Studiu de caz - guvernanță corporativă în România - SNP Petrom

Referat
8.3/10 (4 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2063
Mărime: 11.63KB (arhivat)
Publicat de: Ank S.
Puncte necesare: 9

Extras din referat

Conform "Standard.ro",sustinut de cotidianul de afaceri "Business Standard",

"Petrom si Transelectrica sunt singurele companii locale care au emis in acest an rapoarte in concordanta cu principiile de guvernanta corporativa (raportari ESG), ce contin indicatori extrafinanciari cum ar fi, de exemplu, informatii detaliate cu privire la membrii Consiliului de Administratie, potrivit unui studiu realizat de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID)"

PETROM SI GUVERNANTA CORPORATISTA

PREZENTARE: S.C. PETROM S.A

Denumirea societatii: PETROM S.A.

Sediul social: Bucuresti, Calea Dorobantilor nr. 239 sector 1

Piata reglementata pe care se tranzactioneaza valorile mobiliare emise: Bursa de

Valori Bucuresti (BVB)

S.C. Petrom S.A. este cel mai mare producator de titei si gaze din sud estul Europei, respectiv cel mai mare operator integrat in domeniul petrolier si al gazelor naturale din tara noastra, si in acelasi timp o societate strategica pentru Romania tinand cont de valoarea cifrei de afaceri si a volumului de activitate desfasurat. Activitatea Petrom consta in explorarea si exploatarea zacamintelor de petrol si gaze naturale de pe uscat si din platoul continental al Marii Negre, rafinarea si prelucrarea titeiului, transportul si comercializarea produselor petroliere, comercializarea gazelor, importul si exportul de titei, produse petroliere, utilaje si tehnologii specifice, productia si comercializarea altor produse petroliere, petrochimice si chimice.

Scurt istoric

Infiintarea Societatii Nationale a Petrolului – Petrom S.A. are loc in septembrie 1997, prin fuzionarea Petrom, pe atunci regie nationala de explorare si extractie, cu rafinariile Arpechim si Petrobrazi, cu ramasitele Companiei Romane de Petrol si cu cele 40 de companii judetene de comercializare a produselor petroliere (PECO si COMPETROL) din Romania.

In anul 2004, societatea este privatizata, pachetul majoritar de actiuni al companiei fiind vandut companiei austiece OMV. Intrarea grupului austriac ca actionar majoritar la SNP Petrom a atras dupa sine o suita de avantaje ce au decurs din includerea intr-un grup petrolier european, a dus la o mai buna conducere a procesului de eficientizare si modernizare a societatii, precum si la cresterea pretului si a cererii de produse petroliere pe piata internationala. Aceasta privatizare a supus SNP Petrom si unui proces de restructurare si repozitionare in concordanta cu strategiile noului actionar majoritar.

Cea mai importanta privatizare din istoria postcomunista, asa cum au apreciat-o specialistii a creat si oportunitati ce au influentat pozitiv activitatea viitoare a companiei.

IMPLEMENTARE GUVERNANTA CORPORATIVA

Guvernanta corporativa

Petrom considera Guvernanta Corporativa ca o importanta contributie la cultura corporativa a companiei. De aceea, in 2006 Petrom a adoptat Codul de Guvernanta Corporativa, pentru a creste gradul de transparenta fata de toti cei care au interese in relatia cu societatea, pentru a crea valoare stabila si pe termen lung care sa permita luarea deciziilor in mod eficient.

In prezent, dupa majorarea de capital aprobata in anul 2005, conform contractului de privatizare, OMV a subscris pana in anul 2006 un pachet de actiuni de 51,01%. Restul de actiuni sunt detinute in proportie de 30,87% de MEC (Ministerul Economiei si Comertului); societatea Fondul Proprietatea S.A. detine la randul ei un pachet reprezentand 9,89 % din total actiuni; 6,21 % din total actiuni apartine investitorilor privati – persoane fizice si juridice; BERD – Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare detine doar 2,02 % din total actiuni.

In 2006 societatea dispunea de un capital social de 5.664.410.834, impartit in 56.644.108.335 actiuni la valoare nominala de 0,01 RON Actiunile Petrom se tranzactioneaza la Categoria I a Bursei de Valori Bucuresti cu simbolul SNP. Prima zi de tranzactionare a fost 03/09/2001.

Consiliul de Administratie reprezinta interesele companiei si ale actionarilor sai si este responsabil cu managementul general al companiei. Principalele obiective sunt :cresterea valorii actionarilor , asigurarea transparentei in activitatile companiei si cresterea eficientei si a profitabilitatii acesteia.

Prin promovarea guvernanţei corporative, PETROM îşi propune să asigurare acurateţea şi transparenţa privitoare la rezultatele companiei şi, în acelaşi timp, să asigure accesul egal al tuturor acţionarilor la informaţiile relevante despre aceasta.

Guvernanţa corporativă respectă legislaţia română în vigoare şi reglementările grupului OMV.

Strategia de Dezvoltarea durabilă a PETROM are la bază trei piloni: economic, social şi mediu.

Guvernanţa corporativă corespunzătoare şi standardele înalte de responsabilitate socială reprezintă piatra de temelie a culturii PETROM de dezvoltare durabilă în domeniul social, pentru a deveni nu numai un model în cadrul comunităţii de afaceri, dar şi un “cetăţean” responsabil în comunitatea în care trăim.

Modernizările petrecute în PETROM, ca urmare a aplicării Guvernanţei Corporative

În conformitate cu angajamentul de a se transforma într-o companie modernă şi solidă, în 2007 s-a hotărât consolidarea guvernanţei companiei prin adoptarea unui sistem dualist de administrare, format din Directorat şi Consiliul de Supraveghere.

În acest sens, Adunarea Generală a Acţionarilor din data de 17 aprilie 2007 a aprobat modificările Actului Constitutiv al companiei pe baza căruia compania este condusă de către Directorat, asupra căruia îşi exercită controlul Consiliul de Supraveghere.

Preview document

Studiu de caz - guvernanță corporativă în România - SNP Petrom - Pagina 1
Studiu de caz - guvernanță corporativă în România - SNP Petrom - Pagina 2
Studiu de caz - guvernanță corporativă în România - SNP Petrom - Pagina 3
Studiu de caz - guvernanță corporativă în România - SNP Petrom - Pagina 4
Studiu de caz - guvernanță corporativă în România - SNP Petrom - Pagina 5
Studiu de caz - guvernanță corporativă în România - SNP Petrom - Pagina 6
Studiu de caz - guvernanță corporativă în România - SNP Petrom - Pagina 7
Studiu de caz - guvernanță corporativă în România - SNP Petrom - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Studiu de Caz - Guvernanta Corporativa in Romania - SNP Petrom.doc

Alții au mai descărcat și

Studiul comparativ al managementului guvernării corporative implementat în cadrul Transelectrica, Petrom - membru grup Omv și BMW

Aspecte generale Conceptul de guvernanţă corporatistă a apărut în anul 1992, ca urmare a raportului Cadbury din Regatul Unit. Acesta reprezintă o...

Guvernanța Corporativă în Industria Farmaceutică din România

Rezumat În România, guvernanţa corporativă a apărut, din punct de vedere conceptual şi reglementar, abia la începutul anilor 2000. Întârzierea are...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Guvernarea Corporativă - Ultima Grijă a Companiilor Listate la Bursa de Valori București

1. Guvernarea Corporativă Guvernarea corporativă constă într-un ansamblu de norme şi mecanisme adecvate de control aplicate la nivelul...

Ai nevoie de altceva?