Studiul pieței fructelor în Republica Moldova

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 2330
Mărime: 971.14KB (arhivat)
Publicat de: Irina B.
Puncte necesare: 5

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. I. Aspecte generale ale pieței fructelor din Republica Moldova 4
  3. 1.1. Date statistice 4
  4. 1.2. Analiza sectorului de fructe în Moldova 5
  5. Merele 5
  6. Cireșe 6
  7. Caise 7
  8. Prune 8
  9. Struguri de masă 9
  10. II. Probleme și soluții pentru dezvoltarea pieței fructelor din Republica Moldova 10
  11. CONCLUZII 12
  12. BIBLIOGRAFIE 13

Extras din referat

INTRODUCERE

Domeniul agroalimentar în Republica Moldova reprezintă una dintre ramurile de bază ale economiei naționale, circa jumătate din volumul exportului republicii pe anul 2018 îl constituie produsele agroalimentare. Principalele ramuri de specializare regională sunt: industria vinicolă, zahărului, conservelor de fructe și legume, sucurilor naturale, uleiurilor eterice etc. Acest fapt se datorează condițiilor climaterice favorabile pentru dezvoltarea agriculturii. Cea mai mare parte a producției agricole este de origine vegetală, constituind circa 90% din total volum de producție.

Scopul studiului: Studiul este axat pe analiza sectorului național de producție a fructelor. Scopul studiului este de a analiza starea actuală și de a elucida oportunitățile de dezvoltare a pieței fructelor în Republica Moldova.

Metodologia studiului: Informația secundară pentru acest studiu a fost colectată, în mare parte, prin metoda de cercetare a surselor informative din domeniu. Au fost folosite sursele publice de informație din internet, cum ar fi rapoartele sectoriale disponibile. De asemenea, o parte din informație a fost direct obținută de la organele oficiale de statistică din Moldova (prin intermediul site-ului statistica.md)

Cuvinte-cheie: sectorul agroalimentar, agricultură, piața fructelor, producție, export.

I. Aspecte generale ale pieței fructelor din Republica Moldova

Republica Moldova este o țară cu specific agricol și o agricultură dezvoltată, care este o parte importantă a economiei naționale, iar în comparație cu alte țări europene ponderea agriculturii la formarea PIB este destul de mare. Republica Moldova, cu o populație de 3.6 milioane și un PIB pe cap de locuitor de $3,232 în 2018, dispune, totuși, de o suprafață imensă a livezilor de fructe. Este interesant faptul că, deși Ucraina este de 13 ori mai mare decât Moldova la capitolul populație, suprafața livezilor este doar cu 60% mai mare. Față de celălalt stat vecin - România - suprafața livezilor în Republica Moldova este la fel mai mare, cu toate că Romania este semnificativ mai mare decât Moldova ca suprafață totală și ca populație. Aceasta conduce la concluzia ca producerea fructelor este o ramură mult mai importantă pentru economia Republicii Moldova decât pentru economiile țărilor vecine.

1.1. Date statistice

Conform Biroului Național de Statistică, sezonul 2017-2018 a înregistrat cea mai devreme recoltă de struguri în ultimii 40 ani în Republica Moldova. Totodată, producția de struguri a fost cu 15% mai mare față de cifra medie a ultimilor 8 ani. În perioada ianuarie-iunie 2018, exportul de struguri din Republica Moldova a crescut cu 32,1% față de aceeași perioada în 2017. Moldova a exportat struguri în: România - 51,9%, Federația Rusă - 35%, și Belarus - 3,7%. Agenția Națională a Securității în Alimentație a anunțat în 2018 o creștere a producției și exportului de fructe moldovenești, precum merele, prunele, persicile, caisele și cireșele. Conform datelor prezentate, 70,6 mii tone de mere din recolta anului 2018 au fost exportate, aceasta cantitate fiind de 3 ori mai mare ca în aceeași perioadă a lui 2017. O creștere considerabilă au înregistrat și prunele - 31 mii tone au ajuns pe piețele străine. În acest caz, pe lângă piețele obișnuite (România, Rusia), prunele moldovenești au descoperit și piețe noi, precum Iraq și Bangladesh.Asociația Eurpeană de Business a raportat o cantitate de 10mii tone de nuci exportate de 30 de companii în Franța, Germania, Austria. În Moldova sunt înregistrate 29,000 hectare de pomi de nuci, iar ân 2017 producția de nuci a atins cifra de 18,7 mii tone. Principalele țări vizate pentru export au fost țările UE, Ucraina, Turcia și Rusia.

Bibliografie

1. STUDIU SECTORIAL ”Cercetarea pieței regionale a fructelor pentru extinderea oportunităților de comerț transfrontalier: Moldova, România, Ucraina”, Federația Naționale a Agricultorilor din Moldova AGROinform, 2012

2. ”ANALIZA SECTORULUI AGROALIMENTAR, STUDIUL SECTORIAL”, ODIMM, 2016

3. http://invest.gov.md

4. http://moldovafruct.md

5. http://statistica.gov.md

Preview document

Studiul pieței fructelor în Republica Moldova - Pagina 1
Studiul pieței fructelor în Republica Moldova - Pagina 2
Studiul pieței fructelor în Republica Moldova - Pagina 3
Studiul pieței fructelor în Republica Moldova - Pagina 4
Studiul pieței fructelor în Republica Moldova - Pagina 5
Studiul pieței fructelor în Republica Moldova - Pagina 6
Studiul pieței fructelor în Republica Moldova - Pagina 7
Studiul pieței fructelor în Republica Moldova - Pagina 8
Studiul pieței fructelor în Republica Moldova - Pagina 9
Studiul pieței fructelor în Republica Moldova - Pagina 10
Studiul pieței fructelor în Republica Moldova - Pagina 11
Studiul pieței fructelor în Republica Moldova - Pagina 12
Studiul pieței fructelor în Republica Moldova - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Studiul pietei fructelor in Republica Moldova.docx

Te-ar putea interesa și

Biosinteza culturilor microbiene utilizate la fabricarea iaurturilor

SPECIFICARE INTRODUCERE Cea mai importantă problemă în condiţiile moderne, este creşterea de mai departe a industriei de producere, cu...

Curs Agromarketing

1. Introducere Pentru republica noastră conceptul de marketing este o orientare nouă în activitatea social-economică, necesitatea implantării...

Ai nevoie de altceva?