Sistemul de Pensii din Chile

Referat
7/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 4337
Mărime: 20.36KB (arhivat)
Publicat de: Alexandru State
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Octavian Jora

Extras din referat

1. Argument

Am ales sa tratam problema pensiilor in lume, avand ca sistem de referinta sistemul de pensii private din Chile. Dar sa vedem intai cum stau lucrurile in ansamblu:

Problema pensiilor “PAYGO”(pay as you go) pare sa devina din ce in ce mai acuta in Europa odata cu introducerea monedei unice in toate tarile membre UE. Mentinerea unui sistem de pensii de stat ar putea genera probleme fiscale si neconcordante intre cursurile de schimb ale Euro si ale monedelor nationale ale tarilor membre.

S-ar fi incercat in acest sens introducerea reformei pensiei parametrice, care consta in modificarea parametrilor cheie ale sistemului de pensii PAYGO, si anume in prelungirea termenului de iesire la pensie, dar aceasta solutie nu ar fi fost viabila din mai multe motive:

-Nu se putea gasi o solutie comuna in planul politic al reformei (de exemplu, Germania corporatista ar fi acceptat modificarea, dar Franta nu)

-Amanarea varstei de pensionare ar fi avut consecinte negative precum modificarea comportamentului lucratorilor si eficienta din ce in ce mai scazuta a muncii lor. In plus, de unde ar fi avut UE fonduri pentru a plati o durata mai mare de munca ?

-Ar fi putut avea loc o revolta a salariatilor tineri, nemultumiti de faptul ca s-ar fi apelat la un procent din propriul lor salariu pentru a sustine aceasta modificare de parametrii.

In Europa insa, din ce in ce mai multe tari trec la un sistem de pensii privat, fie ca au deja un puternic astfel de sistem (Anglia, Olanda), fie ca introduc conturi personale de pensii (Elvetia, Polonia). Pe de alta parte insa, exista grupul tarilor (Franta, Italia, Spania, Germania) care nu vor sa se desprinda de sistemul de pensii de stat, iar singura solutie pentru aceste state ar fi deprecierea mondei, solutie ce nu ar fi acceptate de cele dintai. De ce ? Pentru ca tinerii ar simti ca li se ia o parte din banii munciti iar cei batrani s-ar teme de cresterea deficitelor bugetare, implicit de inflatie.

De aceea, singura solutie viabila ar consta in reforma pensiilor-paradigma, care consta in crearea unor conturi personale de pensii, in contributii in interesul strict personal, in sisteme economice de piata care sa duca la tranzitia catre sistemul de pensii privat. Acesta ar avea doua principale beneficii, precum: o mai buna mobilitate a muncii si reduceri substantiale ale cheltuielilor guvernului. Cu alte cuvinte, paradigma lui Bismarck, cel care a infaptuit unirea Germaniei si care a instituit sistemul de pensii privat ar trebui combatuta, caci banii detinuti de stat sunt mult mai usor de manevrat, de aceea exista riscul ca ei sa ajunga mobilul unor interese politice. Eliminarea acestui concept, mentinerea sigurantei finantarii guvernului si evolutia spre un sistem de pensii bazat de proprietate individuala, siguranta si libertate ar aduce in Europa un echilibru pe acest plan.

Ungaria este prima tara comunista care a permis si pensia privata in anul 1998,insa cu un procent foarte mic:24% pentru pensia de stat si doar 6% pentru pensia privata.

Ungaria ,Argentina si Uruguay erau tari cu taxe si impozite la stat foarte mari pentru a sustine sistemul public.

Polonia este tara comunista cu cel mai mare succes.In 1999,a recurs la acest sistem de pensii astfel ca angajatii intre 30 si 50 de ani aveau posibilitatea de a alege intre pensiile de la stat pentru care contribuiau cu 19,5 % sau de a plati 7.3 % pentru pensiile private si 12.2 % pentru taxele si impozitele la stat.

Rusia este una dintre tarile care urmareste sa introduca sistemul pensiilor private in viitorul apropiat.

China,tara comunista,urmareste sa reduca criza pensiilor prin introducerea pensiilor private.

Italia este tara cu cresterea econmoica cea mai nesemmnificativa,din cauza ca acolo exista foarte multe minciuni si coruptie.Au fost descoperite multe nereguli:erau platite pensii decedatilor,erau multe handicapuri inventate pentru a primi pensie de handicapat.

Tarile care au substantiale rezultate financiare datorita acestor pensii private sunt:SUA,Japonia,Canada.

Iata cum stau lucrurile in America Latina:

In Chile,sistemul pensiilor private s-a adoptat acum 20 de ani si era o masura ce facea parte din reformele pentru liberalizarea economiei de piata.Astfel,s-a ajuns la o crestere economica in Chile de 7 procente fata de deceniile precedente.

Impactul pensiilor private asupra indicatorilor economici in Chile a fost mult mai puternic decat se astepta.

S-a creat o economie de piata si o societate libere,astfel ca7 tari din regiunea unde s-a implementat sitemul pensiilor private au urmat modelul din Chile.Desigur ca unele aspecte difera de la tara la tara din cauza factorilor politici,economici,sociali.

In Columbia,Argentina,Uruguay s-a adoptat sistemul pensiilor private,dar nu s-a renuntat nici la cel de stat si astfel,a rezultat o privatizare partiala.

Mexic elimina pensia de stat si da posibilitatea angajatilor sa dea 11.5 procente din salariu pentru pensia privata.Din pacate cei ce lucrau in domeniile publice au fost obligati sa ramana la sistemul vechi,adica cel de stat.

Bolivia a adoptat si ea acest sistem,contributia salariatilor fiind de 10% din salariu.

Peru este prima tara care a urmat modelul din Chile in 1993,contribuind cu 10 % din slarii si fara taxe si impozite la stat.

In Columbia,s-a ajuns la acest sistem in anul 1994,dar se permite si pensia de la stat.Contributia la pensiile private este de 10%.

Argentina este inca una din tarile care a recurs la acest sistem in anul 1994,salariatii contribuind cu 11%din salariu,si taxele si impozitele la stat erau in valoare de 16%.

In Uruguay de asemenea era un sistem atat privat,dar si de stat pentru ca reforma se raspandise intr-o masura cat de cat limitata.

America Latina ramane insa liderul lumii in sistemul pensiilor private.

2. Mini dictionar

FOND DE PENSII (PENSION FUND) Un fond infiintat de o companie sau de o alta organizatie, cu scopul de a administra economiile angajatilor si de a le achita drepturile de pensie la care aceste economii ii indreptatesc. Desi sunt printre cei mai mari investitori de pe PIATA DE VALORI MOBILIARE, pana acum fondurile de pensii au intervenit arareori in afacerile companiilor pe care le detin.

FOND DE PENSII INDIVIDUAL (INDIVIDUAL RETIREMENT ACCOUNT) Un fond special, constituit conform prevederilor legislatiei fiscale din SUA, in care o persoana poate depune anual o anumita suma de bani scutita de impozit, cu scopul de a-i folosi la pensionare. De asemenea, in acest fond pot fi depozitate, intr-o perioada de timp specificata si scutite de taxe, sumele incasate in momentul pensionarii sau al disponibilizarii.

Atunci cand se incepe efectuarea platilor din acest fond, beneficiarul achita impozit pentru ele, la fel ca pentru orice alta sursa de venit. Prin urmare, fondul de pensii individual (FPI) nu constituie o modalitate de eludare a taxelor fiscale, ci mai degraba un mijloc de amanare a lor.

FPI se incadreaza in ansamblul preocuparilor de flexibilizare a pensiilor; astfel un angajat isi poate mentine aceeasi schema de pensionare chiar daca isi schimba de mai multe ori locul de munca.

FOND PENTRU PENSIONARE (RETIREMENT FUND) Bani pusi deoparte de o companie, in vederea achitarii pensiilor datorate angajatilor sai. Managementul precar al acestor fonduri a intrat puternic in atentia opiniei publice in anul 1991, dupa moartea magnatului britanic Robert Maxwell. Acesta a reusit sa-si insuseasca fondurile pentru pensionare acumulate de compania al carei presedinte era, utilizandu-le in folosul sau.

Preview document

Sistemul de Pensii din Chile - Pagina 1
Sistemul de Pensii din Chile - Pagina 2
Sistemul de Pensii din Chile - Pagina 3
Sistemul de Pensii din Chile - Pagina 4
Sistemul de Pensii din Chile - Pagina 5
Sistemul de Pensii din Chile - Pagina 6
Sistemul de Pensii din Chile - Pagina 7
Sistemul de Pensii din Chile - Pagina 8
Sistemul de Pensii din Chile - Pagina 9
Sistemul de Pensii din Chile - Pagina 10
Sistemul de Pensii din Chile - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Sistemul de Pensii din Chile.doc

Te-ar putea interesa și

Asigurări private de pensii - căi de perfecționare a sistemului de pensii

CAPITOLUL 1 : SISTEMUL PRIVAT DE PENSII 1.1. Introducere în sistemul privat de pensii Sistemul privat de pensii este o apariţie relativ nouă în...

Asigurările de Viață

CAPITOLUL 1 NOŢIUNI TEORETICE PRIVIND ASIGURĂRILE DE VIAŢĂ 1.1. EVOLUŢIA ASIGURĂRILOR DE VIAŢĂ Încă din antichitate oamenii s-au preocupat de...

Piața turistică a statului Chile

CAPITOLUL I Introducere.Elemente de cadru general privind statul Chile 1.1.Asezare geografica- Unde se,, termina “pamantul Departe de Europa,de...

Studiu Comparativ asupra Sistemului de Pensii din România și Sistemelor de Pensii din Alte Țări

INTRODUCERE Prezenta lucrare este un studiu comparativ asupra sistemului de pensii din România şi sistemelor de pensii din diverse state, in...

Sistemul Pensiilor Private

Introducere În prezent, în România populaţia se reduce, tendinţa pare ireversibilă, iar fenomenul se suprapune peste cel de îmbătrânire a...

Reforma pensiilor în țările emergente ale Uniunii Europene

Capitolul 1. REFORMA PENSIILOR PRIVATE IN ROMANIA SISTEMUL DE STAT PENSII PRIVATE - SISTEMUL PENIIILOR DE STAT A CREAT, IN 17 ANI DE TRANZITIE,...

Sistemul de Pensii Privat

Pensiile constituie cea mai importanta prestatie de asigurari sociale acordata in cadrul sistemului public. Orice tip de pensie se acorda la...

Studiu Privind Domeniul Asigurărilor de Pensii din România

INTRODUCERE Pensia reprezintă suma de bani lunară ce se acordă persoanelor care au ieşit din activitatea profesională pentru limită de vârsta,...

Ai nevoie de altceva?