Riscurile Financiare ale Intreprinderii - Analiza si Gestiunea Lor

Imagine preview
(4/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Riscurile Financiare ale Intreprinderii - Analiza si Gestiunea Lor.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 38 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Turtureanu Mihaiela

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domenii: Economie, Finante

Cuprins

Introducere
Capitolul I: Estimarea riscului
1.1. Definirea si masurarea riscului
1.2. Clasificarea riscului
1.3. Functii (metode) de baza a riscului
1.4. Riscurile pure si riscurile speculative
Capitolul II: Diagnosticul riscului financiar
1.1 Riscul de dobînda
1.2 Riscul valutar
1.3 Analiza generala a riscului financiar
1.4 Analiza generala a structurii surselor de finantare a activelor
1.5 Diagnosticul riscului de faliment
1.6 Analiza rentabilitatii financiare a întreprinderii
Capitolul III: Modele de analiza a riscului de faliment
1.1 Modelul Collengues
1.2 Modelul Bancii Agricole
1.3 Modelul Conan si Holder
Concluzie
Bibliografie

Extras din document

INTRODUCERE

În prezent tara noastra e pe cale spre economia de piata. Orientarea economiei spre o directie de dezvoltare noua, calea economiei de piata, în esenta este un experiment unical în istorie, ca scop avînd sa dea vietii economice societatii o dezvoltare reala în concordanta cu experienta tarilor care au o dezvoltare economica industriala.

Aceasta trecere la economia de piata prezinta pentru multe întreprinderi intrarea în zona riscului sporit si de neclaritate. Întreprinderile simt o influienta puternica a factorilor negativi, paralel cu instabilitatea situatiei economice în tara.

Riscul financiar este cel asumat de întreprindere prin adoptarea îndatorarii ca mijloc de finantare. Riscul financiar este un risc suplimentar si depinde de maniera în care este finantata întreprinderea. O întreprindere finantata exclusiv din capital propriu nu suporta risc financiar. Riscul financiar apare cînd întreprinderea se finanteaza prin credite bancare sau împrumuturi obligatare. El multiplica riscul economic si depinde de capacitatea întreprinderii de a-si acoperi sarcinile financiare fixate. Riscul economic sau riscul de exploatare este legat de realizarea volumului activitatii specifice, de realizarea beneficiului sperat sau de realizarea unor fluxuri de lichiditati viitoare.

Detinînd cîteva date ale rezultatului financiar a întreprinderii S.A. „CARMEZ”, va propun un diagnostic al riscului financiar al acesteia, prin diagnostic al riscului financiar întelegînd o analiza economico-financiara care detecteaza eventualele riscuri ca o firma sa nu fie capabila sa-si onoreze obligatiile financiare cerute de o finantare prin îndatorare, caz în care se poate înregistra falimentul firmei, analiza e efectuata cu scopul identificarii originii si cauzelor care le-au generat si al stabilirii masurilor de redresare.

S.A. “CARMEZ” este cel mai mare abator si uzina de prelucrare a carnii din Moldova. Uzina este situata în zona industriala în partea de sud a Chisinaului si ocupa un spatiu de 28 hectare. Compania actualmente se confrunta cu lipsa fondurilor pentru continuarea finantarii programelor sale de cheltuieli capitale planificate. Strategia de management a companiei este calauzita de ideea supravietuirii.

Diagnosticul propus mai jos, privind riscul financiar, are ca baza datele din raportul financiar pe 2000 si bilantul contabil la ianuarie 1999. Scopul analizei facute este de a depista Aît de aproape este înreprinderea de faliment, si unde anume se afla punctele slabe în structura financiara a ei.

Lucrarea data va contine trei capitole în care voi încerca sa ma aprofundez în efectuarea analizei riscului financiar. Asadar, în primul capitol voi prezenta o caracteristica generala a notiunii de risc, voi vorbi despre tipurile de risc, clasificarea riscului, functiile (metodele) de baza a riscului, si nu în ultimul rînd voi prezenta o schema cu ramificarea riscurilor pure si speculative.

În capitolul doi de la teorie voi trece treptat la practica – prin efectuarea unei analize economico-financiare pe baza anexelor.

Tot aici voi evidentia si expune tehnicile traditionale si noi de protectie împotriva riscului de dobînda. De asemenea sunt caracterizate doua masuri de protectie împotriva riscului valutar, riscul financiar, înglobînd riscul ratei dobînzii, riscul ratei schimbului valutar si riscul de nerambursare.

Indicatorii si coeficientii analizati reprezinta mare importanta pentru:

- fondatorii întreprinderii (actionarii) ce pretind asupra remuneratiei (rentabilitatii) capitalului investit.

- creditorii întreprinderii ce mizeaza pe rambursarea (achitarea) creditelor pe termen scurt, mediu si lung, plus dobînda si decid acordarea acestora.

- furnizorii ce determina capacitatea de plata a întreprinderii, prin onorarea imediata a obligatiilor curente.

În final, în capitolul trei voi prezenta cateva modele de analiza a riscului de faliment.

Abordarea tematicii riscului financiar o gasim în majoritatea studiilor, operelor, cartilor de finante si gestiune financiara. Riscul financiar însoteste orice activitate economica, deci gestionarea corecta a capitalului propriu sau împrumutat duce la diminuarea/cresterea rezultatelor financiare, în urma influentei riscului financiar.

Fisiere in arhiva (1):

  • Riscurile Financiare ale Intreprinderii - Analiza si Gestiunea Lor.doc