Sistemul Monetar International

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 10755
Mărime: 49.68KB (arhivat)
Cost: 8 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ifrim Mihaela

Cuprins

Sistemul Monetar International: concept, functii, etape premergatoare .2

Sistemul monetar etalon aur-moneda .3

Sistemul monetar etalon aur-lingouri 4

Sistemul monetar etalon aur-devize .5

Sistemul monetar etalon-devize .8

Sistemul monetar contemporan .11

Sistemul monetar previzibil 13

Sistemul Monetar European 15

Criza sistemului monetar european din 1992-1993 .17

De la Piata Unica la Euro .18

Euro-Yen-Dolar 19

Moneda Mondiala 21

Criza Mexicului (1994-1995) 21

Criza asiatica 22

Criza Rusiei 22

Concluzie .22

Bibliografie .23

Extras din document

Sistemul monetar international: concept, functii, etape premergatoare

Incercarile de creare a unui sistem monetar international, precum si infiintarea acestuia sunt strans legate de evolutia relatiilor dintre tarile lumii, a comertului, miscarilor de capital, investitiilor, procesului de dezvoltare economica, fiind determinate de nevoia, pe plan international, unor reglementari in masura sa dirijeze tranzactiile dintre state si sa impuna o ordine care sa fie respectata de toti participantii in vederea evitarii dezechilibrelor si crizelor financiare.

Sistemul monetar international poate fi definit ca ansamblul principiilor, normelor, mecanismelor si institutiilor care permit persoanelor fizice sau juridice din tari diferite sa efectueze reglementarea creantelor reciproce si sa realizeze cooperarea in domeniul monetar.

Dupa alte opinii, sistmul monetar international cuprinde norme si principii stabilite si aprobate de statele membre in vederea cooperarii monetare internationale, precum si mecanismele de finantare a schimburilor economice internationale.

Sistemul monetar international presupune un ansamblu de reguli, infrastructuri si institutii stabilite de statele membre in scopul dezvoltarii schimburilor economice internationale si al promovarii cooperarii monetare internationale.

Rolul sistemului monetar international decurge din functiile sale principale, si anume:

- Asigurarea schimbului si circulatiei monedelor;

- Furnizarea de lichiditati monetare internationale necesare derularii tranzactiilor internationale;

- Ajustarea balantelor de plati externe in conditiile inregistrarii unor dezechilibre intre incasarile si platile in valuta inregistrate in cadrul lor.

Pana la finele celui de-al doilea razboi mondial, relatiile monetare dintre state se derulau pe baze bilaterale, fara sa existe reglementari sau norme de conduita monetara adoptate de majoritatea tarilor.

In a doua jumatate a secolului al XIX-lea, majoritatea statelor dezvoltate se confrunta cu dificultati de ordin monetar, ca urmare a functionarii neadecvate a bimetalismului sau monometalismului argint. In vederea stoparii acestor dezechilibre, unele state au infiintat uniuni monetare, care reprezinta, totodata, si incercari de creare a unui sistem monetar international. Cele mai cunoscute uniuni monetare sunt: Uniunea Monetara Germana si Uniunea Monetara Latina.

Uniunea Monetara Germana a fost creata pe baza conventiei din 24 ianuarie 1857, incheiata intre Prusia si Austria, ulterior aderand si alte state participante la Uniunea Vamala Germana, si a prevazut: mentinerea monometalismului argint si generalizarea sistemului zecimal; stabilirea paritatilor metalice pentru fiecare tara; reglementari privind emisiunea si circulatia monedelor in si intre tarile membre, precum si a monedelor comerciale utilizate in relatiile de plati cu tarile in afara uniunii. Conventia privind Uniunea Monetara Germana a expirat in 1878.

Uniunea Monetara Latina a fost creata prin Conventia din 23 decembrie 1865, incheiata intre Franta, Belgia, Italia si Elvetia, la care a aderat in 1868 si Grecia, in vederea consolidarii bimetalismului. Tarile membre ale Uniunii Latine au adoptat un sistem monetar comun, avand ca unitate monetara francul francez si o circulatie libera a monedelor nationale la cursuri fixe stabilite in raport cu moneda franceza.

Uniunea Monetara Latina a stabilit standarde unitare pentru monedele nationale, in ceea ce priveste greutatea, titlul si cursul pieselor monetizate de aur si argint, circulatia monedelor batute de o tara din Uniune fiind libera in celelalte rari partenere.

Uniunea Monetara Latina a contribuit la consolidarea pentru o perioada scurta de timp a pozitiilor bimetalismului. In anul 1878, in contextul fluctuatiilor preturilor de piata ale aurului si argintului, Uniunea Latina s-a transformat dintr-o uniune monetara bimetalista intr-o uniune bazata pe etalonul aur. In anul 1927, Uniunea Monetara Latina s-a dizolvat efectiv.

O alta incercare pe linia cooperarii monetare internationale a reprezentat-o Conferinta Internationala de la Genova, din anul 1922,la care au participat 33 de state. In cadrul conferintei s-a recomandat practicarea sistemului de pastrare a disponibilitatilor in conturi in strainatate, pentru a se limita utilizarea aurului. In acest scop, s-a propus adoptarea etalonului aur-devize in cadrul sistemelor monetare nationale. Etalonul aur-devize a fost adoptat, in forme asemanatoare, de toarte tarile europene, ceea ce a insemnat un pas important in directia unimorfizarii mecanismelor monetare.

Dezechilibrele provocate de criza economica mondiala din anii 1929-1933 au facut imposibila respectarea regulilor etalonul aur-devize care, in varianta sa initiala de etalon aur-lire sterline, a incetat sa mai functioneze.

Incercarile de reglementare internationala a relatiilor monetare s-au manifestat si sub forma blocurilor monetare.

Blocurile monetare s-au constituit in perioada 1929-1933 din dorinta marilor puteri de a institui un control asupra tarilor dependente si au avut la baza o moneda cheie (pivot) si mai multe monede satelit. Caracteristicile principale ale unui bloc monetar sunt: stabilirea unui raport de valoare intre moneda cheie si monedele satelit; convertibilitatea totala intre cele doua categorii de monede; pastrarea si administrarea rezervelor monetare de catre banca emitenta a monedei cheie; reglementarea relatiilor monetare ale statelor membre in raport cu statele din afara blocului.

In concluzie, functionarea uniunilor si blocurilor monetare nu a condus la reglementarea internationala a relatiilor monetare, ele urmarind, in principal, promovarea si apararea intereselor unui grup restrans de state. De asemenea, niciunul dintre acordurile monetare internationale incheiate pana la inceputul celui de-al doilea razboi mondial nu au dus la formarea sistemului monetar international.

Sistemul monetar etalon aur-moneda

Pana dupa primul razboi mondial, relatiile valutar-financiare au avut un caracter bilateral, s-au bazat pe mecanismele pietei, pe normele si reglementarile sistemelor monetare nationale ale statelor partenere si nu puteam vorbi de un sistem monetar international. Sistemele monetare nationale s-au bazat pe etalonul aur-moneda, de unde si denumirea de Gold Specie Standard. Principalele sale caracteristici erau:

1. stabilirea prin lege a continutului in aur al unitatii monetare (valoare paritara);

2. stabilirea paritatilor monetare ca raport dintre valorile paritare ale respectivelor unitati monetare;

Preview document

Sistemul Monetar International - Pagina 1
Sistemul Monetar International - Pagina 2
Sistemul Monetar International - Pagina 3
Sistemul Monetar International - Pagina 4
Sistemul Monetar International - Pagina 5
Sistemul Monetar International - Pagina 6
Sistemul Monetar International - Pagina 7
Sistemul Monetar International - Pagina 8
Sistemul Monetar International - Pagina 9
Sistemul Monetar International - Pagina 10
Sistemul Monetar International - Pagina 11
Sistemul Monetar International - Pagina 12
Sistemul Monetar International - Pagina 13
Sistemul Monetar International - Pagina 14
Sistemul Monetar International - Pagina 15
Sistemul Monetar International - Pagina 16
Sistemul Monetar International - Pagina 17
Sistemul Monetar International - Pagina 18
Sistemul Monetar International - Pagina 19
Sistemul Monetar International - Pagina 20
Sistemul Monetar International - Pagina 21
Sistemul Monetar International - Pagina 22
Sistemul Monetar International - Pagina 23
Sistemul Monetar International - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Sistemul Monetar International.doc

Alții au mai descărcat și

Profitul și Impozitul pe Profit

INTRODUCERE Obiectivul general al prezentei lucrări îl reprezintă tema profitului şi a impozitului pe profit al întreprinderii S.C. Cemacon S.A....

Sistemul Monetar Internațional

INTRODUCERE Unificarea monetară europeană este în prezent un proces în plină desfăşurare, ce-şi are punctul de plecare în S.M.E. . Ideea de...

Factori Fundamentali de Influență asupra Cursului de Schimb

1.1. Cursul valutar: concept, funcţii, forme Schimburile economice internaţionale fiind exprimate în valută presupun cunoaşterea cursului valutar...

Aparitia si Dezvoltarea Pietei Valutare in Romania

1.1 APARITIA SI DEZVOLTAREA PIETEI VALUTARE IN PLAN INTERNATIONAL In societatea contemporana, volumul zilnic de schimburi valutare tranzactionat...

Tratatul de la Maastricht

Lucrarea de faţă îşi propune să descrie prevederile şi reglementările Tratatului de la Maastricht, semnat la data de 7 februarie 1992, precum şi...

Fondul Monetar International și Banca Mondială

FONDUL MONETAR INTERNATIONAL SI BANCA MONDIALA Fondul Monetar International (FMI) si Banca Mondiala ("Banca") au fost create în 1944, la...

Sistemul Monetar International si Evolutia Sa

CAPITOLUL I : Sistemul Monetar International I.1. Definitii,continut,clasificare Definitie: Sistemul Monetar International poate fi definit ca...

Sistemul Monetar Internațional Actual

SISTEMUL MONETAR INTERNAŢIONAL ACTUAL Sistemul Monetar Internaţional actual nu marchează o ruptură totală faţă de sistemul anterior. Mecanismele...

Te-ar putea interesa și

Influența Sistemului Monetar Internațional Asupra Economiei Naționale

INTRODUCERE Actualitatea temei. Încercarile de creare a unui sistem monetar international, precum si infiintarea acestuia sunt strans legate de...

Sistemul Monetar Internațional

1. Sistemul monetar: definire, continut, rol În literatura de specialitate, sistemul monetar este definit ca un anumit mod de organizare si...

Sistemul Monetar Internațional - Istoric și Perspective

INTRODUCERE Această lucrare argumentează că sistemul de economie internaţională Bretton Woods se cuvine să reflecte experienţele şi cunoştinţele...

Sistemul Monetar Internațional de la Bretton Woods

Introducere Această lucrare prezintă, după cum sugerează şi numele, modul de funcţionare a primului sistem monetar internaţional, creat în anul...

Sistemul Monetar International

Definitie : Sistemul Monetar International poate fi definit ca un ansamblu de reguli , instrumente , organisme si piete referitoare la crearea ,...

Sistemul Monetar Internațional

A.SCHIMBURILE SI CURSUL DE SCHIMB a. Operatiunile cu strainatatea Emisiunea monetara este unul din atributele suveranitatii statelor. Existenta...

Rolul Dolarului in Cadrul Sistemului Monetar International

CAPITOLUL I MONEDA DOLAR I.1. SCURT ISTORIC Termenul “dolar” reprezinta denumirea oficiala pentru moneda SUA, precum si a monedelor oficiale...

Sistemul Monetar International si Evolutia Sa

CAPITOLUL I : Sistemul Monetar International I.1. Definitii,continut,clasificare Definitie: Sistemul Monetar International poate fi definit ca...

Ai nevoie de altceva?