Dezvoltarea Calitatii Motrice - Viteza

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Dezvoltarea Calitatii Motrice - Viteza.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Educatie Fizica

Extras din document

Viteza, cu diferitele ei forme de manifestare , este prezenta in majoritatea actiunilor motrice. Ea prezinta un interes deosebit pentru toate ramurile sportive , aportul ei in realizarea performantelor fiind determinant in probele de sprint din atletism, jocurile sportive(contraatac, repliere, marcaj de marcaj). In definirea vitezei nu sunt deosebiri semnificative, majoritatea specialistilor caracterizand viteza prin iuteala (rapiditatea ) cu care se efectueaza calitatile motrice in structurile si combinarile cele mai diverse.

Formele de manifestare a vitezei :

" Viteza de reactie-timpul minim necesar declansarii actului motric ca urmare a unui stimul extern;

" Viteza de executie viteza de realizare a unei actiuni singulare;

" Viteza de repetitie-rapiditatea cu care se repeta actele motrice in unitatea de timp;

" Viteza de deplasare-reprezinta urmarea fireasca a repetarii pasilor cu frecventa si fuleu cat mai mare;

Desi nivelul sau calitativ , depinde in buna masura de fondul ereditar,aceasta se poate dezvolta (cu pregatire la varsta 11-13 ani) daca se actioneaza asupra ei in mod constant si cu mijloace atent selectionate.

In practica sportive , viteza se poate manifesta prin combaterea propriilor forme de manifestare, viteza de reactie si executie, viteza de reatie si deplasare sau prin combaterea calitatii viteza cu celelalte calitati motrice adica viteza-forta, din care rezulta detenta; viteza-rezistenta cea care permite mentinerea vitezei de deplasare pe parcursul unor anumite distante (100-200 m); viteza-indemanare pe care o intalnim in efectuarea unor actiuni de complexitate crescuta.La randul lor si calitatile de indemanare, forta si rezistenta se pot efectua cu o mai bu executa in regim de viteza.Interdependenta intre calitatile motrice este recunoscuta, motiv pentru care profesorul trebuie sa stie care calitati sau combinatii de calitati sunt prezente in continuturile pe care le preda sis a actioneze in mod corespunzator pentru dezvoltarea lor in forme variate si attractive.

Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltarea Calitatii Motrice - Viteza.doc