Recenzie - lecția acestui secol

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 4119
Mărime: 26.91KB (arhivat)
Publicat de: Cristina Pană
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Marius Georgevici

Extras din referat

Sir Karl Raimund Popper (nascut pe 28 iulie 1902, la Viena - decedat 17 septembrie 1994, la Londra) a fost un filozof englez de origine austriacă, considerat unul din cei mai mari filozofi ai științei din secolul al XX-lea. Fondator al raționalismului critic împotriva determinismului istoric, s-a opus oricărei forme de scepticism, convenționalism și relativism în știință și în activitatea umană în general, a susținut ideea unei societăți deschise (Open society), adversar implacabil al totalitarismului sub orice formă.

Cele mai importante carti scrise de Karl Popper sunt „Logica cercetării”, „Societatea deschisă și dușmanii ei”, „Viitorul este deschis” (scrisa impreuna cu Konrad Lorenz).

Lucrarea de fata se numeste “Lectia acestui secol” si reprezinta un dialog al lui Karl Popper cu un jurnalist Italian, Giancarlo Bosetti, referitor la evenimentele care au avut loc in secolul trecut, in special confruntarea celor doua ideologii, socialismul si democratia.

Lucrarea este structurata in doua parti:

Partea I – “Lectia acestui secol” – reprezinta dialogul dintre Karl Popper si Giancarlo Bosetti.

Partea a II-a – este reprezentata de doua conferinte politice sustinute de Karl Popper, “Observatii despre teoria si practica statului democratic” si “Libertate si responsabilitate intelectuala”.

I. LECTIA ACESTUI SECOL

Capitolul 1: Pacifismul, razboiul, intalnirea cu comunismul

Interviul debuteaza cu rememorarea evenimentului care l-a determinat pe Karl Popper sa conceapa o critica la adresa marxismului. Asa cum relateaza filozoful austriac ,totul a inceput in anul 1919, pe cand el nu avea inca 17 ani. Acela a fost momentul care l-a determinat sa-si revizuiasca atiutudinea fata de marxism.

Referitor la comunism, Popper marturiseste si modul in care, pentru o scurta perioada de timp, a ajuns sa fie un simpatizant al comunismului. Pe cand avea doar 15 ani, a fost fascinat de modul in care revolutionarii rusi si-au prezentat mesajele pacifiste odata cu tratatul de la Brest-Litovsk. Chiar daca era avertizat de un prieten rezident in Rusia cu privire la intentiile negative pe care comunistii le aveau, Popper a continuat sa creada in cele sustinute de revolutionarii rusi in discursul amintit mai sus. Dar pozitia lui Popper cu privire la comunism avea sa se modifice in scurt timp, odata cu realizarea faptului ca lucrurile se pot schimba de la o zi la alta, in special opiniile comunistilor. Doctrina comunista avea ca nucleu ideea ca odata cu instaurarea comunismului, o noua societate va exista, in care oamenii se vor iubi intre ei si pacea va domni pe pamant. De aceea filozoful considera aceasta doctrina o capcana, deoarece comunistii luptau pentru ceva ce trebuia pana la urma sa se realizeze, confirmand predictiile lui Karl Marx, care afirma in legatura cu comunismul ca este ceva care trebuie sa se instaureze, ceva care trebuie sa vina.

Filozoful afirma ca a fost determinat sa inceapa studiul amanuntit al lui Karl Marx tocmai din dorinta de a fi in stare sa raspunda la intrebarea: Comunismul- da sau nu?

Capitolul 2: Principalele critici la adresa marxismului

In vederea analizarii marxismului, Popper a studiat cartea lui Karl Marx, „Capitolul”. Prima teza fundamentala indentificata de filozof in carte este aceea ca, capitalismul nu poate fi reformat, poate doar sa fie distrus. Filozoful admite ca societatea din acea vreme era din multe puncte de vedere una dezastruoasa, dar nu era de acord cu afirmatia lui Marx conform careia capitalimul nu poate fi reformat.

Cea de-a doua teza fundamentala identificata in carte este cea a saraciei crescande, conform careia conditia muncitorilor se deterioreaza pe zi ce trece. Tocmai de aceea capitalismul nu poate fi reformat, ci numai distrus. Mai mult, Marx sustine o teza interesanta, conform careia capitalistii nu pot fi blamati individual, deoarece sunt victime ale sistemului, teza de care comunistii nu au tinut seama. “Marxismul vulgar”, asa cum l-a denumit Marx,era chiar o conceptie sustinuta de partidul comunist. Popper remarca aici reaparitia capcanei comuniste, deoarece scopul partidului era sa provoace cat mai multa ura, in scopul favorizarii reinstaurarii comunismului.

Un alt element principal pe care critica lui Popper la adresa marxismului il contine este acela ca sistemul capitalist asa cum este descris de Marx nu a existat niciodata, fiind doar o inventie diabolica. Autorul remarca in continuare faptul ca Marx s-a inselat in privinta imposibilitatii reformarii capitalismului, deoarece a fost contrazis de fapte reale care au avut loc chiar in timpul vietii sale, odata cu reformele de o insemnatate enorma care au avut loc in Anglia si Germania.

Preview document

Recenzie - lecția acestui secol - Pagina 1
Recenzie - lecția acestui secol - Pagina 2
Recenzie - lecția acestui secol - Pagina 3
Recenzie - lecția acestui secol - Pagina 4
Recenzie - lecția acestui secol - Pagina 5
Recenzie - lecția acestui secol - Pagina 6
Recenzie - lecția acestui secol - Pagina 7
Recenzie - lecția acestui secol - Pagina 8
Recenzie - lecția acestui secol - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Recenzie - Lectia acestui Secol.docx

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Lecția unui secol - recenzie

“We must plan for freedom, and not only for security, if for no other reason than that only freedom can make security secure”(Karl Raimund Popper)...

Recenzie - Economia într-o lecție - de Henry Hazlitt

Prevenirea Poluarii si Protectia Mediului - Valorificarea Deseurilor LemnoaseHenry Hazlitt a trăit între anii 1895-1993 fiind un cunoscut scriitor,...

Ai nevoie de altceva?