Situatiile de criza in Mass-Media

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Situatiile de criza in Mass-Media.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

1. Situația de criză-caracteristici generale

Orice organizație se poate confrunta cu o situație de criză, în măsură să pună în pericol funcționarea ei normală și reputația de care se bucură într-o anumită comunitate.Unele crize sunt previzibile și pot fi prevenite, altele nu pot fi bănuite și nu pot fi anticipate în mod corect. Experiența a arătat că, în ciuda tuturor precauțiilor( de ordin tehnic, economic, financiar, educativ) luate pentru stoparea sau controlarea unei crize , ea poate scăpa de sub control și lua amploare aducând prejudicii grave dacă nu este gestionată corect mai ales din punct de vedere al comunicării.

Aproape în orice domeniu al activității umane există preocupări privind disfuncționalitățile care pot să apară în interiorul lui și, de aceea, se studiază cauzele, modul de apariție și de manifestare a acestora, consecințele lor. Crizele sunt astfel de disfuncționalități. Ele au implicații majore în viața și activitatea oamenilor, cu consecințe și urmări aproape întotdeauna nedorite.

Ca o caracteristică generală, criza este orice lucru care apare în oricare ziar de trei sau patru ori într-o singură zi . Însă acest lucru nu trebuie să creeze panică la nivelul conducerii organizației sau să determine o atitudine defensivă. Cauza de declanșare a crizelor nu trebuie căutate numai în deciziile umane eronate. Accidentele pot apărea chiar în condițiile pregătirii foarte bune a personalului implicat, dar asta nu presupune că in aceste condiții liderii organizațiilor predispuse la crize nu trebuie să facă nimic pentru a reduce riscul declanșării acestora sau eventual nu trebuie să se pregătească pentru probabilitatea producerii lor.

În încercarea de gestionare a unei situații de criză, primul pas trebuie să fie luarea în calcul a celui mai pesimist scenariu. Cea mai mare greșeală este să crezi și să afirmi că ,,nu este așa de serios pe cât pare” . Principala preocupare a companiilor aflate în situații de criză trebuie să fie publicul și clienții săi.

2. Relația cu mass-media în situațiile de criză

De cele mai multe ori, criza mediatică se adaugă crizei reale amplificând situația de criză. Acest lucru se intamplă cel mai adesea atunci când conducerea organizației intră în panică și încearcă să se justifice în mod excesiv sau în cele mai multe cazuri, să nege amploarea faptelor și emoțiilor provocate de criză , prin urmare, lipsa comunicării se adaugă dificultăților in gestionarea fenomeneor neașteptate și nedorite

Situațiile de criză, în general implică o problematică a comunicării, care se adaugă dificultăților legate de gestionarea fenomenelor neașteptate și nedorite. Această problematică este legată de comportamentul specific al instituțiilor de presă și al jurnaliștilor în momentele în care trebuie să relateze o criză.

Însă, în cele mai multe situații ,,media va obține o poveste indiferent de ceea ce veți face.”

Ce vrea media să afle? De obicei, punctele de interes sunt aceleași:

- Ce s-a întâmplat? (date detaliate legate de eveniment)

- Cine este vinovat de producerea incidentului?

- Alte lucruri obișnuite: unde?, cum?, când?, cine?, de ce?

- Pe cine pot intervieva?

- Cum pot ajunge să filmeze la locul faptei?

Ignorarea mijloacelor de comunicare în masă în cadrul gestionării crizelor și a situațiilor de risc se dovedește întotdeauna o eroare gravă în gândireastfel încât organizația care traversează criza trebuie să satisfacă nevoia de informație a jurnaliștilor, pentru a-i împiedica pe aceștia să se îndrepte către alte surse, lucru care poate prejudicia foarte mult organizația și imaginea acesteia, aflată și așa într-o poziție vulnerabilă. De asemenea, suspiciunea referitoare la motivele pentru care organizația refuză să ofere informații va crește.

Un principiu de bază al relațiilor publice este acela că, adevărul nu trebuie ascuns deoarece există prea multe surse gata oricând să ofere informații și foarte mulți reporteri energici pregătiți să facă investigațiile de rigoare. În situațiile de criză este obligatoriu să-ți spui propria poveste, s-o spui în întregime și rapid.

Fisiere in arhiva (1):

  • Situatiile de criza in Mass-Media.doc