Studiu de caz - analiza potențialului de competiție al firmei pe piața internațională

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 4244
Mărime: 100.53KB (arhivat)
Publicat de: Viorela Niță
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Piata internationala este locul unde se comercializeaza marfurile si serviciile realizate in diverse economii nationale, unde se desfasoara activitati economice in forme variate si utilizand mijloace si metode diferite. Ea constituie, totodata, punctul de plecare in producerea oricaror bunuri si servicii destinate satisfacerii unor parteneri exteriori economiilor nationale.

Piata internationala reprezinta un ansamblu alcatuit din cererea si oferta de marfuri, din conditiile confruntarii si realizarii acestora si din relatiile economice care iau nastere cu acest prilej intre parteneri apartinand unor tari diferite. Actelor si relatiilor de vanzare-cumparare proprii pietei internationale le este caracteristic elementul de extraneitate, iar realizarea finala a cererii si ofertei, in urma actelor de piata, are loc, in general, in afaragranitelor in care acestea se formeaza.

Ea reprezinta ansamblul raporturilor ce se stabilesc pe baza cererii si a ofertei provenite din tari diferite si imbraca forma actelor si faptelor de schimb international, concretizandu-se in tranzactii economice internationale.

Firma de afaceri internationale, intr-o abordare sistemica, apare ca reprezentand o imbinare sistemica permanenta intre resursele materiale, financiare si umane (alcatuiesc continutul sau omogen) si o serie de elemente variate de natura exogena (alcatuiesc mediul sau extern). Firma de afaceri inrenationale apare in postura de componenta a mediului social-economic. Aceste componente ale mediului (economice, politce, juridice, tehnice) se interconditioneaza reciproc, aflandu-se in stransa interdependenta, raporturile dintre ele asigurand echilibrul mediului ambiant. Aceste raporturi se schimba permanent, conducand la evolutia sistemului economic.

Evolutia sistemului economic se realizeaza sub actiunea permanenta a unor factori, aflati sub impactul revolutiei tehnico.stiintifice si are drept consecinte generarea de noi nevoi de bunuri si servicii, a caror satisfacere determina aparitia firmelor de afaceri internatinale, inclusiv a celor internationale, ce intra in relatii cu ceilalti agenti de mediu.

Firma de afaceri internationale este un produs, un rezultat al mediului socio-economic. Ea nu poate exista in afara acestui mediu. Pe de alta parte, firma de afaceri internationale este, la randul ei, generatoare de nevoi noi, determinate de indeplinirea rolului sau social- economic (realizarea obiectului sau de activitate). Pentru satisfacerea nevoilor sale, firma va intra in relatii cu alti agenti economici, iar daca ei lipsesc, acestia vor apare acolo unde afacerea inca se dezvolta.

Aceasta dubla postura in care apare firma de afaceri internationale (de beneficiar a unor produse si servicii realizate de unii agenti de mediu si de prestatoare de servicii pentru altii) o plaseaza in cadrul agentilor economici si de piata.

Evolutia firmei moderne este marcata de amplificarea interdependentelor cu mediul in care actioneaza. Expresia acestei evolutii este reprezentata de caracterul deschis al firmei de afaceri internationale conceputa ca un sistem reflectat atat pe planul intrarilor, cat si pe cel al iesirilor, prin care se integreaza in mediul ambiant.

Cunoasterea in detaliu a caracteristicilor si mutatiilor intervenite in mediul ambiant este necesara, deoarece: a) reprezinta o conditie fundamentala a satisfacerii cantitative si calitative a unei anumite categorii de trebuinte ale firmei. Functionarea armonioasa a firmei presupune o conectare, o adaptare permanenta la trebuintele, la cerintele pietei aflate intr-o continua diversificare si crestere, reusind o valorificare superioara a factorilor de mediu si asigurand racordarea firmei la piata si client si invers; b) pe baza cunoasterii mediului ambiant se realizeaza microstrategii cu grad ridicat de fundamentare stiintifica, strategiile intocmite devenind autentice strategii de piata, care orienteaza firma catre piata si client, stabilind modalitati de actiune eficace;c) asigurarea resurselor (materiale, umane si financiare) nu este posibila fara luarea in considerare a influentei factorilor de mediu. Firma de afaceri internationale functioneaza in contextul mediului national si international si trebuie sa cunoasca toti factorii ce interconditioneaza atragerea si valorificarea resurselor, pentru obtinerea unor produse si servicii care sa satisfaca cerintele pietei; d) evolutiiile factorilor de mediu constituie o premisa atat pentru asigurarea unei bune organizari si a unui sistem operational eficace, cat si o conditie pentru adoptarea si aplicarea de decizii si actiuni in conformitate cu necesitatile si oportunitatile prezente si de perspectiva ale mediului ambiant.

Problematica referitoare la pozitia firmelor de afaceri in raport cu mediul social ambiant unde actioneaza, opereaza cu urmatoarele concepte: a) Etica profesionala:Managerii acorda o atentie deosebita semnificatiei morale a actiunilor firmei si a consecintelor acestor actiuni asupra societatii.

Etica profesionala are ca element central reflectarea morala si ca termen de referinta comportamentul unei firme sau a persoanelor din cadrul firmei. b) Responsabilitatea sociala a firmei:Aceasta presupune ca deciziile sa fie luate in conformitate cu anumite standarde si sa duca la efecte favorabile asupra celor interesati in activitatea firmei. c) Sensibilitatea sociala a firmei:Acest concept se defineste prin dezvoltarea proceselor decizionale prin care sunt orientate practicile firmei in vederea adoptarii unei conduite corecte si aceasta din punct de vedere social (prin deontologia managerilor si a colaboratorilor lor).

Ingloband si sintetizand etica profesionala, responsabilitatea si sensibilitatea sociala se ajunge la politica sociala a firmei care defineste comportamentul firmei de afaceri exprimat prin:

• relatii si interactiuni care se stabilesc intre firma si mediul social intern si extern, autohton si international, care include: actionarii, angajatii, clientii, furnizorii, organele de stat, concurentii;

• problemele care rezulta din actiunile firmei sau din interactiunile dintre firma si mediul sau ambiant, social. Aceste probleme variaza, in timp si spatiu, sub aspectul valorilor si relatiilor organizatorice, fapt ce implica solutionarea lor pe termen lung;

• abilitatea firmei de a diagnostica o problema, a stabili alternativele de solutionare a acesteia si de a o rezolva inainte ca ea sa devina presanta;

• normele si valorile (criteriile) pentru evaluarea actiunilor firmei - sunt folosite pentru a aprecia, judeca si evalua comportamentul firmei ca fiind: etic, responsabil, sensibil, bun, corect, legal, armonios, care nu dauneaza, etc;

Preview document

Studiu de caz - analiza potențialului de competiție al firmei pe piața internațională - Pagina 1
Studiu de caz - analiza potențialului de competiție al firmei pe piața internațională - Pagina 2
Studiu de caz - analiza potențialului de competiție al firmei pe piața internațională - Pagina 3
Studiu de caz - analiza potențialului de competiție al firmei pe piața internațională - Pagina 4
Studiu de caz - analiza potențialului de competiție al firmei pe piața internațională - Pagina 5
Studiu de caz - analiza potențialului de competiție al firmei pe piața internațională - Pagina 6
Studiu de caz - analiza potențialului de competiție al firmei pe piața internațională - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Studiu de Caz - Analiza Potentialului de Competitie al Firmei pe Piata Internationala.doc

Alții au mai descărcat și

Morală și etică în afaceri

1) MORALA ŞI ETICA 1.1. Ce este morala "Dicţionarul explicativ al limbii române", prin ediţia sa din 1975 defineşte morala ca fiind: "ansamblul...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?