Sistemul de Impozitare in Norvegia

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Sistemul de Impozitare in Norvegia.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domenii: Economie, Finante

Extras din document

Introducere

Ponderea norvegiană totală a impozitelor în PIB s-a ridicat la 43,6% în 2007, o valoare care depăşeşte media ponderată a Uniunii Europene cu aproape patru puncte procentuale. În comparaţie cu alte ţări nordice, ponderea norvegiană este puţin mai mare decât cea finlandeză, dar cu mult sub nivelul danez şi suedez.Nivelul şi structura veniturilor din Norvegia sunt în mod clar influenţate de rolul important jucat de extracţiile de petrol şi gaze naturale în economie.

Structura şi evoluţia veniturilor fiscale

Sistemului fiscal norvegian este caracterizat de o pondere ridicată a impozitelor directe, reprezentând, în 2007, un procent de 50,4% din totalul veniturilor, cu 16,1 puncte procentuale mai mare decât media UE-27; între statele membre UE, doar Danemarca are o pondere mai mare a veniturilor din impozite directe, cu o pondere de 61,2%. Veniturile mari din impozite directe se datorează în special impozitului pe profit, cu o pondere de 11,3% din PIB, aproape de patru ori mai mare decât media UE-27. Reţinem că acest lucru este rezultatul clasificării statistice a impozitului special pe veniturile provenite din extracţiile de petrol, care este considerat ca venit din impozitul pe profit alături de impozitul pe profit ordinar, conducând, astfel la dublarea veniturilor sale. Veniturile din impozitele indirecte şi din contribuţiile sociale constituie o cotă mai mică din veniturile bugetare; ele sunt, de asemenea, mai mici decât media UE în ceea ce priveşte ponderea lor în PIB. Impozitele indirecte, situându-se la 12,6% din PIB, sunt uşor mai scăzute decât media ponderată a UE-27 (13,8% din PIB), în principal datorită veniturilor mai scăzute provenite din accize (2,1% din PIB) şi din alte impozite pe producţie (0,6% din PIB) .

În 2007, 66,7% din impozite au fost plătite guvernului central, în timp ce administraţia locală (municipalităţile şi judeţele) au primit 12,5% din total, o parte oarecum peste media UE (10,4%). Fondurile de securitate socială au primit un procent relativ scăzut din încasările guvernamentale,

20,8%, comparativ cu 35,2% cât reprezintă media UE-27.

Ponderea globală a impozitelor a crescut cu un punct procentual din 2000. În timp ce impozitele directe din venitul personal în raport cu PIB au scăzut uşor, impozitele pe profit au crescut considerabil. Acest lucru se datorează în principal creşterii accentuate a impozitelor din veniturile petroliere, care s-au mai mult decât dublat din 2000. În timp ce impozitele indirecte au urmat o tendinţă de scădere uşoară, contribuţiile la asigurările sociale s-au schimbat cu greu în comparaţie cu anul 2000.

Impozitarea consumului, muncii şi capitalului; taxe de mediu

Veniturile din impozitarea consumului, 12,0% din PIB, au cunoscut o tendinţă de scădere uşoară din 2002 (12,8% din PIB), şi sau inversat în 2007. Nivelurile actuale sunt puţin peste media UE-27 (11,1% din PIB).

ITR-ul privind consumul (30,3% în 2007), cu toate acestea, este cu mult peste media UE-27 (20,0%), doar comparabil cu cele din celelalte ţări nordice, şi a fost în creştere din 2003.

Această diferenţă de pondere se datorează unei cote înalte de TVA şi o cotă extrem de scăzută a cheltuielilor de consum al gospodăriilor, în comparaţie cu PIB-ul Norvegiei (aproximativ 41%).

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul de Impozitare in Norvegia.doc