Teorii Monetare Contemporane

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 16095
Mărime: 335.50KB (arhivat)
Publicat de: Gabriela Crăciun
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Silviu Cerna, Bogdan Boldea
Facultatea de Stiinte Economice

Cuprins

  1. 1. Obiectul de studiul al teoriei monetare
  2. 2.Caracteristicile teoriei monetare
  3. 3. Factorii care determina dezvoltarea si diferentierea teoriei monetare
  4. 4.Clasificarea teoriilor monetare
  5. 4.1.Clasificarea teoriilor monetare al economiei de piata dezvoltate
  6. 5. Teoria cantitativa clasica
  7. 5.1.Aspecte generale
  8. 5.2.Varianta tranzactionala(I. Fischer)
  9. 5.3. Varianta venit
  10. 5.4. Evaluarea critica a teoriei cantitative clasice
  11. 6. Teoria Keynesiana a venitului
  12. 6.1. Aspecte generale
  13. 6.2. Teoria monetara keynesiana
  14. 6.3. Teoria monetara a lui F. Modigliani
  15. 6.4. Teoria monetara din Raportul Radcliffe
  16. 7. Teoria banilor ca forma a averii
  17. 7.1. Aspecte generale
  18. 7.2. Teoria monetara a lui D. Patinkin
  19. 7.3. Teoria cantitativa reformulata
  20. 7.4. Teoria monetara a lui J. Tobin
  21. BIBLIOGRAFIE

Extras din referat

1.OBIECTUL DE STUDIU AL TEORIEI MONETARE

Teoria monetara se ocupa de un spectru larg de probleme, de la natura si functiile baniilor la efectele pe care le exercita în economie modificarile masei banesti. Drept probleme fundamentale ale teoriei monetare, definitorii pentru obiectul sau de studiu , pot fi considerate urmatoarele :

- definirea banilor si a celorlalte agregate monetare

- rolul banilor în activitatea economica

- valoarea banilor

- crearea banilor (emisiunea baneasca-oferta de bani)

- cantitatea de bani necesara economiei (cererea de bani)

- procesul de realizare (sau nerealizare) a echilibrului monetar si efectele acestui proces asupra sistemului social-economic în ansamblu (asa-zisa problema a “mecanismului de transmitere a efectelor proceselor monetare”).Aceasta din urma problema fiind cea mai importanta deoarece le sintetizeaza pe toate celelalte.

Problema definirii banilor si a celorlalte agregate monetare consta, în esenta, în stabilirea precisa a nomenclaturii elemenelor (activelor, formelor de avere) care, în conditiile concrete ale unei economii pot fi considerate “bani”.

Desi pare simpla, aceasta problema este în realitate destul de complicata, deoarece lista concreta a elementelor care pot fi considerate “bani” depinde de structura institutional-organizatorica a economiei, îndeosebi de organizarea sa financiar-monetara. De aceea problema definirii banilor si a celorlalte agregate monetare este una dintre cele mai complexe si mai relative cu care se confrunta teoria si practica monetara. Raspunsurile date de-a lungul timpului la întrebarea aparent simpla :”ce trebuie considerat drept bani?” mergând de la formularile cele mai restrictive (doar banii-marfa cu valoare proprie) la cele mai extinctive (toate genurile de acive lichide din economie ).

Este evident, asadar ca variabilitatea în timp si spatiu a acestor definitii introduc un anumit grad de relativitate în enunturile teoriei monetare, generând numeroase controverse.

Cu toate acestea, rezolvarea corecta a problemei definiri banilor si celorlalte agregate monetare are o importanta fundamentala în analiza monetara deoarece aceasta analiza priveste banii. Dat fiind caracterul relativ si conventional al modului de definire al banilor rezulta necesitatea studierii activelor lichide asemanatoare cu ei , care intra în categoria”cvasimonedei”-ceea ce pemite adoptarea une conceptii mai largi cu privire la agregatele monetare si la lichiditatea ecomnomiei.

Problema rolului banilor în economie , tine de faptul ca , pe de o parte, tranzactiile banesti au un caracter invariant, în sensul ca nu modifica averile subiectilor participanti si avutia nationala, iar pe de alta parte , contine anumite elemente care se afla într-o serie de legaturi cauzale directe cu avutia sociala.

Rezulta asadar un dublu caracer al banilor : invariant (neutral) si variant (activ),iar explicarea acestei contradictii constituie una din sarcinile majore ale teoriei monetare.

Problema valorii banilor provine din aceea ca desi , la fel ca marfurile , bani întruchipeaza avutia sociala (sunt o forma a acestea) , capacitatea lor de a face acest lucru depinde de o serie de factori speciffici , în mare masura diferiti de cei care actioneaza în cazul marfurilor.

Problema crearii banilor (emisiunii banesti) consta defapt în doua subprobleme : 1.cine anume creeaza banii într-o economie ?

2 cum anume îi creeaza si îi difuzeaza?

Studierea acestor procese confera teoriei monetare o importanta functie aplicativa prin realizarea principalului obieciv pe care îl urmareste orice politica monetara rationala : reglarea cantitatii de banii în circulatie în concordanta cu necesitatile economiei.

Problema necesarului de bani al economiei (cererii de banii) se refera la cunoasterea factorilor care determina comportamentul subiectilor economici (întreprinderi, populatie, organisme statale) în ceea ce priveste detinerea anumitor cantitati de bani. Ea consta în analiza factorilor care influenteaza deciziile si tendinta subiectilor economici de a spori sau reduce cantitatile de bani pe care le detin.

Complexitatea acestei probleme provine din fapul ca printre factorii care determina cererea de bani (necesarul de bani al economiei) figureaza nu numai elemente masurabile statistic, ca volumul platilor, nivelul preturilor, rata dobânzii, ci si elemente necuantificabile, cum ar fi anticipatiile subiectilor economici cu privire la evolutia viitoare a diveselor marimi economice (de exemplu , volumul veniturilor viitoare).

In sfârsit, procesul realizarii (sau nerealizarii ) echilibrului dintre masa baneasca (oferta de bani) si cantitatea de bani necesara în economie (cererea de bani ) reprezinta problema cea mai complexa a teoriei monetare. Procesul de realizare a echilibrului monetar cuprinde o serie de operatiuni efectuate de subiectii economici pentru a-si adapta cantitatea de bani pe care o detin la cererea lor de bani. Operatiunile respective constau în vânzari sau cumparari de marfuri si servicii, investitii (plasamente), sau dezinvestitii (recuperari de fonduri) financiare, adica operatiuni de schimbare a banilor pe alte forme de avere si invers.

Procesele economice determina la rîndul lor noi modificari, pe de o parte ale cererii de bani datorita modificarii volumului tranzactiilor banesti , determinata de modificarea marimii si structurii cererii de marfuri si servicii , volumului productiei , preturilor , ratei dobânzii.,iar pe de alta parte a masei banesti care se modifica datorita modificarii volumului creditelor acordate de banci , a operatiunilor valutare cu strainatatea, etc.

Rezulta ca pocesul de realizare a echilibrului monetar contine structuri foarte complexe de tranzactii monetare , financiare si reale (cu marfuri si servicii) interne si cu strainatatea.

2 CARACTERISTICILE TEORIEI MONETARE

Obiectul de studiu al teoriei monetare determina , în primul rând , locul teoriei monetare în cadrul stiintei economice.

Problema legaturilor dintre diverse teorii economice , a gradului lor de interferente este foarte vasta Se poate afirma astfel ca teoria monetara consituie una din teoriile economice cu cele mai multe contingente cu teoriile constituite în alte domenii ale economiei precum si cu teoriile existente în perimetrul altor stiinte sociale. Un exemplu în acest sens este faptul ca majoritatea economistilor (Marx , Keynes , Samuelson , Friedman) îsi expun adesea teoria monetara paralel cu alte teorii proprii cu privire la economie si societate.

O alta ilustrare a multiplelor interferente dintre teoria monetara si alte teorii economice si sociale este mult discutata problema a inflatiei.Intr-adevar inflatia este numai partial un fenomen monetar , este numai partial un fenomen economic , deoarece cuprinde o serie de elemente de natura sociala, politica. Astfel inflatia este considerata o competitie între detinatorii factorilor de productie pentru împartirea suplimentului de venituri banesti, având numeroase caracteristici ale fenomenului de conflict social.

Preview document

Teorii Monetare Contemporane - Pagina 1
Teorii Monetare Contemporane - Pagina 2
Teorii Monetare Contemporane - Pagina 3
Teorii Monetare Contemporane - Pagina 4
Teorii Monetare Contemporane - Pagina 5
Teorii Monetare Contemporane - Pagina 6
Teorii Monetare Contemporane - Pagina 7
Teorii Monetare Contemporane - Pagina 8
Teorii Monetare Contemporane - Pagina 9
Teorii Monetare Contemporane - Pagina 10
Teorii Monetare Contemporane - Pagina 11
Teorii Monetare Contemporane - Pagina 12
Teorii Monetare Contemporane - Pagina 13
Teorii Monetare Contemporane - Pagina 14
Teorii Monetare Contemporane - Pagina 15
Teorii Monetare Contemporane - Pagina 16
Teorii Monetare Contemporane - Pagina 17
Teorii Monetare Contemporane - Pagina 18
Teorii Monetare Contemporane - Pagina 19
Teorii Monetare Contemporane - Pagina 20
Teorii Monetare Contemporane - Pagina 21
Teorii Monetare Contemporane - Pagina 22
Teorii Monetare Contemporane - Pagina 23
Teorii Monetare Contemporane - Pagina 24
Teorii Monetare Contemporane - Pagina 25
Teorii Monetare Contemporane - Pagina 26
Teorii Monetare Contemporane - Pagina 27
Teorii Monetare Contemporane - Pagina 28
Teorii Monetare Contemporane - Pagina 29
Teorii Monetare Contemporane - Pagina 30

Conținut arhivă zip

  • Teorii Monetare Contemporane.doc

Alții au mai descărcat și

Monetarismul și Politica Monetară în Concepția lui Milton Friedman

Cap.1. MONETARISMUL – notiuni generale 1.1.Definirea monetarismului Monetarismul este un curent de gandire neoliberal care atribuie...

Rolul BNR în controlul masei monetare din România

Introducere Această lucrare are la bază analiza masei monetare din România si rolul Băncii Naţionale în controlul acesteia. Lucrarea este...

Locul și rolul băncilor mutuale și cooperatiste în economie

1. Caracteristici generale ale băncilor mutuale şi cooperatiste - 3 - 1.1 Evoluţia băncilor mutuale şi cooperatiste (scurt istoric) - 3 - 1.2...

Atitudinea lui J.M.Keynes față de teoriile economice clasice

Economistul englez J.M.Keynes(1883-1946)- care avea sa puna in anii 30, bazele unui nou curent de gândire economica- a cunoscut foarte bine teoria...

Moneda în viziunea doctrinei keynisiste

Opera economistului englez John Maynard Keynes a determinat in gindirea economica contemporana o dezvoltare de o deosebita importanta, avind o mare...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Politică monetară și instrumente de politică monetară a BNR

Capitolul I. Teoriile monetare – fundament teoretic al politicilor monetare Considerată un ansamblu de abordări alternative, teoria monetară...

Teorii monetare contemporane

Între numeroasele definiţii care s-au dat monedei de-a lungul timpului, în stiinţa economică de specialitate s-au conturat trei definiţii care...

Studiu de caz - monedă și credit

I.Teorii monetare Fazele evolutiei Evolutia istorica a teoriei monetare a economiei de piata dezvoltata poate fi periodicizata dupa cum urmeaza:...

Keynesismul și concepția monedei

Cap.1 Keynesismul Prima propoziţie din lucrarea Analyse Monetaire a lui Jean Marchal şi Jacques Lecaillon este următoarea: ”Toate economiile...

Cererea de monedă și inovația financiară

Rezumat În contextul actual al economiei de piaţă concurenţiale din ţara noastră, lucrarea de faţă se doreşte a fi un ghid foarte util pentru a...

Inovația Financiară

1.1 Inovaţia financiara - trăsătură caracteristică a sistemelor financiare contemporane Sistemele financiare ale ţărilor cu economie de piată...

Creditul

Necesitatea apariției creditului Relațiile de credit au existat încă în economiile premonetare, cînd au apărut și s-au dezvoltat raporturile...

Teoriile Monetare

1. OBIECTUL ŞI CARACTERISTICILE ECONOMIEI MONETARE Economia monetară se ocupă de un spectru larg de probleme, de la natura şi funcţiile baniilor...

Ai nevoie de altceva?