Sistemul național al sănătății în Spania

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1637
Mărime: 21.58KB (arhivat)
Publicat de: Valer Ciocan
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Sistemul naţional de sănătate în Spania, reprezintă activitatea de mai multe generaţii de spanioli, şi provine de la dreptul ocrotirii sănătăţii şi asistenţă medicală pentru toţi cetăţenii astfel cum sunt consacrate în Constituţia spaniolă.

Îngrijirea sănătăţii a fost şi rămâne, unul dintre pilonii fundamentali ai statului bunăstării în Spania, împreună cu educaţia, pensiile şi serviciile de protecţie socială.

Caracteristicile de finanţare publică, accesul universal şi gratuit, împreună cu calitatea şi siguranţa serviciilor lor, au raportat beneficii enorme pentru societate ca un întreg.

În primul rând, putem identifica îngrijirea sănătăţii ca fiind unul dintre principalele instrumente ale politicilor de redistribuire a veniturilor în rândul cetăţenilor spanioli: fiecare persoană aduce impozite în funcţie de capacitatea economică şi primeşte toate tipurile de servicii de sănătate, pur şi simplu, în funcţie de nevoile lor de sănătate.

În al doilea rând, aceasta a permis o îmbunătăţire treptată a tuturor indicatorilor de sănătate, care oferă o calitate mai bună a vieţii pentru cetăţenii şi locurile din Spania.

Acest lucru insuflă o puternică valoare de îngrijire a sănătăţii în coeziunea socială, pentru că o populaţie sănătoasă este o condiţie preliminară pentru creşterea economică şi prosperitate.

Gestionarea descentralizată, a Sistemului National al Sanataţii, dar şi vocaţia sa de coordonare între diferite regiuni permite un schimb de experienţe care îmbogăţesc rezultatele şi oferă mai multă securitate pentru luarea deciziilor care afectează pacienţii.

Sistemul de sănătate ca serviciu public este cel mai apreciat de către cetăţenii spanioli, a căror satisfacţie şi bunăstare trebuie să fie unicul obiectiv al politicii publice.

Constituţia spaniolă prevede, dreptul la protecţia sănătăţii şi asistenţă medicală pentru toţi cetăţenii.

Principiile şi criteriile de fond care să permită exercitarea acestui drept este specificat ca:

- Finanţarea publică, servicii universale şi gratuite de sănătate în momentul de utilizare.

- Drepturi şi obligaţii pentru cetăţeni şi autorităţile publice.

- Descentralizarea politicii de sănătate în regiuni.

- Furnizarea de îngrijire a sănătăţii globale care doresc standarde ridicate corect evaluate şi controlate.

- Integrarea de diferitele structuri şi servicii publice pentru serviciul de sanatate

- planificarea managementului de sănătate publică

- asistenţă medicală de sănătate

- colaborare în gestionarea serviciilor publice

- Legislaţia privind produsele farmaceutice.

Activităţile externe de sănătate se desfăşoară în supravegherea şi controlul riscurilor potenţiale de sănătate care decurg din import, export sau tranzit de mărfuri şi a traficului internaţional de călători.

Prin relaţii şi a acorduri internaţionale de sănătate, Spania, colaborează cu alte ţări şi organizaţii internaţionale în următoarele domenii:

- epidemiologice de control.

- lupta împotriva bolilor transmisibile.

- menţinerea unui mediu sănătos.

- dezvoltarea, îmbunătăţirea şi punerea în aplicare a standardelor internaţionale.

- cercetări biomedicale şi toate acţiunile considerate a fi convenite de catre parti pentru a beneficia din domeniul sănătăţii.

În ceea ce priveşte produsele farmaceutice, competenţele care corespund de stat sunt următoarele:

- Legislaţia privind produsele farmaceutice.

- Evaluarea, Autorizarea şi înregistrare a medicamentelor de uz uman, medicamente de uz veterinar şi produse de sănătate.

Preview document

Sistemul național al sănătății în Spania - Pagina 1
Sistemul național al sănătății în Spania - Pagina 2
Sistemul național al sănătății în Spania - Pagina 3
Sistemul național al sănătății în Spania - Pagina 4
Sistemul național al sănătății în Spania - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Sistemul National al Sanatatii in Spania.doc

Te-ar putea interesa și

Asigurările sociale de sănătate în România

INTRODUCERE Asigurările sociale de sănătate, reprezintă principalul sistem de ocrotire a sănătăţii populaţiei. Ele sunt obligatorii şi...

Comportamentul corporațiilor transnaționale în calitate de principal investitor la nivel mondial

Aşa cum se întâmplă cu toate fenomenele existente în lume, şi corporatiile transnaţionale (CTN) în iureşul lor de nestăvilit, de către unii sunt...

Sistemul de Asigurari Sociale din România în Context European

Cap. 1 Asigurări sociale; concept şi problematică 1.1. Noţiunea de asigurări sociale Definirea politicilor sociale este un izvor de dezbateri şi...

Concurență neloială - exemple celebre

1. Cazul: Volkswagen AG/Commission, soluţie dată de TPI, 3 decembrie 2003 Situaţia de fapt Firma producătoare de automobile Volkswagen a...

Planul integrat de servicii sociale al Municipiului Reșița

CAPITOLUL I Politicile sociale în România Secţiunea 1 Consideraţii generale În contextul inexistenţei unui consens privind termenul de...

Sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România și unele țări din Uniunea Europeană

INTRODUCERE Asigurările sociale de sănătate, reprezintă principalul sistem de ocrotire a sănătăţii populaţiei. Ele sunt obligatorii şi...

Sisteme de asistență socială în UE

1. Sistemul de asistenta sociala 1.1. Concepte de bază privind asistenta socială Sistemul de asisteta sociala reprezinta totalitatea...

Asigurările de persoane în țările membre ale UE

Capitolul 1. Asigurările de persoane – aspecte introductive 1.1.Conceptul de asigurare de viaţă – trăsături definitorii şi sfera de cuprindere...

Ai nevoie de altceva?