Recenzie Economica valorii de Paul Bran

Referat
8.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2285
Mărime: 11.52KB (arhivat)
Publicat de: Sebastian Martin
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Molanescu gabriela
ASE, Facultatea de Comert, 2008

Cuprins

  1. Fenomenul valorii – Obiect de studiu
  2. Metoda de studiu
  3. Zestrea cercetarii obiectului de studiu
  4. Sisteme si procese angajate in obtinerea valorii
  5. Activitatea economica

Extras din referat

In cartea “Economica valorii”, autorul Paul Bran abordeaza fenomenul economic al valorii.

In viata de zi cu zi cuvantul valoare are sens de insusire a unor lucruri, fapte, idei, fenomene de a corespunde necesitatilor sociale si idealurilor generate de acestea si reprezinta suma calitatilor care dau pret unui obicet, unei fiinte sau unui fenomen.

In zona domeniului economic definirea valorii nu difera prea mult fata de cea folosita in viata de zi cu zi.

Preocuparea de a defeni fenomenul valorii a aparut inca din Antichitate si a avut ca initiatori pe unii dintre cei mai mari filosofi: Aristotel, Xenofon, Platon. Inca din aceasta perioada s-au desprins doua directii principale de orientare a modului de definire a valorii: valoare = utilitate si valoare = munca.

Aceste enunturi axiomatice au fost rezultatul cercetarii activitatii umane desfasurate in cadrul unor procese economice ca productia, repartitia, schimbul sau consumul. Existenta a doua axiome s-a datorat modalitatii diferite de tratare si de ierarhizare a proceselor economice analizate.

In primul caz ( valoare = munca ) a predominat procesul de productie si rolul producatorului. In al doilea caz ( valoarea = utilitate ) a avut prioritate procesul de consum si rolul consumatorului.

Indiferent de directia pe care merge definirea valorii, un lucru este clar: valoarea este rezultatul transformarilor care au loc in cadrul unor procese economice in care este antrenata activitatea umana. Aceste procese sunt: productia, repartitia, schimbul si consumul.

Procesul este o stare dinamica in care intra un sistem sub impulsul unor forte interne sau externe sistemului respectiv. Iesirea in zona vizibilului a acestor procese se realizeaza sub forma de evenimente pe care le receptionam cu ajutorul simturilor noastre. Suma acestor evenimente formeaza categoria de fenomen.

Actiunea umana ce intra in zona economiei este asociata cu activitatea oamenilor incadrata in sisteme ca familia, intreprinderea, economia nationala, economia mondiala, economia din cosmos. Toate aceste sisteme includ sistemul viu al omului. Ele se afla, sub impulsul unor forte interne sau externe, in procese de productie, repartitie-schimb, consum. Aceste procese se exteriorizeaza in zona perceptibila de simturile noastre sub forma de evenimente de natura economica, dar si sociala, biologica, fizica, chimica. Toate aceste evenimente se inglobeaza in fenomenul economic. Aceleasi tipuri de evenimente vor fi prezente in mecanismul de obtinere si de gestionare a valorii economice sub forma fenomenului economic al valorii.

Pentru disciplina universitara Economica valorii acest fenomen este obiect de studiu.

Stiinta economica s-a concentrat pe explicarea evenimentelor de natura economica si pe sintetizarea modelelor si instrumentelor de interventie pentru a modifica fenomenul economic in conformitate cu judecatile noastre de valoare.

Facand o paralela cu fizica, se poate spune ca economia a explicat evenimente si a sintetizat metode de interventie, tot asa cum fizicienii au explicat fenomenele de magnetism, optica, dar au conturat si tehnologiile de utilizare a cunostintelor in activitatea practica. Fizica a facut mai mult: a cercetat suportul tuturor fenomenelor fizice, materia. Numai lamurind categoria de materie, explicatiile despre fenomenele fizice au devenit credibile, iar tehonologiile corespunzatoare si eficace.

Cu toata diversitatea definitiilor acumulate de stiinta economica pe parcursul a peste 2000 de ani paradigmele de baza ale teoriei economice au ramas pana azi la nivelul celor doua axiome.

Atata timp cat paradigma unei stiinte se verifica in contactul cu realitatea la care se refera, ea este utila pentru a explica fenomenul si necesara celor care continua cerce-

tarea fundamentala.

In schimb, atunci cand paradigma da semne de oboseala si anomaliile se amplifica, educatia facuta in sensul respectului neconditionat fata de stiinta zilei devine o frana.

Paradigma de baza a stiintei economice, referitoare la continutul categoriei de valoare, respecta legea interactiunii dintre teorie si realitate, in care rolul dinamic si dominant revine realitatii economice. Cunoasterea stiintifica si tehnica a adus in

mecanismul de obtinere a valorii, resurse si instrumente peste perioadele anterioare, cu efecte atat favorabile, dar si cu disfunctionalitati majore. Toate aceste schimbari impun un nou mod de derulare a proceselor economice, precum si o noua paradigma a valorii.

Forma revolutionara de inlocuire este necesara din mai multe cauze:

1. Paradigma depasita de realitate este aparata de prestigiul stiintific al parintelui paradigmei respective;

2. Paradigma veche este inradacinata in modul de gandire al majoritatii teoreticienilor si al specialistilor care aplica teoria respectiva in practica;

3. Paradigma ce trebuie inlocuita si-a format instrumente de aplicare, automatisme de interpretare, este prezenta in manualele din scoli si universitati, iar schimbarea presupune un efort intelectual si material foarte mare.

Cercetarea fenomenului economic al valorii presupune existenta unor procedee, principii, metode si instrumente adecvate, specifice stiintei in general, dar si domeniului economic.

Metoda stiintifica asigurat, prin procedeele si instrumentele utilizate, desprinderea din realitatea economica si introducerea in teoria stiintifica a regularitatilor, principiilor si legilor care determina si guverneaza fenomenul economic al valorii.

Activitatea economica a avut un inceput, reprezentat de momentul in care conditiile de mediu i-au impus omului sa treaca de la culegerea hranei la producerea ei. Aceasta abordare istorica a permis descoperirea momentelor de dezvoltare a sistemului activitatii economice si intelegerea sistemului la nivel micro, macro sau mondo.

Caracterul deosebit de complex pe care fenomenul activitatii economice l-a capatat pe parcursul dezvoltarii sale istorice impune apelarea la o metoda moderna de studiu, metoda abordarii sistematice.

Tratarea sistematica permite realizarea unui transfer de metode, principii, instrumente de la disciplinele integrative, dar si de la disciplinele care studiaza mediul si societatea, sisteme cu care vine in contact sistemul activitatii economice.

Intrucat fenomenul economic este rezultatul proceselor dinamice in care intra sistemul activitatii economice sub influenta unor forte redate prin conexiuni inverse de tip negativ - cu scopul de a tempera fenomenele economice si prin conexiuni inverse pozitive cu scopul de a amplifica activitatile economice, se va introduce in metoda de studiu modelele de tip cibernetic. In acest model, rezultatele sunt in functie de intrari, dar si de calitatea structurii de transformare, calitate data de coeficientul de transformare, precum si de factorul de timp.

Preview document

Recenzie Economica valorii de Paul Bran - Pagina 1
Recenzie Economica valorii de Paul Bran - Pagina 2
Recenzie Economica valorii de Paul Bran - Pagina 3
Recenzie Economica valorii de Paul Bran - Pagina 4
Recenzie Economica valorii de Paul Bran - Pagina 5
Recenzie Economica valorii de Paul Bran - Pagina 6
Recenzie Economica valorii de Paul Bran - Pagina 7
Recenzie Economica valorii de Paul Bran - Pagina 8
Recenzie Economica valorii de Paul Bran - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Recenzie Economica Valorii de Paul Bran.doc

Ai nevoie de altceva?