Regimurile vamale și procedurile de vămuire

Referat
9.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 6035
Mărime: 78.28KB (arhivat)
Publicat de: Severin Coman
Puncte necesare: 0
Universitatea „OVIDIUS CONSTANŢA” Facultatatea de Ştiințe Economice Specializarea Afaceri Internaționale

Cuprins

  1. • Prezentarea regimurilor vamale
  2. • Procedura de vamuire
  3. • Etapele operatiunii de vamuire
  4. • Etapele procedurii informatice
  5. • Regimul Vamal in Uniunea Europeana
  6. • Regimul vamal la exportul din Uniunea Europeana
  7. • Regimul vamal la importul in Uniunea Europeana
  8. • Regimurile vamale suspensive in Uniunea Europeana
  9. • Regimul de tranzit in Uniunea Europeana
  10. • Regimul de depozit vamal in Uniunea Europeana
  11. • Regimul de admitere temporara in Uniunea Europeana
  12. • Regimul de perfectionare in Uniunea Europeana
  13. • Regimul de draw-back
  14. • Regimul de perfectionare pasiva in Uniunea Europeana
  15. • Regimul Vamal in Turcia
  16. • Cadru general
  17. • Acordul de Uniune Vamala intre Turcia si Uniunea Europeana
  18. • Acorduri bilaterale de comerţ liber
  19. • Tariful vamal
  20. • Reguli de origine
  21. • Preferinţe tarifare
  22. • Produse interzise la import

Extras din referat

REGIMURILE VAMALE ŞI PROCEDURILE DE VĂMUIRE

PREZENTAREA REGIMURILOR VAMALE

Regimul vamal cuprinde totalitatea normelor ce se aplica in cadrul procedurii de vamuire, in functie de scopul operatiunii comerciale si de destinatia marfii.

La introducerea sau scoaterea din tara a marfurilor autoritatea vamala stabileste un regim vamal.

Regimurile vamale pot fi definitive si suspensive.

1.1. Regimuri vamale definitive

Exportul - constă în scoaterea definitiva a marfurilor romanesti de pe teritoriul Romaniei. Sunt admise la export marfuri produse in tara precum si cele importate anterior, cu exceptia marfurilor care sunt supuse unor masuri de prohibitie sau restrictie, in cadrul politicii comerciale.

Exportatorul de marfuri scoase definitiv din tara este obligat sa depuna o declaratie vamala de export la biroul vamal in raza caruia se afla sediul exportatorului sau la locul unde marfurile sunt ambalate sau incarcate pentru a fi exportate. In cazuri temeinic justificate, declaratia vamala poate fi depusa si la un birou vamal de frontiera.

La exportul de marfuri nu se incaseaza taxe vamale, iar in cazul TVA, acesta este restituit pe baza declaratiei vamale de export de catre organele fiscale.

Mijloacele de transport si coletele continand marfuri de export, care se vamuiesc in interiorul tarii, se sigileaza de autoritatea vamala imediat dupa controlul marfurilor. Marfurile insotite de documentele de transport se prezinta biroului vamal de interior cu cel mult 24 de ore inaintea expedierii.

Importul -; consta in intrarea in tara a marfurilor straine si introducerea acestora in circuitul economic.

La importul marfurilor autoritatea vamala realizeaza procedura de vamuire si de incasare a datoriei vamale aplicand si masurile de politica comerciala.. Taxele vamale aplicabile sunt cele prevazute la data inregistrarii declaratiei vamale de import si se determina pe baza Tarifului vamal de import al Romaniei, tarif elaborat pe baza nomenclaturii combinate a marfurilor si aprobat prin lege.

Unele categorii de marfuri pot beneficia de un tratament vamal favorabil, in functie de felul marfurilor sau de destinatia lor specifica, potrivit reglementarilor vamale sau acordurilor si conventiilor internationale la care Romania este parte.

Prin lege se stabilesc cazurile in care din motive si imprejurari speciale se acorda scutiri de drepturi de import la importul de marfuri.

Preferintele tarifare stabilite prin acordurile sau conventiile internationale se acorda la depunerea certificatului de origine a marfurilor si inscrierea codului stabilit pentru fiecare acord sau conventie in rubrica corespunzatoare din declaratia vamala in detaliu.

Cand regimul preferential primeste un contingent cantitativ sau valoric, acordarea preferintelor tarifare se face numai in limita contingentului prevazut in acest caz. Pe langa documentele privind originea marfurilor este obligatorie si prezentarea certificatului de import al marfurilor eliberat de autoritatea competenta.

1.2. Regimuri vamale suspensive

Regimurile vamale suspensive sunt operatiuni cu titlu temporar, care au drept efect suspendarea platii drepturilor vamale.

Pot fi plasate in regimuri vamale suspensive marfuri indiferent de felul, cantitatea, originea, provenienta sau de destinatia acestora. Regimurile vamale suspensive sunt urmatoarele: a) tranzitul vamal; b) antrepozitul vamal; c) perfectionarea activa; d) transformarea sub control vamal; e) admiterea temporara; f) perfectionarea pasiva.

Regimul vamal suspensiv se solicita in scris de catre titularul operatiunii comerciale, iar autoritatea vamala aproba cererea numai in cazul in care poate asigura supravegherea si controlul regimului.

Aceste regimuri vamale avand un caracter temporar este necesara fixarea unui termen de derulare a operatiunii. Acest termen este fixat de catre autoritatea vamala care trebuie sa tina cont de toate imprejurarile in care se desfasoara operatiunea comerciala. Calculul acestor termene se efectueaza in conformitate cu prevederile art. 101 din Codul de Procedura Civila.

In cazul in care marfurile aflate in regim vamal suspensiv primesc un alt regim vamal operatiunea se considera incheiata. Daca titularul nu finalizeaza operatiunile acestui regim, in termenul acordat, autoritatea vamala dispune din oficiu incheierea regimului vamal suspensiv, luand totodata masuri pentru recuperarea datoriei vamale.

Titularul regimului suspensiv poate cesiona cu acordul autoritatii vamale si cu acceptul proprietarului marfurilor drepturile si obligatiile aferente regimului vamal respectiv.

Pentru a raspunde in mod eficient diferitelor necesitati ale operatorilor economici au fost create regimurile vamale suspensive.

Acestea permit promovarea unei politici orientate spre export si dezvoltarea capacitatii firmei de a face fata concurentei pe piata internationala.

Regimurile vamale suspensive acopera trei functii economice principale: depozitarea, transformarea si utilizarea.

Aceste regimuri permit in principal:

• Constituirea in vama a unor stocuri de produse provenind din tarile terte sau de produse comunitare.

• Integrarea marfurilor provenind din tari terte in fabricarea produselor finite destinate exportului.

• Transformarea intr-o tara terta a materiilor prime comunitare si importul lor.

• Utilizarea pe teritoriul national sau comunitar, a unui produs pro¬venind dintr-o tara terta sau utilizarea intr-o tara terta a produselor comunitare, beneficiind de avantaje importante cum ar fi:

- Suspendarea impozitelor si taxelor in vigoare.

- Evitarea masurilor de politica comerciala comunitara.

-Obtinerea anticipata a avantajelor fiscale si financiare provenind din activitatea de export.

Regimul caruia i se supune marfa se determina in functie de scopul/scopurile in care aceasta a fost importata/exportata.

Astfel, o marfa poate fi succesiv supusa mai multor regimuri vamale cu facilitati, atata timp cat o reglementare precisa nu interzice acest lucru.

Regimurile vamale cu facilitati au, in general, o dubla simetrie: un regim vamal cu facilitati la import are un regim vamal corespondent la export; un regim comunitar (un regim armonizat intre toate tarile membre CEE) are un regim national echivalent.

Stabilirea regimului vamal de catre autoritatea vamala nu se face din proprie initiativa ci la solicitarea titularului operatiunii comerciale. In procesul de vamuire, autoritatea vamala verifica daca elementele furnizate prin documentele prezentate la vamuire, justifica acordarea regimului vamal solicitat de titular.

Preview document

Regimurile vamale și procedurile de vămuire - Pagina 1
Regimurile vamale și procedurile de vămuire - Pagina 2
Regimurile vamale și procedurile de vămuire - Pagina 3
Regimurile vamale și procedurile de vămuire - Pagina 4
Regimurile vamale și procedurile de vămuire - Pagina 5
Regimurile vamale și procedurile de vămuire - Pagina 6
Regimurile vamale și procedurile de vămuire - Pagina 7
Regimurile vamale și procedurile de vămuire - Pagina 8
Regimurile vamale și procedurile de vămuire - Pagina 9
Regimurile vamale și procedurile de vămuire - Pagina 10
Regimurile vamale și procedurile de vămuire - Pagina 11
Regimurile vamale și procedurile de vămuire - Pagina 12
Regimurile vamale și procedurile de vămuire - Pagina 13
Regimurile vamale și procedurile de vămuire - Pagina 14
Regimurile vamale și procedurile de vămuire - Pagina 15
Regimurile vamale și procedurile de vămuire - Pagina 16
Regimurile vamale și procedurile de vămuire - Pagina 17
Regimurile vamale și procedurile de vămuire - Pagina 18
Regimurile vamale și procedurile de vămuire - Pagina 19
Regimurile vamale și procedurile de vămuire - Pagina 20
Regimurile vamale și procedurile de vămuire - Pagina 21
Regimurile vamale și procedurile de vămuire - Pagina 22
Regimurile vamale și procedurile de vămuire - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Regimurile Vamale si Procedurile de Vamuire.docx

Alții au mai descărcat și

Contractarea și derularea operațiunilor de import

1. OPERATIUNI PRECONTRACTUALE 1.1 CERCETAREA PIETEI EXTERNE Operatiunile precontractuale au la baza Acordurile Comerciale de lunga durata, precum...

Sistemul Vamal

INTRODUCERE Prezenta lucrare abordează tematica vămuirii mărfurilor în România. Ea se concentrează în principal asupra regimurilor vamale şi a...

Politica Comercială a Uniunii Europene

INTRODUCERE Politica comercială este unul din pilonii principali ai relaţiilor Uniunii Europene cu ţările terţe. Înca prin Tratatul de la Roma,...

Derularea unei Operațiuni de Export

INTRODUCERE INTRODUCERE ÎN TRANZACȚIILE COMERCIALE INTERNAȚIONALE Dezvoltarea comerţului internaţional constituie o cale importantă în succesul...

Regim Vamal

REGIMURI VAMALE Regimul vamal al unei tari defineste statutul juridic al marfii si indica daca si in ce conditii va fi supusa marfa controlului...

Reglementări și formalități privind vămuirea mărfurilor înainte și după aderarea la UE

ANALIZA OPERAŢIUNILOR DE IMPORT DIN ANUL 2007 ÎN COMPARAŢIE CU ANUL 2006 Până la data aderării, schimburile comerciale ale României se realizau în...

Uniunea Vamală Europeană

Tratatul de la Roma prevăzuse o perioadă tranzitorie de 12 ani pentru înlăturarea progresivă a barierelor vamale între statele membre ale CEE şi...

Teoria Uniunii Vamale

1. Integrarea comercială – componentă de bază a integrării economice Integrarea economică regională este consecinţa fenomenului de intensificare a...

Te-ar putea interesa și

Vămuirea mărfurilor - regimul vamal și procedura vamală în România

INTRODUCERE Prezenta lucrare abordeaza tematica vamuirii marfurilor in Romania. Ea se concentreaza in principal asupra regimurilor vamale si a...

Contrabanda

CAPITOLUL I. CONCEPTUL SI CARACTERIZAREA INFRACTIUNII DE CONTRABANDA SECTIUNEA I. : CONSIDERATII INTRODUCTIVE Acceptând ca prin contrabanda...

Studiu privind brokerul vamal precum și a experienței sale internaționale și cooperării în domeniul vamal

INTRODUCERE Odată cu proclamarea independenţei, Republica Moldova a demarat procesul de trecere la economia de piaţă, organizare economică...

Reglementarea impozitelor vamale

Introducere „Constituirea statului modern s-a înfăptuit prin implementarea impozitului, sau mai exact, prin reglementările legale privind...

Sistemul Vamal

INTRODUCERE Prezenta lucrare abordează tematica vămuirii mărfurilor în România. Ea se concentrează în principal asupra regimurilor vamale şi a...

Comerțul exterior și politica comercială a Spaniei în perioada 2012-2016 (2017)

INTRODUCERE Prezentul proiet realizează o analiză detaliată a starii si evolutiei activitatii de comert exterior a Spaniei in perioada 2012-2016...

Reglementări, formalități și proceduri privind vămuirea mărfurilor

Reglementari, formalitati si proceduri privind vamuirea marfurilor Legea nr. 86/2006 privind Codul Vamal al Romaniei si Regulamentul de aplicare a...

Taxele Vamale

Introducere In organizarea statului, vama este o institutie complexa care, pe langa rolul ei primordial, fiscal, indeplineste functia de...

Ai nevoie de altceva?