Aspecte Privind Abordarea Pregătirii Atletice în Cadrul Jocurilor Sportive

Referat
9/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 2450
Mărime: 18.45KB (arhivat)
Publicat de: Zaharia Nechifor
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Munteanu Cristi

Extras din referat

Lucrarea de faţă, se adresează tuturor celor ce intenţionează să-şi completeze şi să-şi perfecţioneze registrul dialectic, de cunoştinţe teoretice şi practice, necesare profesorilor-antrenori din jocurile sportive.

S-a plecat de la premisa că, în general, activitatea profesorilor-antrenori din jocurile sportive, surprinde prin conţinutul ei, o diversitate de fenomene, exprimate până la urmă, prin relaţii sistemice specifice, ce acţionează sinergic, către obţinerea de performanţe cât mai înalte în jocurile sportive, în acest sens, observând că, numai o viziune interdisciplinară, este capabilă a dezvălui secretele unui astfel de univers, extreme de complex, acest concept, fiind transpus în practică, de către echipa tehnică interdisciplinară sau cum mai este denumită, “team-work-ul”.

Legat de aspectele precizate anterior, lucrarea prezintă un volum destul de demn de luat în seamă, de informaţii teoretice şi metodologice utilitare, restructurează unele concepte mai vechi, empirice, şi propune implementarea unor noi demersuri şi mijloace raţionale, în organizarea, conducerea şi desfăşurarea procesului de pregătire al echipelor de performanţă.

Caracterul pregnant euristic al lucrării, lasă posibilitatea şi largheţea tuturor profesorilor-antrenori şi tehnicienilor din jocurile sportive, să “descopere” şi chiar să “inventeze”, soluţii ideale în vederea rezolvării cu succes a problemelor practice.

Intenţia este aceea de a implementa în mentalitatea profesorilor-antrenori, anumite principii praxiologice, principii ce oferă puternice argumente de restructurare, a conceptelor metodologice de pregătire a sportivilor de înaltă performanţă, în acest sens, putând afirma că, a venit timpul în care să se facă trecerea de la “cantitate”, la dezideratul “calitate şi eficienţă”.

Altfel spus, se impune realizarea reverimentului trecerii, de la antrenamentul sportive “cantitativ”, la antrenamentul sportive “calitativ şi eficient”, bazat pe precizia şi rigoarea demersurilor instrucţionale bine gândite şi definite.

De asemenea nu trebuie omisă, în pregătirea din jocurile sportive, ştiinţa conexiunilor interdisciplinare, a valorilor şi cunoştinţelor promovate de psihologie, pedagogie, logică, praxiologie, sociologie, neuro-psihologie, etc.

Profesorii-antrenori din jocurile sportive, sunt solicitaţi astăzi, să promoveze instruirea calitativă şi eficientă, bazată pe participarea activă, conştientă şi creativă a sportivilor, aceştia din urmă trebuind să ajungă a nu considera antrenamentul, ca pe o activitate rebarbativă, ci ca un demers unic de formare a propriei personalităţi sportive.

Ce este jocul?—Jocul, reprezintă o activitate complexă, predominant motrică şi emoţională, desfăşurată spontan, după reguli prestabilite, în scop recreativ, sportive, şi nu în ultimul rand, o activitate de adaptare la realităţile sociale.

Ce este jocul sportiv?—Jocul sportiv, se constituie ca “un complex de exerciţii fizice, practicate sub formă de joc, cu un anumit obiect (minge, puc, etc.), având dimensiuni specifice, prin care două echipe sau doi adversari, se întrec după anumite reguli de organizare şi desfăşurare”.

În abordarea conceptului de joc sportive, este necesar a fi luate în considerare trei elemente distincte şi anume:

a).activitatea jucătorului;

b).ideea de joc;

c).regulamentul de concurs.

Activitatea jucătorului reiese în timpul jocului, urmărind cu atenţie “ce face?” şi “cum face?”, astfel, putând observa că el se comportă mai mult sau mai puţin spontan, oportun sau eficient, în funcţie de predispoziţiile vocaţionale, exprimate prin “talent”, prin cunoştinţele practice şi teoretice însuşite anterior, în funcţie de condiţiile de disputare a partidei/meciului (mediu, vreme, adversar, etc.), în funcţie de pornirea, dorinţa sau plăcerea de “a se juca”, în funcţie de experienţa de joc, etc.

Ideea de joc, apare în momentul apariţiei efective a jocului (lovirea, transmiterea mingii cu piciorul, cu mâna, etc.), în vederea găsirii celor mai optime procedee, pentru realizarea scopului propus în fiecare joc.

Ideea de joc, împreună cu ansamblul de principii şi reguli subordonate, precizează cele mai raţionale forme sau modalităţi de aclionare a jucătorilor, în scopul obţinerii unor rezultate cât mai bune.

Raportându-ne la jocurile sportive, ideile de joc, sunt întrunite sub numele de concepţie de joc, aceasta presupunând stabilirea după criterii eficiente, a celor mai potrivite idei de joc (mijloace de luptă sportivă, modalităţi de acţionare, etc.), capabile să valorifice deplina capacitate de performanţă a sportivilor, să compenseze propriile carenţe, şi să le exploateze şi valorifice pe cele ce le manifestă adversarul.

Regulamentul de joc, reprezintă un act normativ, elaborat oficial pentru fiecare disciplină sportivă în parte, ce precizează toate detaliile necesare legate de organizarea şi desfăşurarea jocului sportiv, totodată reprezentând şi documentul, care, prin respectarea ni aplicarea sa, reglează comportamentul sportivilor, a profesorilor-antrenori, precum şi a tuturor persoanelor ce participă la desfăşurarea unei competiţii, dependenţa şi respectarea de reguli, fiind deja un fenomen social, ce reglementează “libertatea” de acţiune a jucătorilor.

Preview document

Aspecte Privind Abordarea Pregătirii Atletice în Cadrul Jocurilor Sportive - Pagina 1
Aspecte Privind Abordarea Pregătirii Atletice în Cadrul Jocurilor Sportive - Pagina 2
Aspecte Privind Abordarea Pregătirii Atletice în Cadrul Jocurilor Sportive - Pagina 3
Aspecte Privind Abordarea Pregătirii Atletice în Cadrul Jocurilor Sportive - Pagina 4
Aspecte Privind Abordarea Pregătirii Atletice în Cadrul Jocurilor Sportive - Pagina 5
Aspecte Privind Abordarea Pregătirii Atletice în Cadrul Jocurilor Sportive - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Aspecte Privind Abordarea Pregatirii Atletice in Cadrul Jocurilor Sportive.doc

Ai nevoie de altceva?