Speță rezolvată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului - cauza Sinassis împotriva României

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 1655
Mărime: 11.34KB (arhivat)
Publicat de: Giorgian Muntean
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Balahur Doina
UNIVERSITATEA „AL. I. CUZA” IAŞI FACULTATEA DE ECONOMIE ŞI ADMINISTRAREA AFACERILOR SPECIALIZAREA Administraţie Publică

Extras din referat

CAUZA SINASSIS ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI (Publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 784 din 24.11.2008)

La originea cauzei se află o cerere (nr. 23.468/02) indreptată împotriva României, prin care un cetăţean grec, Nikolaos Sissanis (reclamantul), a sesizat Curtea Europeană a Drepturilor Omului la data de 4 iunie 2002, în temeiul art. 34 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale(Conventia).

Părţile acestui proces sunt: pe de o parte reclamantul, Nikolaos Sissanis, reprezentat de Costas Avgeris şi Vassilios Ghirdaris, avocaţi în Pireu şi Atena, de cealaltă parte se află Guvernul român, reprezentat de agentul său, doamna Beatrice Ramascanu, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Procedura desfăşurată în cadrul acestui proces este cea întâlnită în toate cauzele primite şi declarate admise la CEDO. Astfel, reclamantul, care este cetăţean grec, dar cu domiciliul în România, înaintează Curţii Europene a Drepturilor Omului cauza pentru care a considerat că nu a obţinut dreptate, prezentând aceasta în fapt şi în drept.

În fapt, se constată următoarele:

- La data de 10 februarie 1998 se înaintează urmărirea penală împotriva reclamantului pentru săvârşirea de evaziune fiscală, fals şi uz de fals. Poliţia a luat faţă de reclamant măsura preventivă de obligare de a nu părăsi ţara. În vederea executării acestei măsuri, poliţia a înscris in paşaportul acestuia menţiunea "C".

- La data de 4 martie 1998, organele de poliţie au confiscat mai multe documente contabile ce aparţineau Societăţii Comerciale Ritz Rom - SRL, al cărei director general era reclamantul. Ulterior, la o data neprecizata, poliţia a confiscat documentele ce apartineau unei alte societati a reclamantului. Reclamantul a efectuat recurs în această privinţă, ce a fost respins.

- La data de 14 august 1998, dupa expirarea perioadei de 30 de zile de interzicere de a părăsi România, reclamantul a solicitat radierea mentiunii "C" din paşaportul său.Judecatoria Constanta a admis cererea reclamantului si a dispus radierea menţiunii.

- La data de 31 august 1998, Parchetul a început urmărirea penală împotriva reclamantului într-un alt dosar, pentru săvârşirea infracţiunilor de inşelăciune, fals intelectual şi uz de fals, fiind acuzat că ar fi simulat deteriorarea şi apoi salvarea unei nave româneşti în portul Dakar. În această cauză se aplică din nou menţiunea “C” în paşaportul reclamantului.

- La data de 20 noiembrie 1998, parchetul a dispus arestarea preventivă a reclamantului pe o perioadă de 30 de zile, acesta fiind încarcerat într-o celulă a clădirii Poliţiei Judeţene Constanţa, timp de două luni, împreuna cu persoane acuzate de omucidere, în condiţii nefaste. Pe perioada arestarii preventive, reclamantul a solicitat în mai multe rânduri punerea sa în libertate sub control judiciar.

- Prin sentinţa din data de 8 iunie 2000, Tribunalul Judeţean Constanţa l-a condamnat pe reclamant la o pedeapsă de 2 ani si 10 luni de închisoare pentru cele 3 infracţiuni din rechizitoriu şi a hotărât menţinerea arestării preventive. În data de 19 iulie 2000 reclamantul era pus în libertate.

- La data de 13 septembrie 2000, reclamantul a solicitat Tribunalului Judeţean Constanţa să dispună radierea menţiunii "C" din pasaportul său. Tribunalul şi-a declinat competenţa în favoarea Curţii de Apel Constanţa. În data de 13 decembrie 2001, Tribunalul Judeţean Constanţa a respins cererea reclamantului.

- In anul 2002, reclamantul a chemat in judecată în contencios administrativ, în faţa Tribunalului Judeţean Constanţa, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Constanţa şi a solicitat anularea măsurii preventive de obligare de a nu părăsi ţara şi, pe cale de consecinţă, radierea menţiunii "C" din paşaportul său. El a arătat că masura preventivă fusese luată pentru o perioada de 30 de zile, in temeiul Legii nr. 25/1969, care a fost abrogata de Legea nr. 123/2001,iar conform acestei legi, orice măsură preventivă trebuia luată de un magistrat, în timp ce, în cazul său, măsura fusese luată de poliţie, care nu oferea garanţiile cerute pentru un "magistrat". Ulterior cererea a fost respinsă.

- Prin sentinţa din data de 29 martie 2004, Tribunalul Judeţean Neamţ, Secţia de contencios administrativ, a admis parţial cererile reclamantului. Acesta a dispus radierea menţiunii "C" din paşaport, însă a respins cererea de acordare a daunelor materiale şi morale, pretinse de reclamant.

Preview document

Speță rezolvată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului - cauza Sinassis împotriva României - Pagina 1
Speță rezolvată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului - cauza Sinassis împotriva României - Pagina 2
Speță rezolvată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului - cauza Sinassis împotriva României - Pagina 3
Speță rezolvată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului - cauza Sinassis împotriva României - Pagina 4
Speță rezolvată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului - cauza Sinassis împotriva României - Pagina 5
Speță rezolvată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului - cauza Sinassis împotriva României - Pagina 6
Speță rezolvată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului - cauza Sinassis împotriva României - Pagina 7
Speță rezolvată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului - cauza Sinassis împotriva României - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Speta Rezolvata la Curtea Europeana A Drepturilor Omului - Cauza Sinassis impotriva Romaniei.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?