Tendinte separatiste in Europa

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Tendinte separatiste in Europa.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pptx de 15 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Lect. Dr. Scutariu Liviu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Separatismul politic

Ce este separatismul politic?

Separatismul este o mișcare politică ce caută să despartă o regiune, o provincie sau un stat, de țara sau ansamblul mai vast căruia aceasta aparține. Scopul este obținerea, pe o bază teritorială, a unei recunoașteri politice și crearea unui nou stat independent. Această mișcare se referă explicit și în mod sistematic la independența unui anume teritoriu ce, în prezent, este componenta altui stat. În acest sens, separatismul se poate defini ca o mișcare în care se promovează o separare nu a unui stat, ca parte componentă a unei federații de state, ci a unei regiuni din componența unui stat.

În același timp, separatismul politic poate fi interpretat ca o atitudine ce exprimă o doctrină politică ce constă, pentru un popor, în revendicarea independenței sale vis-à-vis de un stat mai mare din care, în prezent, el face parte. În esență, realizarea separatismului politic înseamnă, pentru cei care îl doresc, solicită sau impun, prin mijloace pașnice sau violente, crearea unui stat independent și autonom condus de propriul guvern.

Separatismul politic reprezint un fenomen omniprezent, complex, pluridimensional și de durată ce pare să fi cuprins aproape întreaga lume. Altfel spus, nu există continent locuit de oameni pe care să nu se manifeste, mai mult sau mai puțin intens acest fenomen.

În lume există, pe lângă exemplele de mai sus, o mulțime de teritorii în care se derulează acțiuni revendicative de tip separatist.

Tipuri de separatism politic

În ceea ce privește tipurile de separatism politic, unii autori vorbesc de un separatism european, care ar include următoarele tipuri: separatismul vest-european și separatismul est-european.

Primul este, la rândul său, divizat în două tipuri: federalism și anti-centralism. În esență, demersul de separare a unei provincii ce este parte constitutivă a unui stat federal sau confederal respectă și profită de regimul democratic existent. Unul dintre exemple îl reprezintă Belgia , iar apoi Spania.

Al doilea, adică separatismul est-european este generat de „dominația” minorităților. Cu alte cuvinte, în statele est-europene, frecvent, se întâmplă ca distribuția geografică a populațiilor ce se revendică ca aparținând unui grup etnic sau a altuia să aibă imaginea păpușilor rusești de tip Matriușca. În mod tipic, statul posedă o regiune în care o minoritate națională este majoritară. Dar, în această regiune, majoritatea națională este minoritară. Acesta este cazul provinciei sârbe Kosovo.

Consecințe posibile ale separatismului politic

În deplin consens cu locul de manifestare cu preponderență a efectelor mișcărilor separatiste se pot distinge două mari tipuri de consecințe: interne și externe.

Printre consecințele interne ale fenomenului analizat se numără:

producerea de disfuncționalități majore

crearea unui precedent periculos

consecințe economice

consecințe sociale.

consecințe politice

Fisiere in arhiva (1):

  • Tendinte separatiste in Europa.pptx