Uniunea Europeana

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Uniunea Europeana.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Economie, Agronomie

Cuprins

Capitolul 1. Introducere in Politica Agricola a Uniunii Europene
Capitolul 2. Obiectivele Politicii Agricole Comune
Capitolul 3. Principiile Politicii Agricole Comune
Capitolul 4. Reformele Politicii Agricole Comune
Capitolul 5. Masuri comune de reglementare a pietei
Capitolul 6. Finantarea agriculturii europene
Capitolul 7. Concluzii

Extras din document

Capitolul 1. Introducere in politica Agricola a Uniunii Europene

Obiectivele primordiale ale Uniunii Europene ( UE ) sunt:

-coordonarea relatiilor între statele membre, pentru promovarea progresului economic si social;

-afirmarea identitatii europene pe scena internationala, acordând ajutoare umanitare europene tarilor terte;

-definirea politicii externe si de securitate comuna, prin interventii pentru gestionarea crizelor internationale;

-instituirea unei cetatenii europene, care completeaza cetatenia nationala fara a o înlocui si care confera cetateanului european anumite drepturi politice si civile;

-crearea unui spatiu al libertatii, securitatii si justitiei, strâns legat de functionarea Pietei Unice si de libera circulatie a persoanelor;

-mentinerea si dezvoltarea acquis-ului comunitar.

1.2. Avantajele aderarii la Uniunea Europeana

Aderarea la UE presupune anumite avantaje deloc de neglijat precum:

.Crestere economica

. Cresterea investitiilor

. Crearea de noi structuri de productie

. Protectie sporita a consumatorilor

. Cresterea economiilor si a investitiilor populatiei

. Micsorarea fiscalitatii

. Extinderea pietelor de capital

. Dezvoltarea afacerilor

. Acces pe piata muncii UE

1.3. Principalele costuri ale aderarii

Costurile pe care le implica aderarea la UE sunt urmatoarele:

. Înfiintarea unor institutii compatibile cu cele existente în Uniunea Europeana;

. Investitii în agricultura pentru a dezvolta o agricultura ecologica si pentru a promova produse de acest tip pe piata UE;

2. Agricultura conform standardelor europene va aduce profituri, deoarece produsele vor fi vândute pe piata europeana (Politica Agricola Comuna se concentreaza din ce în ce mai mult pe calitate) .Piata unica presupune:

- reguli unice;

- politica comerciala comuna;

- eliminarea taxelor vamale;

- tarife externe comune;

- libera circulatie a persoanelor;

- libera circulatie a bunurilor;

- libera circulatie a serviciilor;

- libera circulatie a capitalului.

Politica Agricola Comuna are ca scop dezvoltarea unui sistem agricol modern, care sa asigure un nivel de viata echitabil populatiei rurale, stabilizarea pietelor si aprovizionarea cu preturi rezonabile a consumatorilor.

Pilonii PAC ( piloni de cheltuieli agricole) ai Uniunii Europene sunt:

In cadrul pilonului 1 – sustinerea pietei si a veniturilor – masurile pentru sprijinirea pietei acopera platile directe si subventiile legate de piata acordate organizatiilor comune de piata precum achizitionarea de produse pentru depozitele publice, scheme de valorificare a surplusului si subventiile pentru exporturi. Finantarea pentru pilonul 1 provine din sectiunea garantare a Fondul European de Orientare si Garantii Agricole ( FEOGA ).

In pilonul 2 -dezvoltarea rurala – masurile au în vedere încurajarea protectiei mediului, ajutorarea zonelor defavorizate, promovarea calitatii alimentelor, a respectarii standardelor, asigurarea bunastarii animalelor. Masurile din cadrul acestui pilon sunt cofinantate de UE si statele membre. Aproximativ 90% din productia agricola din statele membre ale UE este

reglementata în organizatiile comune de piata. Treptat organizatiile comune de piata le-au înlocuit pe cele nationale pentru sectoarele care cad sub incidenta PAC.

In organizatiile specializate pe marketing – vânzarea întregii productii se face prin organizatie (stabilirea preturilor, contracte ferme). Organizatia trebuie sa acorde membrilor asistenta tehnica pentru folosirea practicilor ecologice de cultivare a pamântului. Drepturile si obligatiile producatorilor sunt prevazute într-un statut.

3. Organizatia trebuie sa se îngrijeasca ca membrii sai sa dispuna de infrastructura tehnica pentru depozitare, ambalare si comercializare si sa asigure un management comercial si bugetar legal. Finantarea se realizeaza prin proiecte de la UE si fonduri proprii.

In functie de produse, organizarea comuna de piata are una dintre

urmatoarele forme:

- norme privind concurenta;

- coordonarea obligatorie a diferitelor organizari nationale ale pietei;

- organizarea europeana a pietei.

Organizarea comuna poate presupune reglementarea preturilor, a subventiilor pentru producerea si comercializarea diferitelor produse, a sistemelor de depozitare si de report si a mecanismelor comune de stabilizare a importurilor sau a exporturilor în tari terte ale UE.

Prin reglementari europene se stabileste organizarea comuna de piata. Consiliul,la propunerea Comisiei, adopta regulamente sau decizii europene privind stabilirea preturilor, taxelor, ajutoarelor sau contingentelor, precum si repartizarea posibilitatilor de pescuit. Supermarketurile si hipermarketurile sunt interesate sa ofere produse de calitate clientilor lor. Standardele înalte de calitate si cererea continua de produse pe o perioada îndelungata reprezinta un obstacol pentru cei care nu pot tine ritmul. Pentru aceasta se poate urmari o strategie din 5 pasi. Primul pas este identificarea grupurilor de producatori. Are loc o întâlnire preliminara cu producatori interesati, au loc întîlniri ulterioare anterior formarii grupului. Se discuta conceptul de asociatie, în detaliu, cu producatorii interesati. Pasul 2 este chiar înfiintarea asociatiei de marketing. Grupul ia decizia de a înfiinta o asociatie. Se discuta statutul si se aleg organismele de conducere. Se rezolva problema finantarii si se realizeaza procedura de înregistrare. Se creaza infrasctructura -birou, personal, echipament, administratie. Pasul 3 -identificarea oportunitatilor de piata si a posibililor parteneri. Are loc o expertiza tehnica cu scopul clar de a identifica partenerii de afaceri. Este elaborata strategia de marketing a asociatiei nou create. Sunt contactati viitorii parteneri si sunt încheiate contracte. Sunt avute în vedere logistica si modul de realizare a transportului produselor catre piata. Pasul 4 crearea de facilitati dipsonibilitate de capital – fonduri europene. Se stabileste locatia, se realizeaza un studiu de fezabilitate, se face planul de afaceri, se intruieste personalul. Pasul 5 – se construiesc relatii stabile cu partenerii de afaceri. Se creaza un sistem de informatii legate de cursul pietei, de participarea la evenimente de profil precum târguri si

expozitii nationale si internationale, sunt avute în vedere implementarea trasabilitatii, a asigurarii calitatii, controlul rezidual s.a.

Fisiere in arhiva (1):

  • Uniunea Europeana.doc