Rolul Finanțelor în Cooperativa Agricolă de Producere Rimacar - Agro

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 2479
Mărime: 97.70KB (arhivat)
Publicat de: Sabrina Maxim
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Importanţa activităţii financiare la nivel de întreprindere este condiţionată de rolul remarcabil al finanţelor în orie proces de producţie. Finanţele unui agent economic include relaţiile băneşti a acestuia cu:

- instituţiile financiare, spre exemplu pentru obţinerea şi rambursarea creditelor,

- agenţii economici – pentru procurarea materiei prime şi materialelor, pentru realizarea producţiei, implementarea investiţiile, etc,

- fondatorii – pentru distribuirea profitului,

- angajaţii – pentru remunerarea muncii şi alte plăţi

- statul – pentru achitarea impozitelor şi taxelor.

Totalitatea relaţiilor generate de formarea, repartizarea şi utilizarea resurselor băneşti, necesare realizării tuturor activităţilor economice, sociale şi culturale la nivel de întreprindere reprezintă esenţa finanţelor acesteia. Funcţiile finanţelor sunt reprezentate în următorul tabel:

Astfel, funcţii generale a finanţelor includ următoarele:

- formarea resurselor băneşti (capitolul venituri)

- valorificarea acestora (capitolul cheltuieli)

Activitatea serviciului financiar al întreprinderii cuprinde următoarele elemente:

- mobilizarea resurselor financiare în condiţii cît mai avantajoase

- distribuirea eficientă a resurselor financiare mobilizate

- crearea şi gestionarea sistemului de control financiar al întregii activităţi economico-sociale a întreprinderii

Cooperativa Agricolă de Producere „Rimacar – Agro” este o întreprindere agricolă situată în zona de Nord a Republicii Moldova în raionul Donduşeni, s. Ţaul. Este înfiinţată de persoane fizice, în scopul desfăşurării în comun a activităţii de producţie, bazate preponderent pe munca personală a membrilor ei şi pe cooperarea cotelor de participare a capitalului.

Conform statutului cooperativei, aprobat prin decizia adunării generale a membrilor din 03.07.2003 şi înregistrat la Camera înregistrării de Stat la 14.07.2003 (statutul se anexează – anexa nr. 1), cooperativa cuprinde 5 fondatori, toţi rezidenţi în s. Ţaul, raionul Donduşeni. În acest statul, au fost stabilite principalele genuri de activitate ale întreprinderii:

- 1111 - cultura cerealelor şi leguminoaselor boabe, inclusiv producerea seminţelor

- 1130 - cultura fructelor

La formarea patrimoniului cooperativei, contribuie unirea benevolă a cotelor de patrimoniu, reprezentate prin mijloace fixe şi circulante. La data înregistrării cooperativei cota de participare a fiecărui membru a constituit 20 la sută, sau cîte 60 lei de la fiecare, formînd un capital de 300 lei. Pe parcursul anilor acesta rămîne nemodificat.

În tabelul 1 (se anexează - anexa nr. 2) este determinată proporţia şi activitatea de producţie a CAP „Rimacar – Agro” pe parcursul a ultimilor 3 ani de activitate. Astfel, conform acestuia, întreprinderea obţine producţie globală în mediu pe trei ani în valoare de 206,3 mii lei, sau 0,1 la sută din valoarea producţiei agricole globale pe raionul Donduşeni. Venitul din vînzări mediu constituie 272,5 mii lei şi este obţinut practic ca urmare a realizării producţiei agricole.

Suprafaţa medie pe trei ani a terenurilor agricole atinge dimensiunea de 109,7 hectare, sau 0,29 la sută din suprafaţa totală a terenurilor agricole din raion, unde 0,1 la sută sunt plantaţiile perene.

Valoarea medie anulă a mijloacelor fixe în anul 2006 este de 87,8 mii lei, sau 0,22 la sută din totalul din raionul Donduşeni.

Faptul că CAP „Rimacar – Agro” este o microîntreprindere îl veridică Legea nr. 206-XVI din 07.07.2006 privind susţinerea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, unde prin articolul 2 se stipulează, că microîntreprinderea are un număr mediu scriptic anul de salariaţi de cel mult 9 persoane, suma anulă a veniturilor din vînzări – de cel mult 3 milioane lei şi valoarea totală anuală de bilanţ a activelor ce nu depăşeşte 3 milioane lei, potrivin cărora corespunde CAP „Rimacar – Agro”.

Organele de conducere a cooperativei sunt: adunarea generală a membrilor cooperativei şi consiliul de administraţie. În competenţa adunării generale intră:

- aprobarea statului cooperativei, introducerea modificărilor şi completarea acestuia,

- alegerea consiliului de administraţie şi a comisiei de cenzori,

- aprobarea planurilor de activitate ale cooperativei şi a dărilor de seamă privind executarea acestora

- aprobarea modului de repartizare a venitului (profitului), stabilirea tipurilor şi direcţiilor de utilizare a fondurilor şi mijloacelor disponibile, precum şi examinarea chestiunilor privind formarea preţurilor, etc.

Organul executiv al cooperativei, care exercită administrarea întregii activităţi operative este Comitetul de conducere, format numai din persoane cu capacitate de exerciţiu, inclusiv şi din persoane care nu sunt membri ai cooperativei în componenţă de 3 persoane.

Preview document

Rolul Finanțelor în Cooperativa Agricolă de Producere Rimacar - Agro - Pagina 1
Rolul Finanțelor în Cooperativa Agricolă de Producere Rimacar - Agro - Pagina 2
Rolul Finanțelor în Cooperativa Agricolă de Producere Rimacar - Agro - Pagina 3
Rolul Finanțelor în Cooperativa Agricolă de Producere Rimacar - Agro - Pagina 4
Rolul Finanțelor în Cooperativa Agricolă de Producere Rimacar - Agro - Pagina 5
Rolul Finanțelor în Cooperativa Agricolă de Producere Rimacar - Agro - Pagina 6
Rolul Finanțelor în Cooperativa Agricolă de Producere Rimacar - Agro - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Rolul Finantelor in Cooperativa Agricola de Producere Rimacar - Agro.doc

Te-ar putea interesa și

Procese Economice

Introducere Procesele economice actuale şi tendinţele de dezvoltare conturate în economie, precum şi speranţele în vederea ameliorării stări reale...

Ai nevoie de altceva?