japonia va scădea cu mai mult de 20 de bilioane de dolari . Sectorul de transport internațional a fost grav afectat . Traficul aerian de marfă era cu 23% mai scăzut în decembrie în comparație cu anul anterior condus de scăderea cu 26% în regiunea Asia-Pacific . O altă masură care a primit multă atenție în „Baltic Dry Index” – o măsură a costului transportului naval de mărfuri în vrac , publicat de ”Baltic Exchange” , din Londra , lider mondial pe piața de brokeraj a contractelor de transport maritim ) .

Mișcările în index pot fi urmărite la cererea globală de bunuri manufacturate . Între iunie și noiembrie 2008 , „Baltic Dry Index” , a scăzut cu 94% . Costul de expediție al unui container cu bunuri , din Shanghai în America de Nord – dacă includem tarifele pentru transportul de marfă si manipulare – scăzuse până aproape de zero . Portul ocupat din Singapore a fost o parcare aglomerată pentru navele container neutilizate . Toată lumea a fost grav afectată și într-un context în care mulți au prezis că evenimentele vor urmări acei martori ai Marii Depresii a anilor 1930 , riscul protecționismului în creșteri era foarte real .

Avertismente grave pentru factorii de decizii politice importante

O foarte importantă instituție pe care o deținem astăzi și pe care nu o aveam în 1930 este Organizația Mondială a Comerțului și sistemul ei de reguli pentru comerțul internațional . Sistemul contractual al OMC este un fel de poliță globală de asigurare împotriva unei retrăiri a nivelurilor protecționismului comerțului anilor 1930 . Dar polița de asigurare a OMC este imperfectă într-o serie de moduri si imperfecțiunile inseamnă că este posibil pentru majoritatea statelor să adopte niveluri de protecție a comerțului mult mai înalte fără a încălca obligațiile care le revin în cadrul OMC . Legăturile tarifare , de exemplu , sunt stabilite în mod normal la niveluri considerabil ridicate ratelor aplicate . În Australia , de exemplu , nivelul tarifar obligatoriu pentru automobile este de 40% pe valoare , dar rata aplicată este de doar 10% . Acest lucru înseamnă că Australia ar putea multiplica de patru ori nivelul ei de protecție pentru automobile și totuși să nu aibă disensiuni cu OMC . Nimeni nu vrea să vadă greșelile anilor 1930 repetate așa că este important ca actorii principali în economia globală să elaboreze un mecanism eficient care să furnizeze rapida justificare a acțiunilor potențialilor factori dăunatori și să deservească la presionarea guvernelor tentate spre acțiuni protecționiste.

Din acest motiv la summitul de la Washington al țărilor G20 de la sfarșitul lui 2008 , liderii s-au angajat „să se abțină de la a ridica bariere noi de investiții sau pentru schimburile comerciale privind bunurile sau serviciile , impunerea de noi restricții la export sau de punere în aplicare a măsurilor inconsecvente ale OMC de a stimula exporturile . În parte , pentru motivele prezentate mai devreme , acest nivel al anajamentului politic nu a fost suficient . În lunile urmatoare Summitului de la Washington , o majoritate a țărilor G20 , au introdus noi măsuri privind schimburile comerciale care ridicau nivelurile protecței in piețele lor . Conținutul efectiv de tendințe potecționiste este o sarcină dificilă . O parte importantă a problemei este că , conținutul protecționismului necesită atât un angajament politic la nivel semnificativ către piețele deschise și un mecanism de supraveghere protecțonist impotriva abaterilor de la angajament . În perioada imediat precedentă începutului Summitului G20 de la Londra din aprilie , eu , împreună cu un coleg , am fost insăcinați de către Centrul pentru Politici Economice de Cercetare , să contribuim la o publicație care să conțină o serie de recomandări pentru liderii G20 atunci cand s-au întalnit .

Fisiere in arhiva (1):

  • Protectionismul asupra Comertului si OMC.docx

Alte informatii

Universitatea „OVIDIUS CONSTANŢA” Facultatatea de Ştiințe Economice Specializarea Afaceri Internaționale