Constructia si Intretinerea unui Teren de Tenis

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Constructia si Intretinerea unui Teren de Tenis.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Lect.univ.dr. LIUSNEA STEFAN

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Educatie Fizica

Extras din document

BAZĂ PRIVIND CONSTRUCTIA SI ÎNTRETINEREA TERENULUI DE TENIS

Terenul de joc reprezintă oglinda antrenorului de tenis. Starea în care acesta se prezintă, gradul de curătenie, ordinea materialelor si a aparaturii auxiliare caracterizează profilul si preocuparea celui care dirijează procesul instructive-educativ.

Majoritatea sportivilor care păsesc pe un teren întâia oară observă cu interes suprafata de joc, fileul, liniile de marcaj, scaunul de arbitraj, tăvălugul sau mătura si învată putin câte putin despre modul cum se amenajează si se întretine terenul.

Astăzi, pretutindeni în lume se construiesc terenuri de tenis. Iarba, zgura, betonul, gazonul sintetic, etc., au fiecare avantajele si dezavantajele lor, pe care le vom prezenta ulterior.

Factorii economici sunt cei care determină în ultimă instantă alegerea suprafetei de joc.

În tara noastră, cele mai răspândite terenuri în aer liber sunt cele de zgură, iar pe locul secund sunt terenurile de asfalt. În săli predomină terenurile de parchet, iar în ultimul timp apar cele de material sintetice.

Buna cunoastere de către antrenori a structurii terenului, a influentei pe care diferitele suprafete de joc o exercitî asupra continutului jocului se repercutează favorabil în conducerea procesului de pregătire si joc al sportivilor.

*CARACTERISTICILE CONSTRUCTIVE SI ÎNTRETINEREA TERENULUI DE TENIS

Un teren de tenis poate fi contruit, asadar, în aer liber sau în sală, din diferite suprafete de joc, fiind suplu sau dur, permeabil sau impermeabil si necesitând sau nu întretinere curentă.

Oricare ar fi tipul suprafetei de joc a unui teren, acesta va respecta anumite dimensiuni omologate si anumite recomandări constructive.

Terenul de joc trebuie să fie dreptunghiular, cu o suprafată ale cărei dimensiuni să măsoare 23,77 m lungimesi 8,23 m lătime pentru terenul de simplu, iar pentru terenul de dublu se mai adaugă câte 1.37 m pe lătime de ambele părti, ajungând deci la o lătime de 10,97 m.

Lungimea totală a terenului este împărtită în două jumătăti egale de un fileu asezat transversal, sustinut la marginea superioară de un cablu metalic cu diametrul maxim de 0,8 cm, ale cărui capete sunt ancorate de doi stâlpi cu înăltimea de 1.07 m, fixati la distanta de 0,81cm în afara terenului de joc.

Fileul are o înăltime de 91,5 cm la centru, unde este prins de sol cu o chimgă lată de 5cm, iar la cele două capete are 1,07 cm.

Cablul metalic si partea superioară a fileului vor fi acoperite de o bandă cu dimensiunile cuprinse între 5 si 6,3 cm lătime. De fiecare parte a fileului, la o distantă de 6.40 m (si paralel cu el) se vor marca liniile de serviciu.

Spatiul cuprins de fiecare parte a fileului între linia de serviciu si liniile laterale este împărtit în două părti egale, printr-o linie de mijloc, care are o lătime de 5 cm. Linia va fi trasată paralel cu liniile laterale. Suprafetele rezultate formează careurile de serviciu.

Proiectia imaginară a liniei de mijloc (de serviciu) pe linia de fund a terenului este marcată printr-o linie lungă de 10 cm si lată de 5 cm, numită semn de centru.

Toate celelalte linii nu vor avea o lătime mai mică de 2,5 cm sau mai mare de 5 cm.

Măsurătorile spatiului de joc se vor efectua din partea exterioară a liniilor.

Între linia de fund si gardul de sârmă se va lăsa un spatiu de minim 6,4 m, iar în lateral de minim 3,66 m. În cazul unor grupări de terenuri, distanta minimă dintre ele va fi de 4 m.

Amplasamentele pentru constructia terenurilor de tenis izolate sau grupate vor fi astfel alese încât să beneficieze de un cadru adecvat, în vecinătatea spatiilor verzi, să dispună de posibilitatea racordării la retelel de apă, canalizare, energie electrică(eventual termică), să fie usor accesibile si să se încadreze în prevederile schitelor de sistematizare. De asemenea, constructorul va urmări amplasarea în locuri ferite de orice fel de poluare.

Terenurile nu se construiesc niciodată pe suprafete de rambleu, unde există si riscul unor tasări, iar zonele expuse la vânt trebuie evitate. De asemenea, nu este recomandatî amplasarea apropiere a arborilor foiosi. Frunzele ar cădea în acest caz pe teren, iar umbra îi poate deranja pe jucători, dacă e repartizată inegal. Un gard viu din arbori persistenti, ca tuia sau ciprul, plantat în spatele terenului poate însă ameliora vizibilitatea în joc.

Pentru o bună orientare în spatiul de teren, în special pentru pregătirea fizică specifică, s-au fixat distantele (în metri) de la linia de fund a terenului până la toate punctele de intersectie a liniilor terenului de joc.(Fig teren)

Fisiere in arhiva (1):

  • Constructia si Intretinerea unui Teren de Tenis.doc

Alte informatii

FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICĂ SI SPORT