Tehnologia Transportului Comercial

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Tehnologia Transportului Comercial.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Popescu Aurelian

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domenii: Economie, Comert, Transporturi, Alte Domenii

Extras din document

INTRODUCERE

Transportul rutier de marfuri reprezinta distribuirea incarcaturilor cu autovehicule din punctual de incarcare la punctele de destinatie in baza contractelor de transport.

Orice marfa din momentul amplasarii in caroserie pana la descarcarea ei in punctual de destinatie repezinta sarcina sau incarcatura.

Prin activitatea de transport nu se creeaza bunuri material ci se efectueaza prestatii la deplasarea marfurilor,cheltuielile pentru transportare fiind incluse in valoarea lor.De aceea in economia nationala,transportul rutier ocupa un sector tertiar.

Transportul uneste toate ramurile economiei nationale intr-un organism ce asigura functionarea sistemului bani-marfa-bani care sta la baza dezvoltarii economiei oricarei tari.

Evolutia civilizatiei umane este strans legata de posibilitatile de transport ale produselor activitatilor,economice si pentru realizarea relatiilor tot mai stranse intre diferite grupui de oameni,s-a nascut necesitatea perfectionarii continue a mijloacelor de transport si creearea unor rute rutiere vaste de transport.Odata cu inventarea automobiluli si trecerea la productia de masa a diverselor tipuri de autovehicule,s-a realizat dezvoltarea retelelor rutiere,care asigura posibilitatea deplasarii intre marile aglomeratii urbane si practice toate localitatile unei tari.

1. DEPOZITAREA MARFURILOR

Depozitarea marfurilor,respective stocarea acestora este strans legata de procesele de transport.Activitatile de extractive si prelucrare a materilor prime,a semifabricatelor se desfasoara de regula in localitati diferite situate la anumite distante unele de altele.In plus,exista de regula un anumit interval de timp intre determinarea unui process de productie si inceputul altuia,acest timp este afecatata transportului,iar celalat este pentru operatiunii pregatitoare,expediere,intocmirea documentelor de incasare-descarcare,depozitare,etc.

Considerentele economiei care impugn depozitarea unor marfuri la perioade de timp,vizeaza urmatoarele aspect:

a)Unele produse se caracterizeaza printr-o cerere partiala,sezonieara,ca de exemplu:calendare,globuri si artificii pt pomul de craciun.Productia acestora in timpul sarbatorilor de iarna necesita capacitate de transport pe masura cereriicapacitati care n-ar mai putea fi utilizate pe parcursul anului urmator.

b)Multe produse de productie au un character continuu care ar fi metaluriga,chimie,etc.Chiar in conditiile asigurarii unui transport cu regularitate si perseverenta este necesara creerea unor stocuri de siguranta pentru productie.

Marimea acestui stoc va fi facuta cu regularitatea si frecventa transportului,dar si de alti factori de siguranta.

c)Realizarea transportului de marfuri in partii mari conduce de contribute reduse pe tona de marfa transportata.

In general un comparator se poate aproviziona in trei medi:

- Direct de la sursa,frecvent si in cantiati mici ceea ce implica cantitati maxime de transport

- Dintr-un depozit amplasat in apropirea vanzatorului ceea ce implica livrari in depozit in loturi mici,dar transport la comparator in cantitati mari obtinandu-se pe aceasta cale economii cu transportul final

- Dintr-un depozit amplasat in apropierea cumparatorului caz in care transportul furnizor la depozit se efectueaza la anumit interval si in care livrarile de la depozit la comparator sunt frecvente si in cantitati mici.In cazul in care sunt implicate mai multi cumparatori se poate reduce cheltuielile de transport.

d)Marfurile pot fi acumulate,prin depozitarea in scopuri financiare,depozitandu-se in depozite independente,proprietarul avand imprumutul bancar si marfurile acestea constituie gajul imprumutului.In acest caz transferul marfurilor din depozit se face sub control fiind necesare intocmirea de documente special si in plus depozitatea acestor marfuri in depozite este necesara pana la achitarea taxelor vamale sau a altor impozite

e)In general marfurile care urmeaza sa fie vandute trebuie expuse viitorilor cumparatori.Depozitele de vanzare,consignatiile,expozitiile de vanzare,etc,sunt forme de depozitate,verigi ale marfurilor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia Transportului Comercial.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA “GEORGE BARIŢIU” BRAŞOV FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE SPECIALIZAREA : ECONOMIA COMERTULUI, TURISMULUI SI SERVICIILOR