Tendințe în dezvoltarea turismului internațional

Referat
9.2/10 (4 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 8341
Mărime: 40.98KB (arhivat)
Publicat de: Anca Nicolae
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Popa Radu

Extras din referat

TENDINTE IN DEZVOLTAREA TURISMULUI INTERNATIONAL

Evolutia, atât a turismului, cât si a turismului international se caracterizeaza, la nivel mondial, printr-o tendinta de crestere datorita influentei factorilor economici, demografici, politici, sociali. Turismul international are, în aceasta situatie, cea mai importanta crestere datorita dorintei oamenilor de a vizita alte tari, de a cunoaste alte civilizatii, obiceiuri dar si datorita progresului tehnic înregistrat în domeniul transporturilor, progres care permite calatorii mai rapide si mai confortabile pe distante din ce în ce mai lungi.

Evolutia turismului international se poate aprecia prin actiunea a doi indicatori: sosirile/plecarile de turisti si încasarile/cheltuielile din turismul international.

Din informatiile prezente se poate observa o crestere accentuata a turismului international în anii '60 si '70, urmata de o încetinire a ritmului de crestere.

Indicatorul „încasari" prezinta o crestere mult mai accentuata, care se datoreaza si fenomenului inflationist, pe lânga ceilalti factori de influenta (cresterea numarului de sosiri, a duratei sejurului, a cheltuielilor ocazionate de activitatea turistica, a distantei de deplasare).

Previziunile WTO se refera la o încetinire a ritmului de crestere atât a sosirilor, cât si a încasarilor. Sunt luate în considerare ritmuri medii anuale de crestere situate în jur de 4% (echivalentul unei dublari la un interval de 18 ani) pentru ambii indicatori de masurare a circulatiei turistice internationale.

WTO considera ca în anul 2020 numarul de sosiri din turismul international va ajunge la 1,56 mld. Din acest numar, 1,2 mld vor reprezenta calatoriile în tarile învecinate (regionale) si 0.4 mld vor fi calatorii pe distante lungi (inter-regionale).

Se poate observa cresterea sustinuta a zonei Asia-Pacific care, în perioada 2010-2020 îsi va dubla numarul de sosiri internationale si va devansa în ceea ce priveste cota de piata continentul american. Cea mai mare rata de crestere anuala o are zona Orientului Apropiat, aceasta dublându-si numarul de sosiri internationale în acelasi interval.

Repartizarea sosirilor internationale pe regiuni geografice confirma pozitia de lider a Europei (717 milioane), urmata de Asia de Est si Pacific (397 milioane) si de continentul american (282 milioane). Urmeaza Africa, Orientul Apropiat si sudul Asiei.

Calatoriile pe distante lungi vor avea o tendinta de crestere mai accentuata (5.4%/an) decât calatoriile pe distante scurte (3.8%/an). Astfel, de la o pondere de 82% a calatoriilor pe distante scurte în anul 1995, se va ajunge în 2020 ca acestea sa detina aproape 76% din piata turismului international.

In privinta încasarilor din turismul international se apreciaza atingerea sumei de 2000 mld USD în anul 2020. Astfel se apreciaza ca se vor cheltui ~ 5 mld USD în fiecare zi în întreaga lume.

Pâna în anul 2020, numarul turistilor, la nivel mondial, va ajunge la 1,6 miliarde, mai mult decât dublu fata de evidentele existente la nivelul anului 2005, aproximativ 700 milioane.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Gunter Verheugen, responsabil de politicile întreprinderilor si industriei, a declarat: „Sectorul european al turismului se afla în plina expansiune. Politica noastra vizeaza, în principal, ameliorarea si competitivitatea sectorului european al turismului, precum si crearea a noi locuri de munca, sustinând dezvoltarea durabila a sectorului", în turism lucreaza circa sapte milioane de persoane în doua milioane de unitati turistice - hoteluri, restaurante, baruri, agentii de turism. Contributia la Produsul Intern Brut în UE este de 5%. Din sectoarele conexe, cum ar fi transportul, alte sectoare dezvoltate pe orizontala, contributia la PIB ajunge pâna la 11%, si mai mult de 20 de milioane de locuri de munca. La Forumul european de turism, gazduit de Malta, au fost abordate teme, cum ar fi: dezvoltarea în domeniul turismului, ameliorarea reglementarilor cu un mai mare accent pe directiva „servicii", legatura dintre competitivitate si pregatirea profesionala. Comisia Europeana a lansat prima editie a forumului în anul 2002.

Referitor la piata europeana din care face parte si România, WTO identifica urmatoarele tendinte macroeconomice care se vor manifesta în viitorul apropiat:

• Se previzioneaza ca sosirile internationale de turisti sa atinga 1,56 miliarde în 2020 cu o crestere medie anuala de 4,1%. Se estimeaza ca vor creste calatoriile pe distante lungi (de la 18% la 24% în 2020) în detrimentul calatoriilor inter-regionale.

• Pâna în 2020 Europa Centrala si de Est va atrage mai multi turisti decât tarile din Europa de Vest.

• Sosirile internationale de turisti în Europa vor ajunge la 717 milioane în 2020, cu o crestere anuala de 3%, sub media mondiala de 4,1% fapt care va diminua cota de piata a Europei.

• Franta va ramâne cea mai importanta tara receptoare de turisti din Europa (pâna în 2020 se va ajunge la aproape 106 milioane de turisti internationali).

• Cele 10 tari balcanice vor ajunge sa primeasca în 2020 pâna la 79 milioane turisti, 92% dintre ei fiind atrasi de Grecia, Bulgaria, România si Croatia. Acest lucru se datoreaza unei cresteri anuale de 4,6% în perioada 1995-2020.

• Pâna în 2020, 346 milioane de turisti vor vizita zona Mediteranei (reprezentând 22% din totalul mondial al sosirilor).

Pe lânga aceste previziuni de natura pur economica sunt necesare si anumite previziuni de natura social-psihologica pentru a putea întelege nevoile / dorintele noilor turisti si a veni în întâmpinarea lor cu produse si servicii care sa satisfaca întocmai asteptarile acestora. OMT identifica tendintele care se vor manifesta, în acest sens, pe piata europeana:

• Turismul este promovat de catre guverne mai mult pentru profiturile economice obtinute decât pentru beneficiile sociale si îmbunatatirea calitatii vietii.

• Cresterea concurentei între destinatiile de vacanta si alte forme de petrecere a timpului liber.

Preview document

Tendințe în dezvoltarea turismului internațional - Pagina 1
Tendințe în dezvoltarea turismului internațional - Pagina 2
Tendințe în dezvoltarea turismului internațional - Pagina 3
Tendințe în dezvoltarea turismului internațional - Pagina 4
Tendințe în dezvoltarea turismului internațional - Pagina 5
Tendințe în dezvoltarea turismului internațional - Pagina 6
Tendințe în dezvoltarea turismului internațional - Pagina 7
Tendințe în dezvoltarea turismului internațional - Pagina 8
Tendințe în dezvoltarea turismului internațional - Pagina 9
Tendințe în dezvoltarea turismului internațional - Pagina 10
Tendințe în dezvoltarea turismului internațional - Pagina 11
Tendințe în dezvoltarea turismului internațional - Pagina 12
Tendințe în dezvoltarea turismului internațional - Pagina 13
Tendințe în dezvoltarea turismului internațional - Pagina 14
Tendințe în dezvoltarea turismului internațional - Pagina 15
Tendințe în dezvoltarea turismului internațional - Pagina 16
Tendințe în dezvoltarea turismului internațional - Pagina 17
Tendințe în dezvoltarea turismului internațional - Pagina 18
Tendințe în dezvoltarea turismului internațional - Pagina 19
Tendințe în dezvoltarea turismului internațional - Pagina 20
Tendințe în dezvoltarea turismului internațional - Pagina 21
Tendințe în dezvoltarea turismului internațional - Pagina 22
Tendințe în dezvoltarea turismului internațional - Pagina 23
Tendințe în dezvoltarea turismului internațional - Pagina 24
Tendințe în dezvoltarea turismului internațional - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Tendinte in Dezvoltarea Turismului International.doc

Alții au mai descărcat și

Tendințe în Evoluția Transporturilor Turistice Interne și Internaționale

Introducere Turismul a constituit la începutul secolului XX un privilegiu al claselor avute, pentru ca în ultimile decenii sa înregistreze o...

Organizarea și funcționarea Băncii Centrale Europene

Capitolul I Conceptul de Banca Centrală 1.1 Delimitări privind noțiunea de Bancă Centrală Banca centrală este acea instituție, autoritate care,...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România

INTRODUCERE Turismul pentru tratament sau cură balneomedicală este o formă specifică a turismului de (sejur) odihnă, practicată de persoanele care...

Rentabilitatea Firmei de Turism

Rentabilitatea firmei de turism 7 CAPITOLUL I ACTIVITATEA TURISTICA. ORGANIZAREA SI REGLEMENTAREA ACTIVITATII TURISTICE Turismul reprezinta un...

Strategii de Marketing în Vederea Dezvoltării Turismului Intern

CAPITOLUL 1. Consideraţii teoretico-metodologice privind dezvoltarea strategică a turismului intern în viziunea de marketing 1.1. Delimitarea...

Turismul internațional - semnificații conceptuale

INTRODUCERE Motto: “Un călător fără cunoastere e ca o pasăre fără aripi” Kotler ,Philip La începutul mileniului trei, industria turismului şi a...

Tendințe în dezvoltarea comerțului mondial cu servicii turistice în hoteluri și restaurante

CAPITOLUL I: TENDINTE ACTUALE PRIVIND COMERTUL INTERNATIONAL CU BUNURI SI SERVICII I.1. Clasificari sectoriale ale activitatii economice In...

Prognoza Sosirilor Turiștilor Străini în România

INTRODUCERE Turismul este un fenomen economico-social specific civilizaţiei moderne, puternic ancorat în viaţa societăţii şi, ca atare, influenţat...

Tendințe în dezvoltarea comerțului mondial cu servicii turistice în hoteluri și restaurante

1.2.1. Conceptul de serviciu Mult timp importanta activitatii de servicii nu a fost recunoscuta, serviciile fiind neglijate de economisti si...

Caracteristici și Perspective de Dezvoltare Turistică în Zona Montană în România

INTRODUCERE ZONA MONTANĂ: ZONĂ TURISTICĂ DE BAZĂ A ROMÂNIEI Pentru cei ce doresc să se rupă din cotidian, pentru cei ce iubesc puritatea naturii...

Ai nevoie de altceva?