Relația Firmei Seven Seas cu Mediul

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 2600
Mărime: 15.61KB (arhivat)
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. Relatia unei firme cu mediul:
  2. 1. Mediul ambient al firmei
  3. 2. Relaţiile firmei cu mediul
  4. 3. Avantajele şi dezavantajele relaţiilor cu mediul

Extras din referat

1. Mediul ambient al firmei

Mediul unei firme poate fi definit ca un ansamblu de factori de natură economică, socială, politică, tehnică, juridică, geografică, etc. ce acţionează pe diferite planuri asupra întreprinderii, influenţând relaţiile de piaţă. Acesta poate fi împărţit în mediu extern si mediu intern.

Mediul extern este reprezentat de spaţiul unde se situează sistemul complex în care agenţia îşi desfăşoară activitatea zilnică.

Firma “Seven seas” cu sediul în Bucureşti este o agenţie de turism care promovează atât turismul intern cât şi pe cel extern, la preţuri acceptabile pentru persoane, de toate categoriile de vârstă sau sociale, care îi calcă pragul. Ofertele sunt bazate pe studierea riguroasă a pieţei şi urmăresc obţinerea de rezultate izibile pentru clienţi.

Orice organizaţie economică funcţioneazâ în condiţiile pe care i le oferă mediul său extern, căruia i se mai spune şi mediu de marketing. Pentru întreprindere, mediul de marketing se constituie într-un ansamblu de oportunităţi, dar şi de primejdii. Pentru a valorifica în interesul său oportunitaţile, dar şi pentru a se feri de primejdii, prima condiţie este ca firma să cunoască componentele, fizionomia si mecanismul de funcţionare a mediului, factori care îi influentează activitatea de marketing şi forţele ce afectează nivelul performanţelor sale economice.

Mediul intern se identifică cu organizarea şi funcţionarea internă a agenţiei.

2. Relaţiile firmei cu mediul

Agenţia obţine informaţiile despre mediu consultând presa zilnică, revistele, diversele surse bibliografice, nu doar turistice, ci şi cu caracter general social şi economic. Participarea la târguri turistice şi la reuniuni, congrese, seminarii şi forumuri specializate este, de asemenea, un mod de informare important. Analiza informaţiilor obţinute despre mediu dezvoltă capacitatea de reacţie a agenţiilor de turism în faţa oricărei situaţii noi şi posibilitatea de a prevedea tendinţele şi posibilităţile de viitor. În activitatea turistică apar mereu situaţii de schimbări neprevăzute ale voiajelor din cauza situaţiilor politice sau chiar a ameninţărilor meteorologice.

Schimbările mediului de marketing al unei firme pot fi favorabile sau nefavorabile activităţii sale pe piaţă, pot crea oportunităţi de a face noi afaceri cu clienţii existenţi şi de a atrage alţii sau, dimpotrivă, pot diminua capacitatea firmei de a-şi satisface clienţii.

Micromediul este cuprins de ansamblul de factori externi care afectează în mod direct agenţia şi asupra cărora se poate exercita un anume control. Influenţând deciziile, strategiile şi tacticile de marketig, schimbările din acest mediu au o deosebită semnificaţie pentru marketeri. Componenţii principali ai micromediului sunt: furnizorii, clienţii, concurenţii, piaţa şi statul.

Furnizorii firmei aparţin tuturor categoriilor de calitate, de la hosteluri sau pensiuni la hoteluri de lux în locaţii exotice ca Insulele Tenerife. Aceştia sunt selectaţi cu atenţie pentru a corespunde cerinţelor tuturor clienţilor agenţiei. Hotelurile, restaurantele sau firmele de transport (atât terestre cât şi aeriene) alese drept partenere sunt testate întotdeauna ,de catre agenţi specializaţi ai firmei, înaintea încheierii contractului.

Ţările în care predomină întreprinderea liberă, cum sunt majoritatea ţărilor anglo-saxone, sunt lipsite de legislaţii rigide. Activitatea în domeniul industriei turismului este reglementată de coduri şi recomandări date de asociaţi, atât în ceea ce priveşte agenţiile de turism, cât şi celelalte întreprinderi turistice. Trebuie luat în calcul şi momentul când trebuie efectuate contracte în aceste ţări, de exemplu cu hoteluri care se autoclasifică la o anumită categorie, la fel ca agenţiile de turism, care sunt întreprinderi cu deplină libertate de înfiinţare.

Clienţii sunt compuşi din cercul agenţilor economici (firme şi instituţii) şi al persoanelor individuale cărora le sunt adresate serviciile.

Baza întregii strategii nu sunt furnizorii, ci consumatorii. Cheia constă în a-ţi cunoaşte clientul şi a-i furniza ceea ce el doreşte. Aceasta este cea mai bună şi, în ultimă instanţă, singura protecţie împotriva noilor tehnologii sau a altor avantaje ale concurenţilor.

Sarcina compartimentului de marketing al agenţiei “Seven seas” este de a maximiza cererea pentru serviciile pe care le oferă clienţilor, să menţină clienţii existenţi şi să promoveze noile oferte astfel încât să atragă noi clienţi din rândul non-consumatorilor relativi şi al concurenţei. De asemenea, acesta administrează baze de date cu profilul clieţilor, unde traiesc, stilul de viaţă, varsta, nivelul educaţiei, ocupaţia, veniturile etc., pentru a identifica produsele firmei care plac mai mult anumitor tipuri de clienţi. Pe această bază se decid caracteristicile noilor produse, preţurile şi mesajele promoţionale cele mai potrivite pentru piaţa ţintă. Ce nevoi îsi satisfac clienţii cu produsul respectiv şi care sunt avantajele obţinute de pe urma lui, comparativ cu alte produse care satisfac aceleaşi necesităţi. Aceasta deoarece, de exemplu, lumea nu cumpară bilete la un spectacol, ci o seară distractivă sau gospodinele nu cumpară detergenţi, ci speranţa unor haine mai curate şi mai puţin uzate prin spălare. Dacă apare însa un mijloc mai bun pentru satisfacerea uneia din nevoile lor, consumatorii îl vor adopta imediat.

Concurenţa estereprezentată atât de agenţiile din împrejurimile firmei „Seven seas” cât şi de noutăţime tehnologice, ca ticket-ul electronic au agenţiile on-line. În sectorul turismului, firmele care intervin în distribuţia produselor turistice nu-şi pot alege strategiile şi nici planifica activităţile fără să ia în considerare poziţia competitivă şi comportamentul celorlalţi participanţi la procesul de distribuire. Strategiile de creştere sunt cunoscute, atât de către producătorii de bază (tour-operatori sau linii aeriene), cât şi de firmele cele mai apropiate de consumator. Împreună cu strategiile de integrare în aria intermediarilor de turism şi legat de puterea şi controlul asupra distribuitorilor, este important de menţionat lupta dintre SGD-uri pentru a obţine o cotă mai mare de piaţă prin agenţiile de voiaj care utilizează sistemul. Se poate remarca faptul că aceasta depinde în mare măsură de cota deţinută de companiile proprietare.

În general tipul de concurenţă întâlnit la agenţiile de turism, ca şi în cazul de faţă, concurenţa este majoritar directă, adică intreprinderile se adresează aceleaşi nevoi, cu produse similare sau chiar identice.

Preview document

Relația Firmei Seven Seas cu Mediul - Pagina 1
Relația Firmei Seven Seas cu Mediul - Pagina 2
Relația Firmei Seven Seas cu Mediul - Pagina 3
Relația Firmei Seven Seas cu Mediul - Pagina 4
Relația Firmei Seven Seas cu Mediul - Pagina 5
Relația Firmei Seven Seas cu Mediul - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Relatia Firmei Seven Seas cu Mediul.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?