Viziunea asupra trecerii la organizația și managementul bazat pe cunoștințe la ING Bank România

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 3606
Mărime: 18.67KB (arhivat)
Publicat de: Varvara Stoica
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Manag Organizatiei Bazat pe Cunostinte Nicolescu O
Academia de Studii Economice Master Aprofundare Management Economic

Extras din referat

1. Premisele elaborarii lucrarii

Teoria neo-clasica, reprezentata de A.Marchall, considera cunostintele ca fiind cea mai importanta parte a capitalului, cel mai puternic "motor" al productiei. Scoala austriaca (F. Hayek, J. Schumpeter) considera cunostintele ca avand o natura subiectiva, accentul fiind pus pe cunostintele individuale ale participantilor la procesele economice si nu pe cunostintele detinute in comun de catre diferitele grupuri din cadrul organizatiilor economice.

In conditiile unui mediu de afaceri marcat de schimbari rapide, organizatia trebuie sa dea dovada de flexibilitate ridicata pentru a se putea adapta la noile cerinte ale acestuia. Odata cu tranzitia la economia bazata pe cunostinte apar noi elemente de care trebuie sa tina cont o organizatie si managementul acesteia. Tendinta care se manifesta in acest sens este faptul ca nu se mai pune accent pe resurse fizice ci pe cunostinte. In acelasi timp au loc mutatii la nivelul configuratiei structurale a economiei aparand noi domenii ale construirii acesteia. In ceea ce priveste resursele unei astfel de firme, observam ca apare o noua categorie si anume cunostintele, care raportate la celelalte sunt mai complexe si mai dificil de evaluat.

In Romania, knowledge managementul a patruns in corporatiile autohtone odata cu infuzia de know-how primita in urma preluarilor de catre multinationale. Gestiunea cunostintelor exista dintotdeauna in cadrul firmelor, sub forma unor discutii intre colegi sau traininguri. Acum insa, conceptul se aplica intr-un mod formal, organizat, prin departamente specializate si cu ajutor unor sisteme IT performante. In Romania, la ora actuala, nu se constientizeaza pe deplin aportul knowledge managementului la dezvoltarea organizatiei.

Avand in vedere ca managementul cunoasterii opereaza cu active intangibile, din pacate, la nivel mondial nu sunt inca dezvoltate suficiente sisteme si instrumente de masurare a valorii aduse de aceasta activitate.

Investitiile necesare implementarii unui sistem de knowledge management sunt strans legate de dotarile in materie de IT si soft deja existente, de calificarea personalului, de obiectivele propuse, de solutia tehnologica aleasa pentru implementarea programului. O componenta majora a costului este infrastructura, inclusiv crearea retelei de baza, hardware-ul, software-ul, si aparatura de birou sau cea portabila.

Companiile vizionare din Romania au inceput sa vada in managementul cunostintelor un element strategic si un factor esential de creare a avantajului competitiv sustenabil. Managementul cunostintelor s-a dezvoltat in ultimele decenii ca rezultat al necesitatii organizatiilor de a obtine avantaj competitiv si diferentiere strategica in conditiile globalizarii si exploziei informatiilor, devenind un instrument valoros pentru asigurarea succesului.

In cele ce urmeaza, vom analiza din punct de vedere al trecerii la organizatia si managementul bazat pe cunostinte la ING Bank.

2. Prezentarea Organizatiei abordate

ING Group este o instituţie financiară internaţională de origine olandeză care oferă servicii bancare, de asigurări şi de management al activelor unui număr de peste 85 de milioane de clienţi individuali, companii sau instituţii din peste 50 de ţări. Cu un personal de peste 130.000 de angajaţi, grupul deserveşte o gamă foarte variată de clienţi: indivizi sau familii, mici afaceri sau mari corporaţii, instituţii sau guverne.

ING Group se află pe locul 7 în clasamentul celor mai puternice companii din lume, potrivit clasamentului Fortune Global 500 pe anul 2008. ING Group este singura instituţie financiară din Top 10, urcând 6 locuri faţă de anul trecut.

ING Bank S.A. este o societate pe actiuni, a carei organizare si conducere se stabilesc prin actele constitutive, in conformitate cu legislatia in vigoare. Obiectul de activitate il reprezinta efectuarea tuturor operatiunilor specifice unei banci, dintre care: deschiderea conturilor in lei si valuta, depozite la vedere si la termen, acordarea de credite in lei si valuta pe termen scurt, mediu si lung persoanelor fizice si juridice, operatiuni valutare, transferuri si alte operatiuni de virament pe cont propriu sau in contul tertilor.

ING Bank S.A. isi desfasoara activitatea prin reteaua de unitati unde se executa operatiuni bancare specifice, reglementate prin lege, in limita competentelor stabilite de centrala bancii. Sucursalele si agentiile au relatii directe cu clientii din raza lor de activitate, atat persoane fizice, cat si juridice.

Istoria ING în România a început în 1994. Atunci, ING Bank a fost prima bancă străină care a dechis o sucursală în România, după 1989. În prezent, ING România oferă o gamă completă de servicii financiare destinate tuturor categoriilor de clienţi: companii, instituţii financiare şi clienţi persoane fizice.

Preview document

Viziunea asupra trecerii la organizația și managementul bazat pe cunoștințe la ING Bank România - Pagina 1
Viziunea asupra trecerii la organizația și managementul bazat pe cunoștințe la ING Bank România - Pagina 2
Viziunea asupra trecerii la organizația și managementul bazat pe cunoștințe la ING Bank România - Pagina 3
Viziunea asupra trecerii la organizația și managementul bazat pe cunoștințe la ING Bank România - Pagina 4
Viziunea asupra trecerii la organizația și managementul bazat pe cunoștințe la ING Bank România - Pagina 5
Viziunea asupra trecerii la organizația și managementul bazat pe cunoștințe la ING Bank România - Pagina 6
Viziunea asupra trecerii la organizația și managementul bazat pe cunoștințe la ING Bank România - Pagina 7
Viziunea asupra trecerii la organizația și managementul bazat pe cunoștințe la ING Bank România - Pagina 8
Viziunea asupra trecerii la organizația și managementul bazat pe cunoștințe la ING Bank România - Pagina 9
Viziunea asupra trecerii la organizația și managementul bazat pe cunoștințe la ING Bank România - Pagina 10
Viziunea asupra trecerii la organizația și managementul bazat pe cunoștințe la ING Bank România - Pagina 11
Viziunea asupra trecerii la organizația și managementul bazat pe cunoștințe la ING Bank România - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Viziunea asupra Trecerii la Organizatia si Managementul Bazat pe Cunostinte la ING Bank Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul riscului bancar la banca BCR

Riscul bancar A.Riscul bancar 1.NOTIUNI GENERALE DESPRE RISC Riscul este un factor fundamental al afacerilor, deoarece din nici o activitate nu...

Tehnici de Stimulare a Creativității Salariaților

ARGUMENT Competenţele şi creativitatea resurselor umane pot fi sintetizate cu ajutorul conceptului de capital uman al firmei. Omul este purtătorul...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?