Raport de practică Mobiasbanca

Referat
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 8204
Mărime: 38.57KB (arhivat)
Publicat de: Claudia Ștefan
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Introducere

Procesul de constituire a mecanismelor economiei de piaţă în Republica Moldova

determină transformări considerabile în toate domeniile de activitate, inclusiv în sfera bancară. Restructurarea si dezvoltarea sectorului bancar a influentat enorm si asupra posibilitatilor financiare a S.A. “Mobiasbanca Societe Generale” Cu o cota de 9,6% * din piata bancara a RM, pe parcursul anilor de existenta si activitate aceasta institutie a ajuns pe locul 4* in topul bancilor din tara noastra, in acest context se poate afirma cu certitudine ca Banca are un rol deosebit in economia RM.

Aceasta lucrare este un raport care cuprinde rezultatele obtinute in urma realizarii stagiilor de practica la Mobiasbanca SG. Obiectivele investigatiilor si cercetarilor infaptuite la banca mentionata cuprind : descrierea profilului si determinarea structurii organizatorice a institutiei; analiza rezultatelor financiare din ultimii ani, studierea activitatii comerciale a bancii, cercetarea tranzactiilor comerciale infaptuite prin intermediul bancii, descrierea relatiilor externe cu organizatiile financiare internationale etc.

Raportul de practica este constituit din trei capitole a cite doua subcapitole fiecare, realizate in concordanta cu obiectivele descrise si mentionate anterior.

Toata informatia se finalizeaza cu concluzii si recomandari la situatia existenta.

Capitolul I se numeste “ Caracteristica generala a S.A. “ Mobiasbanca SG”. In acest capitol are loc o relatare a evenimentelor cronologice importante pentru aceasta banca, indeosebi cele ce descriu formarea statutului bancii din 1990 si pina in 2009. In subpunctul doi se vorbeste de structura organizatorica a institutiei.

Capitolul II: “Caracteristica activitatii bancii “Mobiasbanca SG” “ in primul subpunct include informatia referitoare la rezultatele financiare care au fost inregistrate in ultimii ani 2007,2008; subpunctul doi vizeaza activitatea comerciala a bancii prin descrierea : activitatii de crediare; creditarea ipotecara, creditarea IMM si a intreprinderilor mici, creditare clientilor corporativi mari, depozitele bancare.

In ultimul capitol, Capitolul III: Tranzactiile internationale in cadrul “Mobiasbanca SG” s-a vorbit despre relatiile financiare a bancii cu organizatiile financiare internationale, precum ar fi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Corporaţia Financiară Internaţională (CFI), Banca Mondială, Black Sea Trade Development Bank(BSTDB), European Fund for Southeast Europe (EFSE), Netherlands Development Finance Company (FMO) şi International Fund for Agricultural Development (IFAD). Ultimul subpunct din acest capitol contine informatii referitor la situatia decontarilor comerciale internationale

*www.bis.md –Analiza generala a sectorului bancar pentru anul 2008

realizate prin intermediul ‘’Mobiasbanca SG”, relatiile cu alte banci, principalele modalitati de decontari in tranzactiile si transferurile internationale oferite de aceasta banca.

Raportul se finalizeaza cu Concluzii si Propuneri, aici se formeaza un rezumat al continutului acestui raport, se vorbeste de importanta Institutiei cercetate si a tranzactiilor internationale din cadrul acestei institutii, precum si influenta ei asupra economiei tarii noastre, si nu in ultimul rind se propun solutii de perfectionare a activitatii bancii.

La sfirsitul lucrarii sunt incluse anexele cu tabele si diagrame statistice pe baza carora s-a creat acest raport , precum si listele bibliografice, sursele de internet care au fost analizate si cercetate intru sprijinirea raportului intocmit.

Capitolul I Caracteristica generala “MOBIASBANCA”SG

1.1 Istoria si cadrul juridic

1.2. Structura organizatorica a Bancii

1.1 Istoria si cadrul juridic

Mobiasbancă este o societate pe acţiuni ce deţine licenţa de tipul „C”*, prestând întreaga gamă de servicii bancare autorizate de Banca Naţională a Moldovei (BNM). Banca este cotată la bursa de valori din Moldova pe piaţa primară a hârtiilor de valoare.

La 4 iulie 1990 BC Mobiasbanca („Banca”) şi-a început activitatea ca bancă independentă cu statut legal de societate cu răspundere limitată. La 27 iunie 1996 bănca este transformată în societate pe acţiuni. Până la februarie 1997 deţinătorii băncii au fost companii şi persoane fzice, rezidenţi ai Republicii Moldova. În februarie 1997 32,45%** din capitalului acţionar al băncii au fost procurate de fondul de investiţii Development Capital Corporation (Moldova), din Cayman Islands, care a fost acţionarul majoritar al băncii. In iunie 1999 acţionarul majoritar şi-a majorat cota pînă la 59,3%, în continuare majorând-o până la 63,68%.**

La 11 ianuarie 2007 acţionarii majoritari au vândut acţiunile Băncii în favoarea Société Générale (“SG”), şi, ca rezultat al acestei tranzacţii, SG a devenit acţionarul majoritar care deţine 70,57% din capitalul băncii. În mai 2007 SG şi-a majorat cota sa în Bancă prin procurarea suplimentară a 24,78%.** Pe parcursul anului 2008 s-a atestat o majorare a capitalului acţionar al Băncii în urma căreia structura acţionarilor majoritari s-a schimbat, adăugându-se doi acţionari noi: BRD – Groupe Société Générale S.A., deţinând 20%, şi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), deţinând 8,84% din capitalul acţionar al Băncii. Astfel, în rezultatul acestei tranzacţii, cota parte a Société Générale s-a micşorat, şi la sfârşitul anului 2008 a constituit 67,85%. La sfârşitul anului 2008, acţionarii minoritari deţineau 3,31% din capitalul acţionar al Băncii (2007: 4,57%). În 2008 denumirea băncii s-a schimbat în BC „Mobiasbancă – Groupe Société Générale” S.A.

Société Générale a fost înfinţată în 1864 ca societate bancară înregistrată în Franţa. Sediul său central se afă pe 29 Boulevard Haussmann, 75009, Paris, Franţa, iar acţiunile sale sunt listate la Bursa de Valori din Paris. Société Générale este unul dintre principalele grupuri fnanciare din lume şi a şaptea companie franceză, ca mărime, după capitalizarea bursieră (20,9 miliarde EUR la 31 decembrie 2008). SG are aproximativ 163 000*** de angajaţi şi este prezentă în peste 82 de ţări. Société Générale se concentrează pe următoarele trei linii de activitate complementare:

- Retail Banking şi servicii fnanciare; - Gestionarea activelor şi Private Banking; - Banca pentru Corporaţii şi Investiţii. Société Générale are peste 30 milioane de clienţi în întreaga lume (inclusiv în Rusia, după achiziţionarea Rosbank). In SG 2008 extinsa in China si Vietnam

*www.bnm.md, ** www.mobiasbanca.md, ***www. societegenerale.com

1.2. Structura organizatorica a Bancii

Conducerea Băncii, Consiliul Băncii, Consiliul de Supraveghere al băncii este format din 7 membri aleşi de către Adunarea Generală a Acţionarilor Băncii şi este condus de dl Patrick Gelin. (ANEXA1 Schema structurii organizatorice)

Consiliul Băncii stabileşte direcţia activităţilor Băncii şi monitorizează realizarea acestor activităţi. Potrivit Actului Constitutiv al Băncii, Consiliul examinează orientarea strategică a Băncii, planul de investiţii şi hotărăşte asupra modifcărilor aduse structurii de management, ca

şi asupra operaţiunilor care pot afecta semnifcativ rezultatele instituţiei, structura bilanţului sau profilul său de risc.Consiliul Băncii se întruneşte cel puţin o dată în trimestru.

Managementul executiv este reprezentat de către Preşedintele Băncii, dl Jean-François Myard, care este asistat de către vicepreşedinţi şi Comitetul de Management. Comitetul de Management se întruneşte o dată pe săptămână. Membrii săi sunt împuterniciţi să conducă şi să

coordoneze activitatea zilnică a Băncii, cu excepţia activităţilor de competenţa Consiliului Băncii şi Adunării Generale a Acţionarilor. Membrii săi au competenţa de a angaja răspunderea Băncii, în corespundere cu legislaţia.

Auditorul fnanciar .Rapoartele fnanciare ale băncii sunt certifcate printr-o procedură independentă.Certifcarea prevede atât pregătirea situaţiilor fnanciare în concordanţă cu Standardele Naţionale de Contabilitate, cât şi în concordanţă cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară(„IFRS”). Numirea auditorului extern revine Consiliului de Supraveghere şi este aprobată în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor. Cabinetul însărcinat cu certifcarea

situaţiilor este Ernst & Young SRL.

Preview document

Raport de practică Mobiasbanca - Pagina 1
Raport de practică Mobiasbanca - Pagina 2
Raport de practică Mobiasbanca - Pagina 3
Raport de practică Mobiasbanca - Pagina 4
Raport de practică Mobiasbanca - Pagina 5
Raport de practică Mobiasbanca - Pagina 6
Raport de practică Mobiasbanca - Pagina 7
Raport de practică Mobiasbanca - Pagina 8
Raport de practică Mobiasbanca - Pagina 9
Raport de practică Mobiasbanca - Pagina 10
Raport de practică Mobiasbanca - Pagina 11
Raport de practică Mobiasbanca - Pagina 12
Raport de practică Mobiasbanca - Pagina 13
Raport de practică Mobiasbanca - Pagina 14
Raport de practică Mobiasbanca - Pagina 15
Raport de practică Mobiasbanca - Pagina 16
Raport de practică Mobiasbanca - Pagina 17
Raport de practică Mobiasbanca - Pagina 18
Raport de practică Mobiasbanca - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Raport de Practica Mobiasbanca.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Raport de practică Mobiasbanca - Groupe Societe Generale Moldova

Capitolul I. Caracteristica generala şi analiza activitaţii economice. 1.1 Despre Bancă Banca Comercială pe Acţiuni BC "Mobiasbanca" S.A. a fost...

Raport de practică de producție BC Mobiasbanca SA

INTRODUCERE Acest raport a fost efectuat pe baza cunoștințelor și materialelor acumulate în urma efectuării practicii de producție și de licență...

Raportul stagiului practicii de producție I în baza materialelor BC Mobiasbancă - Groupe Societe Generale SA

Introducere Banca comercială BC „Mobiasbanc” SA. este una din cele mai vechi și mai mari bănci din Moldova. BC „Mobiasbanca” SA. a fost...

Raport de practică la BC Mobiasbanca SA

Sediul central al B.C. „Mobiasbancă” S.A. cu forma de proprietate privată este amplasat in municipiul Chişinău. La 4 iunie 1990 B.C. „Mobiasbacă”...

Raport privind practică prelicentiară - BC Mobiasbanca SA

INTRODUCERE Banca Comerciala pe Actiuni BC "Mobiasbanca" S.A. a fost infiintata la 4 iunie 1990. Recunoasterea interna si internationala cistigata...

Raport de practică Mobiasbanca

INTRODUCERE Mobiasbancă este o societate pe acţiuni ce deţine licenţa de tipul „C”, prestând întreaga gamă de servicii bancare autorizate de Banca...

Activitatea de creditare a băncilor comerciale din Republica Moldova

Tabelul 1 Analiza comparativă a condițiilor de acordare a creditului de consum Criterii de comparație Banca Comercială ,,ENERGBANK” S.A. Banca...

Ai nevoie de altceva?