Studiu de caz privind fezabilitatea proiectului de investiții la SC Lacto-Prod SRL

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2562
Mărime: 20.06KB (arhivat)
Publicat de: Antonia Rădoi
Puncte necesare: 8

Extras din referat

Studiu de caz privind fezabilitatea proiectului de investitii,

la SC Lacto-Prod SRL

Cap. I Sinteza studiului de fezabilitate

Prezentul studiu de fezabilitate a fost intocmit pentru SC Lacto-Prod SRL, in vederea obtinerii unui credit bancar in valoare de 126.480 $, destinat achizitionarii unei minifabrici de lapte care va fi amplasata in localitatea Tg.Mures, judetul Mures.

Investitia necesara este de 191.480 $, din care :

65.000 $, vor fi asigurati din resursele proprii ale societatii si vor fi destinati astfel :

22.500 $, pentru achizitionarea a doua mijloace de transport, tip autocisterna,

42.500 $, pentru amenajarea spatiului care va fi folosit in acest scop.

126.480 $, vor fi asigurati printr-un credit bancar pentru achizitionarea unei linii complete de prelucrarea laptelui si a produselor lactate.

Activitatea proiectata va asigura un grad bun de lichiditate (rata curenta a lichiditatii va fi de 1,8 in primul an, in crestere continua pina la 6,82 in anul 5 de functionare, rata rapida a lichiditatilor va creste de la 1,44 in primul an, la 6,2 in al cincilea an.

Capacitatea de acoperire a dobinzii este foarte buna 3,16 in primul an, gradul de acoperire a investitiei este de 35,97.

Activitatea prevazuta va conduce la o rata de rentabilitate neta de 16,52 in primul an, aceasta creste pina la 17,67 in anul trei, inregistrind o descrestere in anul patru si cinci, datorita impozitului pe profit.

Rata interna de rentabilitate este de 22,67%, valoarea neta actualizata este de 82.205 $.

Ambii indicatori fiind calculati pentru un interval de 5 ani.

Cap.II Afaceri

2.1 Firma

SC Lacto-Prod SRL, cu un capital social de 200 lei, divizat in 1000 parti sociale, cu valoare nominala de 0.2 lei, a fost infiintata in 2004 si este inmatriculata la Registrul comertului sub nr.J03/210/2004, codul fiscal R1853621, avind ca obiect de activitate producerea si comercializare de produse lactate. Sediul societatii se afla in localitatea Tg.Mures str. T. Vladimirescu Nr.3, judetul Mures.

Societatea este a unicului asociat Tolan Gheorghe, care este si administrator, acesta putind decide asupra operatiunilor cerute pentru aducerea la indeplinire a obiectului societatii, reprezentind deplin societatea in relatiile cu tertii.

Unicul asociat Tolan Gheorghe, este de profesie economist, absolvent al Facultatii de Stiinte Economice – Timisoara, sectia Management in Constructii, Transporturi si Telecomunicatii, promotia 1997.

De la infiintare SC Lacto-Prod SRL, a avut diversi parteneri de afaceri, stabilind cu acestia relatii in vederea realizarii obiectului de activitate.

Reteaua de distributie catre clienti se va reconsidera si dezvolta cu ocazia inceperii productiei de lapte si productie lactate.

2.2 Afacerea propusa si domeniul de activitate

Pentru a reinvesti profitul acumulat in perioada de functionare managementul societatii a hotarit largirea domeniului de activitate prin realizarea unei investitii in sectorul agroalimentar, o minifabrica pentru fabricarea laptelui si a produselor lactate.

Linia este de provenienta israeliana care urmeaza a fi achizitionata, ea contine toate dotarile necesare acestui gen de activitate.

Capacitatea acesteia conform datelor tehnice este de 3.000 litrii de lapte pe 24 ore.

Gradul inalt de tehnologizare al instalatiei faciliteaza producerea si pasteurizarea produselor lactate la standarde superioare oferind posibilitatea obtinerii unei game variate de produse, deoarece cererea de produse lactate este mare pentru lapte si unt, estimarile din acest studiu iau in calcul cheltuielile si veniturile implicate de obtinerea si comercializarea acestor categorii de produse existind posibilitatea ca pe parcursul perioadei anticipate sa se introduca realizarea si de alte produse.

Materia prima – laptele - va fi achizitionat de la gospodariile taranesti grupate in 3 zone ale judetului la pretul mediu de 0.8 lei/l.

Laptele pasteurizat si ambalat in pungi de plastic cu o capacitate de 1 Kg si untul vrac, vor fi vindute prin intermediul unor magazine specializate in comercializarea de produse lactate, situate in orasele Reghin, Ludus, Iernut, Sighisoara.

2.3 Obiective

In primul an de la punerea in functiune a minifabricii se propun 3 obiective :

1 – sa-si formeze o retea stabila de furnizori de lapte,

2 – sa-si formeze o clientele stabila pentru activitatea de comercializare a produselor lactate,

3 – sa realizeze o cifra de afaceri anuala de 357.075 $.

Incepind cu cel de al doilea an de functionare societatea isi propune sa-si deschida o retea proprie de magazine.

Cap.III Piata

3.1 Tendintele pietii. Clientii

In regiunea analizata s-a constatat ca exista o cerere in crestere pentru produse lactate, in special pentru lapte si unt.

Piata produselor lactate nu este acoperita, fapt pentru care prezenta afacere are reale sanse de succes.

Clientii societatii se vor impartii in doua parti, astfel:

1 – magazine de profil specializate in comercializarea produselor lactate in vederea distribuirii a laptelui si a unei cantitati mai mici de unt,

2 – societatii specializate in domenuil productiei de produse de cofetarie si patiserie in vederea comercializarii untului.

3.2 Produsele societatii

Acestea sint : - laptele 3000 l/24 ore,

- untul 210 kg/24 ore.

Preturile de vinzare care vor fi practicate pe interval sint:

pentru lapte de vaca, cu un continut de grasime de 1,6-1,8%, pretul de 1.2 lei/l pret-interval;

pentru unt, cu un continut de grasime de 82%, pretul de vinzare 5 lei/kg.

3.3 Obiectivele de marketing

Obiectivul principal al firmei va fi acela de a-si cistiga o pozitie bine definita pe piata locala, devenind recunoscuta prin calitatea produselor sale.

In urmatorii ani se intentioneaza deschiderea de magazine proprii in functie de posibilitatile financiare si de cererea existenta.

Activitatea firmei va fi ridicata la inceputul activitatii pina cind firma va deveni cunoscuta, asigurinsu-si un segment de piata sigur.

3.4 Concurenta

Principalul concurent este SC Belcar SA, care are o pozitie consolidata pe piata judetului, fiind principalul producator de lapte si de produse lactate.

In ultimul timp fabrica si-a redus productia de lapte din cauza incapacitatilor de plata fata de furnizor, in timp ce cererea pentru acest tip de produs este ridicata.

Desi, SC Belcar SA are o foarte buna pozitie pe piata calitatea laptelui este scazuta, totodata aprovizionarea cu produse lactate a magazinelor este neritmica.

Acest lucru va fi un avantaj pentru firma noastra care va produce lapte si unt de calitate si va asigura o aprovizionare ritmica a magazinelor de profil.

Preview document

Studiu de caz privind fezabilitatea proiectului de investiții la SC Lacto-Prod SRL - Pagina 1
Studiu de caz privind fezabilitatea proiectului de investiții la SC Lacto-Prod SRL - Pagina 2
Studiu de caz privind fezabilitatea proiectului de investiții la SC Lacto-Prod SRL - Pagina 3
Studiu de caz privind fezabilitatea proiectului de investiții la SC Lacto-Prod SRL - Pagina 4
Studiu de caz privind fezabilitatea proiectului de investiții la SC Lacto-Prod SRL - Pagina 5
Studiu de caz privind fezabilitatea proiectului de investiții la SC Lacto-Prod SRL - Pagina 6
Studiu de caz privind fezabilitatea proiectului de investiții la SC Lacto-Prod SRL - Pagina 7
Studiu de caz privind fezabilitatea proiectului de investiții la SC Lacto-Prod SRL - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Studiu de Caz privind Fezabilitatea Proiectului de Investitii la SC Lacto-Prod SRL.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?