Studiu Efectuat asupra Auditului Financiar

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 2514
Mărime: 15.54KB (arhivat)
Publicat de: Dorli Palade
Puncte necesare: 5
Termenul ,, Audit“ vine din latinescul ,, audiere “, care inseamna a asculta. Astazi prin audit se intelege revizia conturilor, verificarea si controlul de catre expert independenti in vederea exprimarii unei opinii a regularitatii si sinceritatii acesteia. Calitatea informatiilor financiar-contabile trebuie definita in functie de criteriile ce deriva de la utilizatorii acestor informatii.O influenta deosebita asupra auditului o au criteriile ce stau la baza elaborarii acestora.

Extras din referat

Notiuni generale :

Termenul ,, Audit“ vine din latinescul ,, audiere “, care inseamna a asculta. Astazi prin audit se intelege revizia conturilor, verificarea si controlul de catre expert independenti in vederea exprimarii unei opinii a regularitatii si sinceritatii acesteia.

Calitatea informatiilor financiar-contabile trebuie definita in functie de criteriile ce deriva de la utilizatorii acestor informatii.O influenta deosebita asupra auditului o au criteriile ce stau la baza elaborarii acestora.

Tinand seama de acest aspect, calitatea auditorilor conturilor nu poate fi superioara calitatii criteriilor pe baza carora au fost intocmite.Se porneste de la ideea conform careia, criteriile stabilite, principii contabile general acceptate, reflecta cerintele utilizatorilor acestora.

Obiectivele, functiile si rolul auditului financiar

Din definitii rezulta ca obiectele auditului sunt :

1. controlul legal al documentelor

2. concordanta dintre informatiile din conturila anuale si criteriile care au stat la baza obtinerii lor

3. comunicarea rezultatelor celor interesati sub forma de rapoarte de audit

4. modul de evaluare a patrimoniului

5. modul de formare a auditorilor

6. misiunea de auditor

Necesitatea auditului decurge din faptul ca deciziile financiare pot avea consecinte negative, cand se bazeaza pe informatii incomplete.

O prima functie pe care o deduce, este ca exercitarea auditului constituie o garantie a inlaturarii unor astfel de situatii.

Prin bilantul contabil trebuie reflectata fidel situatia economico-financiara a Agentului Economic respectiv.In acest scop, respectarea si totodata urmarirea respectarii prin audit a urmatoarelor principii capata o conotatie deosebita :

1. Principiul prudentei, conform cariua nu se admite supraevaluarea elementelor de activ si a veniturilor si subevaluarea elementelor de pasiv si a cheltuielilor.

2. Principiul permanentei metodelor, ce presupune continuitatea aplicarii regulilor si normelor privind evaluarea, inregistrarea in contabilitate si prezentarea elementelor patrimoniale.

3. Principiul continuitatii activitatii. Unitatile patrimoniale isi continua in mod normal activitatea intr-un viitor previzibil fara a intra in stare de lichidare sau de reducere a activitatii.

4. Principiul independentei exercitiului pe delimitarea in timp a veniturilor si a cheltuielilor pe masura angajarii acestora si imputarea lor asupra exercitiului financiar la care se refera.

5. Principiul intangibilitatii bilantului. Bilantul de deschidere a unui exercitiu trebuie sa corespunda cu bilantul de inchidere a exercitiului precedent.

6. Principiul necompensarii, conform caruia elemente de activ si de pasiv se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate separat, nefiind admise compensarea intre posturile de activ si de pasiv sau intre venituri-cheltuiel din contul de rezultate.

Rolul auditului consta in verificarea si certificarea conturilor anuale si asigurarea rezonabila a tuturor utilizatorilor de informatie contabila si financiara de realitatea faptelor cuprinse in aceste situatii.Rolul auditului este de a forma o opinie rezonabila cu privire la imaginea fidela pe care trebuie sa o dea situatia financiara si contul de profit si pierdere la sfarsitul exercitiului si ca acestea sunt conforme cu prevederile legale si statutare.

Preview document

Studiu Efectuat asupra Auditului Financiar - Pagina 1
Studiu Efectuat asupra Auditului Financiar - Pagina 2
Studiu Efectuat asupra Auditului Financiar - Pagina 3
Studiu Efectuat asupra Auditului Financiar - Pagina 4
Studiu Efectuat asupra Auditului Financiar - Pagina 5
Studiu Efectuat asupra Auditului Financiar - Pagina 6
Studiu Efectuat asupra Auditului Financiar - Pagina 7
Studiu Efectuat asupra Auditului Financiar - Pagina 8
Studiu Efectuat asupra Auditului Financiar - Pagina 9
Studiu Efectuat asupra Auditului Financiar - Pagina 10
Studiu Efectuat asupra Auditului Financiar - Pagina 11
Studiu Efectuat asupra Auditului Financiar - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Studiu Efectuat asupra Auditului Financiar.doc

Te-ar putea interesa și

Managementul calității totale cu aplicație în serviciile bancare

Managementul calitatii reprezinta un ansamblu de activitati având ca scop realizarea unor obiective, prin utilizarea optima a resurselor. Acest...

Controlul Financiar Propriu - Formă a Controlului Efectuat în Cadrul Instituțiilor Publice

INTRODUCERE În conditiile economiei libere, piata constituie locul si modalitatea prin care se dovedeste, se verifica si se realizeaza profitul...

Misiunea de Audit Intern

INTRODUCERE Auditul intern - un element esential pentru succesul unei companii Timpul pe care îl trăim este caracterizat de ample procese de...

Calitatea Produselor și Serviciilor Bancare

Introducere Calitatea produselor şi serviciilor financiar-bancare reprezintă o problemă de cultură organizaţională şi de etică, care ţin de o...

Audit financiar contabil privind imobilizările corporale

1. Cadrul legislativ-normativ al misiunii de audit Cadrul legislativ normativ in baza caruia se desfasoara misiunea de audit financiar-contabil...

Audit Financiar Contabil privind Datoriile

1.Cadrul legislativ privind datoriile *Guvernul Romaniei - Regulament de compensare a datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor,...

Audit Financiar - Studiu de Caz

CAPITOLUL I - METODOLOGIA DE EXERCITARE A AUDITULUI FINANCIAR 1.1. Sistemul metodologic de control financiar Prima etapă constă în a fixa...

Auditul financiar al imobilizărilor corporale

AUDITUL FINANCIAR PRIVIND IMOBILIZĂRILE CORPORALE Etapa 1. Prezentarea cadrului legislativ-normativ privindmisiunea de audit a imobilizărilor...

Ai nevoie de altceva?