Relații financiar monetare internaționale - evoluția pieței auto 2009

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1896
Mărime: 11.46KB (arhivat)
Publicat de: Pompiliu Gabor
Puncte necesare: 5
Universitatea”Lucian Blaga” din Sibiu Facultatea de Stiinte Economice

Extras din referat

Cele mai afectate domenii de criza economica si financiara al carui varf va fi atins in 2009 vor fi piata auto si cea a constructiilor, potrivit specialistiolor.Predictiile apar in conditiile in care in ultima jumatate a anului 2008 vanzarile nu au trecut de 330.000 de unitati.

Pentru 2009 se estimeaza ca vanzarile nu vor depasi nici jumatate din pragul atins anul trecut. Si cifra de afaceri se va injumatati, ajungand la aproximativ 5 miliarde de euro, fiind afectati deopotriva si producatorii de componente auto.

Criza economică, care deja şi-a arătat colţii spre finalul lui 2008, ameninţă serios lumea auto în 2009. În România, criza auto are repercusiuni serioase pe plan economic şi social, iar subiecte precum taxa auto, ajutorul guvernamental pentru industria auto sau revigorarea vânzărilor de maşini noi vor ţine capul de afiş în 2009. Un lucru e cert: în 2009 nimeni nu se mai aşteaptă la creşterea vânzărilor de maşini noi , trendul ascendent al pieţei auto fiind stopat brusc, încă de la sfârşitul lui 2008.

Inca de inceputul anului 2009, APIA avansa o prognoza extrem de pesimista pentru acest an: revenirea pietei la volumul din 2003, adica la circa 140.000 de vehicule vandute.

Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile estimeaza ca piata auto din Romania se va intoarce in 2009 la volumul inregistrat in urma cu sase ani, la circa 140.000 de vehicule noi vandute, adica in scadere cu 56,8% fata de anul 2008.

Vanzarile de automobile au inregistrat o scadere de 56% in luna martie din 2009,comparativ cu perioada similara a anului precedent.Piata auto romaneasca a consemnat vanzari de 13484 de unitati in luna martie si 29674 de unitati in perioada primului trimestru.

Chiar daca piata se mentine intr-un ritm descendent, comparativ cu anul trecut, vanzarile au inceput sa creasca de la o luna la alta. Astfel, in martie vanzarile auto au crescut cu 48.5% fata de luna februarie. In ceea ce priveste vanzarile pe marci, Dacia se mentine in top cu 7.770 unitati livrate in primul trimestru si o cota de 26.2% In mod spectaculos, Hyundai ocupa a doua pozitie pe piata, cu 3.203 de unitati vandute in primul trimestru. Marca coreeana este urmata de Volkswagen, care a inregistrat 2.631 unitati vandute in primele trei luni, iar locul al patrulea revine marcii Skoda, cu 2.193 automobile vandute. Renault s-a clasat pe pozitia a cincea in functie de numarul de masini livrate in primul trimestru, cu un total de 2.125 unitati.

Cele mai vandute modele de import in Romania, in primele trei luni din 2009, sunt Renault Clio, Hyundai i10 si Hyundai Accent. Vanzarile pe motorizari mentin propulsoarele pe benzina in frunte, dar vanzarile la diesel-uri incep sa creasca semnificativ.

Piata auto totala (automobile, vehicule comerciale si autobuze) a scazut in iunie cu 61,6% fata de aceeasi luna a anului trecut, de la 36.420 unitati la 13.966 autovehicule. Comparativ cu luna mai, intreaga piata auto a inregistrat un declin de 7,7%. In mai au fost vandute 15.123 unitati.

In primul semestru, livrarile din piata totala au cazut cu 55,2% fata de intervalul corespunzator al anului trecut, de la 176.385 autovehicule la 79.060 unitati.Oficialii APIA declarau, la inceputul acestui an, ca injumatatirea pietei auto ar putea conduce la taierea a circa 100.000 de locuri de munca din cele 220.000 existente in industrie, deoarece sectorul auto este calibrat sa functioneze cu vanzari anuale in jurul valorii de 300.000 de unitati.

Astfel cifrele inregistrate la mijlocul anului 2009 arata ca avem putin peste 70.000 de autoturisme, cu un total al pietei de circa 79.000 de vehicule.Asociatia crede ca, probabil, situatia ar fi fost "si mai grava" fara derularea Programului de innoire a parcului auto, prin care s-au vandut peste 11.500 de autoturisme, echivalentul a circa 16% din piata.

Singurele sperante sunt legate de reactia pietei la deschiderea Programului de innoire a parcului auto catre achizitia de vehicule comerciale (atat de catre persoane fizice, dar mai ales de cele juridice) si acceptarea leasing-ului ca sursa de finantare.

O alta speranta este legata de relansarea creditului, aceasta fiind insa la indemana bancilor

Cu toate acestea, producatorii si importatorii auto din Romania cred ca evolutia pietei in semestrul al doilea va fi similara cu situatia la sase luni.Si mai problematic este faptul ca, spre deosebire de majoritatea tarilor din UE, care in iunie au inregistrat cresteri fata de luna mai, la autoturisme, in Romania inregistram in continuare scadere (-4,6%). Exista totusi si o veste buna: exporturile Dacia in tarile UE au crescut semnificativ in prima jumatate de an (99,8% in EU15), este adevarat, si datorita programelor de innoire a parcurilor din aceste tari.

La începutul crizei, analiştii spuneau că, în curând, numărul companiilor auto se va împuţina până la maximum 10-15 playeri. Ceea ce înseamnă alianţe, înghiţirea unor companii de către altele, dar şi falimente.

Primul deceniu al mileniului III a consemnat un superfaliment în America - remember scandalul Enron? Iată că finalul acestui deceniu consemnează încă un faliment de proporţii, cel al GM, o companie care a fost ani la rând Number One în topul mondial auto şi care are în spate 100 de ani de existenţă.

Dar acum ni se relevă că are în cârcă şi datorii estimate la peste 80 de miliarde de dolari, în timp ce guvernul intenţionează să mai pompeze vreo 30 de miliarde Între timp, multe voci din domeniul economic sunt optimiste, spunând că falimentul poate fi ceva chiar foarte bun pentru o companie, iar lumea trebuie să se aştepte ca GM să se reorganizeze şi să renască din propria cenuşă, devenind iar o companie prosperă şi plătind datoriile de peste 100 miliarde de dolari.

General Motors are o grămadă de companii mai mici sau mai mari sub umbrelă. Opel se pare că şi-a găsit salvarea, datorită Magna - însă tot nu este clar dacă GM va renunţa uşor la filiala europeană sau o va trage în prăpastia falimentului. Saab are mici speranţe de a fi preluată de grupul Fiat, în timp ce despre Chevrolet Europe nu ştim decât că are planuri de viitor cu dezvoltarea de noi modele (de remarcat că această companie s-a clădit pe bazele defunctei Daewoo, cu un succes neaşteptat de mare).

Dupa luni intregi de scaderi dramatice, vanzarile de autoturisme din Europa au inceput sa creasca.

Astfel, in luna septembrie, au fost inmatriculate peste 1,38 de milioane de autovehicule noi, cu 6,3 procente mai mult decat in perioada similara din anul trecut, potrivit unui raport al Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile.

In statele din vestul continentului, cresterea a fost si mai mare, de 9,7 procente, cu mai mult de 1,29 de milioane de autovehicule inregistrate, in comparatie cu cele 1,18 milioane, din septembrie anul precedent.

In schimb, in Romania s-a inregistrat una dintre cele mai importante scaderi anuale, de 74,5 procente, fiind inmatriculate numai 6.780 de automobile, in comparatie cu cele 26.580, inmatriculate in luna septembrie din 2008.

Preview document

Relații financiar monetare internaționale - evoluția pieței auto 2009 - Pagina 1
Relații financiar monetare internaționale - evoluția pieței auto 2009 - Pagina 2
Relații financiar monetare internaționale - evoluția pieței auto 2009 - Pagina 3
Relații financiar monetare internaționale - evoluția pieței auto 2009 - Pagina 4
Relații financiar monetare internaționale - evoluția pieței auto 2009 - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Relatii Financiar Monetare Internationale.doc

Ai nevoie de altceva?