Somaj - un dezechilibru al pietei muncii

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Somaj - un dezechilibru al pietei muncii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Județul Dâmbovița 2014-2019

Șomajul a devenit o problemă majoră odată cu dezvoltarea industrială, începând cu a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. În prezent, șomajul este considerat un dezechilibru al pieței muncii determinat de confruntarea dintre cererea agregată și oferta agregată de muncă.

Șomajul este definit ca acea stare de inactivitate economică totală sau parțială, proprie celor care nu au loc de muncă, care sunt în căutarea unui loc de muncă, dar nu-și pot găsi de lucru ca salariați, au condiția de salariați, dar sunt angajați numai o parte din timpul de muncă, cu căderea corespunzătoare a salariului.

Județul Dâmbovița la nivel de regiune poate fi considerat un județ mediu industrializat. Industria prelucrătoare deține ponderea predominantă (peste 80%) în producția industrială a județului cu activități preponderente în industria metalurgică (38.4%), industria de fabricare a echipamentelor electrice (17.6%), industria de fabricare a articolelor de îmbrăcăminte (5.2%), industria alimentară (2.8%), etc. Și totusi, județul Dâmbovița are un potențial ridicat de creștere economică. Domeniile care vor lua avânt în perioada imediat următoare sunt: construcțiile, serviciile, tranzacțiile financiare, turismul și agricultura. Sectorul serviciilor este în creștere în principal la domeniile privind tranzacțiile imobiliare, închirieri și activități de servicii prestate în principal întreprinderilor.

Cuvinte cheie Dâmbovița, șomaj, dezechilibru,salariat

Part I CONSIDERAȚII GENERALE

Tema “Șomajul un dezechilibru al pieței muncii Județul Dâmbovița 2014-2019” este o temă foarte interesantă și complexă, care s-a bucurat de o atenție deosebită în numeroase studii.

Faptul care m-a motivat să aleg această temă este că ea prezintă o parte importantă în cadrul județului din care fac parte , iar cunoașterea sa este relevantă pentru populație .

Lucrarea este structurată în patru capitole, în care am încercat să tratez într-un echilibru cât se poate de reușit, conceptele, teoriile, dar și un studiul de caz asupra șomajului din județul Dâmbovița

Șomajul constă într-un ansamblu de instrumente și metode care permit aprecierea situației financiare și a performanțelor unui județ, macroregiune sau țară.

Part II Evoluția șomajului în județul Dâmbovița

2014-2019

Economia de piață presupune construirea unui sistem informațional bazat pe o analiză riguroasă a pieței muncii, utilizând metode și tehnici moderne. Echilibrele și dezechilibrele existente pe piața muncii pot fi abordate pornind de la caracteristicile acestei piețe și studiind trăsăturile la nivel local, regional, național. Analiza fluctuațiilor care apar în domeniul ocupațional, poate conduce la previziuni care să constituie o bază fundamentată științific pentru politicile de formare profesională

Anul 2014 se prezintă cu următoarele date:

În baza de date a AJOFM Dâmbovița erau înregistrați 16.228 de șomeri, din care 6.815 sunt femei. Din numărul total de șomeri aflați în evidență doar 3.474 sunt indemnizați, ceilalți 12.754 nemai beneficiind de ajutor din partea statului. La sfârșitul anului, rata șomajului înregistra o scădere cu 0,19 procente față de luna ianuarie 2014, fiind calculată la 7,70%.

Una dintre măsurile active de ocupare care a dat roade în decursul anului îi privește pe absolvenți și șomerii cu vârste peste 45 de ani. Pentru aceștia, angajatorii obțin, pentru un an de zile, sprijin financiar din partea statului, dacă mențin raporturile de muncă timp de 18 luni. În 2014, în județul Dâmbovița au fost încheiate 349 de convenții cu agenții economici care au încadrat în muncă 413 șomeri din categoria persoanelor cu vârsta peste 45 de ani și 95 de absolvenți de învățământ din anul curent.

Pentru a veni în spijinul dâmbovițenilor aflați în căutarea unui job, AJOFM a organizat 5 burse ale locurilor de muncă și 67 de cursuri de formare profesională. Din cei 991 de absolvenți, 498 și-au găsit deja de lucru.

Începând cu anul 2014, AJOFM Dambovița este partener în 8 proiecte cu finanțare europeană, care se află în deulare și care până la finalul anului au avut ca rezultate:

a) Specializarea personalului propriu în domenii de activitate precum: manager proiect, expert achiziții, mediator social, agent de ocupare și analist în piața muncii

b) Informarea și consilierea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, formarea profesională în diverse profesii: expert accesare fonduri europene, asistent manager, agent vânzări, inspector resurse umane, cosmetician, frizer, lucrător în comerț și operator calculator.

Fisiere in arhiva (1):

  • Somaj - un dezechilibru al pietei muncii.docx

Bibliografie

- Badea Gabriela „Sistemul economic intre dezechilibru si dezvoltare”, Editura Dacia, Cluj-Napoca 1999
- Burloiu, P., "Economia muncii", Editura Lumina Lex, București, 1993
- Ciobanu, Gh., coordonator, Macroeconomie, Editura Imprimeria Ardealul, Cluj - Napoca, 2006
- Dobrotă, N., Economie politică - o tratare unitară a problemelor vitale ale oamenilor. Editura Economică, București, 1997
- Tănase, P.. Economie, Editura. A.S.E. București, 2000
- http://www.dambovita.anofm.ro/
- https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1126&langId=ro&intPageId=4758
- https://administrare.info/economie/11329-referat-%C8%99omajul
- https://europa.eu/
- https://spitaldb.ro/

Alte informatii

Șomajul a devenit o problemă majoră odată cu dezvoltarea industrială, începând cu a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. În prezent, șomajul este considerat un dezechilibru al pieței muncii determinat de confruntarea dintre cererea agregată și oferta agregată de muncă. Șomajul este definit ca acea stare de inactivitate economică totală sau parțială, proprie celor care nu au loc de muncă, care sunt în căutarea unui loc de muncă, dar nu-și pot găsi de lucru ca salariați, au condiția de salariați, dar sunt angajați numai o parte din timpul de muncă, cu căderea corespunzătoare a salariului.