Tranzitia Economiei sau Tranzitia Stiintei Economice

Imagine preview
(6/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Tranzitia Economiei sau Tranzitia Stiintei Economice.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Liviu Lucian Albu s-a nascut la data de 7 august 1951 si este unul din cei mai cunocuti economisti romani contemporani ocupand in prezent functia de director la Institutul de Prognoza Economica al Academei Romane unde si-a desfasurat activitatea timp de 9 ani. Este autorul a peste 20 carti si monografii, 18 caiete de studii (studii anuale de cercetare), peste 200 articole (în româna, engleza si franceza) si mai mult de 70 comunicari prezentate la seminarii/conferinte nationale si internationale.

Liviu Lucian Albu este detinatorul Premiului Academiei Române pentru stiinte economice “Petre S. Aurelian” pe anul 2000 pentru cartea “Tranzitia economiei sau tranzitia stiintei economice”

Educatia de nivel superior a inceput-o in anul 1972 urmand cursurile Academiei de Studii Economice din Bucuresti, facultatea de Cibernetica Economica si Statistica, absolvind in anul 1977 si obtinand Diploma de Economist . L.L. Albu a urmat de asemenea cursurile post-universitare ale Centrului National de Management si Consultanta (CEPECA), Bucuresti in perioada ianuarie - iunie 1980 cu specializarea “Conducerea si organizarea unitatilor de informatica” (Director Centru de calcul) . Intre anii 1981-1982 a participat in cadrul Academiei de Studii Economice la cursurile postuniversitare de “Inginerie Economica” , iar mai apoi intre 1985-1991 a urmat cursurile postuniversitare ale Academiei Române – Institutul National de Cercetari Economice (INCE) si a obtinut Diploma de Doctor in Economie. In lunile noiembrie – decembrie ale anului 1990 a urmat si a absolvit cursurile Hebrew University of Jerusalem and CINADCO, Jerusalem, Tel Aviv cu specializarea “Food Problems in Developing Countries and the Potential Contribution of R&D to Their Solution” .

Vechimea sa in cercetare este de 24 de ani prezentand de-a lungul timpului apartenta la diferite organisme profesionale precum:

- Asociatia bursierilor CINADCO, Tel Aviv (1990)

- Asociatia internationala “Analytical Challenges in Restructuring Post-Communist Economies”, Catholic University of Leuven - LICOS, Leuven (1992)

- Consiliul Stiintific al Institutului National de Cercetari Economice, Bucuresti (1993)

- ACN - L’Association de Comptabilité Nationale, INSEE, Universitatea Paris I, Paris (1993)

- Colegiul de redactie al revistei trimestriale ANALE - INCE, Bucuresti (1994)

- Cercetator asociat (Chercheur-Visiteur) la CEPREMAP (Centre d'Etudes Prospectives d'Economie Mathématique Appliquées à la Planification), Universitatea Paris I, Paris (1995)

-GRATICE -Groupe de Recherche et d'Analyse des Théories Institutions et Conventions

Economiques Universitatea Paris XII, Paris (1995)

-Asociatia internationala “Econometric Inference into Macroeconomic Dynamics of East European Economies”, University of Leicester - CEES, Leicester (1996)

- Societatea Româna de Economie - SOREC, Bucuresti (1996)

- Profesor asociat (Honorary Visiting Professor) la University of Leicester, Dept. of Economics - CEES (Center for European Economic Studies), Leicester (1997)

-Cercetator asociat la ROSES (Centru de Cercetare a Economiilor Post-Socialiste din Estul Europei), Universitea Paris I, Paris (1997)

- Expert asociat la “Adam Smith Institute – London”, Londra (1998)

- Membru fondator al Forumului Român pentru Integrare Europeana, Bucuresti (1999)

-Director al revistei trimestriale Romanian Journal of Economic Forecasting, Academia Româna – Institutul de Prognoza Economica, Bucuresti (2000)

-Asociatia internationala “QM&RBC -Quantitative Macroeconomics and Real Business Cycle theory” (2001)

- Consiliul National de Coordonare a Activitatii de Statistica, INS, Bucuresti (2002)

- Asociatia nationala pentru protectia consumatorilor si promovarea produselor si serviciilor din Romania, Bucuresti (2003)

- Co-Presedinte al Comisiei de Cibernetica Socio-Economica, Academia Româna, Sectia de Stiinte Economice, Juridice si Sociologie, Bucuresti (2003)

- Cercetator asociat (Fellow Researcher) la Centre for Research on Emerging Economies,

Staffordshire University, Stoke on Trent (2004)

Din punct de vedere al etapelor profesionale, Liviu Lucian Albu si-a inceput dezvoltarea ca economist prin granturi, burse, stagii de cercetare si participarea în calitate de partener sau coordonator la proiecte si programe de cercetare nationale (Academia Româna, Ministerul Cercetarii, Ministerul Finantelor, IER, CEROPE, CEMAT etc.) si internationale (UE, PHARE si ACE-PHARE, USAID, UNDP, Banca Mondiala, IRIS, TTP, GDN, Academia Britanica, LICOS, CEPREMAP, MAD, ROSES, ADE, DRI-WEFA, CERGE, WIIW, CINADCO etc.) în domeniile: Modelare si prognoza economica; Econometrie; Macroeconomie standard si macroeconomie nonlineara; Crestere economica; Cicluri reale si cicluri endogene; Indici compoziti; Politici fiscale si politici monetare; Economie informala; Sustenabilitatea datoriei publice; Eficienta economica; Evaluarea economica a resurselor naturale; Restructurare economica etc.

Totodata si-a dezvoltat abilitatile de coordonator de doctorat la Academia Româna – Institutul National de Cercetari Economice în domeniul “Economie” (din anul 2001) si a fost profesor asociat pe diverse teme : Macroeconomie non-lineara (Non-Linear Macroeconomics), CEES, Universitatea din Leicester (1997-1998); Econometrie, Academia de Studii Economice, DOFIN (1998-1999 si 20042005); Economie politica si Macroeconomie, Universitatea Ecologica, Bucuresti (1999-2000); Modelarea si simularea proceselor economice, Universitatea Hyperion, Bucuresti (2003-2004);

Econometrie financiara si Economie politica, Universitatea Ecologica, Bucuresti (2005).

Lucrarea de referinta a economistului Liviu Lucian Albu este fara indoiala “Tranzitia economiei sau tranzitia stiintei economice” publicata de editura Expert, Bucuresti in anul 1998. Lucrarea este inspirata de catre promotorii noilor abordari in stiinta economica romaneasca, Daniel Daianu si Vasile Pilat. Cartea este structurata in trei parti mari ce trateaza probleme adanci privind dezvoltarea economica, dezvoltarea si impactul politicilor fiscale si tranzitia econnomiei de piata.

Actualmente stiinta economica standard este supusa la patru mari asalturi. Primul front de atac este reprezentat de teoria generala a discontinuitatilor, în care se include teoria catastrofelor si teoria haosului sau asa-numitului haos determinist. Al doilea front de atac este constituit din teoria supply-side, care deja formeaza baza politicilor fiscale moderne. Cel de-al treilea front vine din zona asa-numitei teorii a economiei informale care pare a se coagula în literatura de specialitate. Pe fundalul acestor presiuni, si-a facut aparitia problematica deosebit de complexa a tranzitiei la economia de piata a fostelor tari comuniste.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tranzitia Economiei sau Tranzitia Stiintei Economice.doc

Alte informatii

Academia de Studii Economice Bucuresti Relatii Economice Internationale Doctrine economice