Dopajul în Sport

Referat
8.3/10 (3 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 6658
Mărime: 32.01KB (arhivat)
Publicat de: Jan Botezatu
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. dr. Preda Ovidiu

Cuprins

  1. 1. Introducere pag.3
  2. 2. Evolutia dopajului in sport pag.3
  3. 3. Masuri impotriva dopajului in sport pag.4
  4. 4. Clasele principale de substante si metode doping pag.6
  5. 5. Conventii si tratate internationale pag.9
  6. 6. Cazuri de dopaj pag.9
  7. 7. Legislatia romaneasca in domeniu pag.12
  8. 8. Concluzii pag.15

Extras din referat

1. Introducere

Dorinta de a realiza mari performante determina din ce in ce mai multi sportivi sa recurga la medicamente care le pun viata in pericol. "Cancerul sportului mondial", cum a fost denumit dopingul, a cuprins toate sporturile, fiind cea mai frecventa cauza de suspendare a sportivilor.

Dopingul este o problema din ce in ce mai grava si la noi, avand in vedere ca steroizii sunt din ce in ce mai accesibili si multi incepatori recurg la ei, fara sa fie informati in legatura cu efectele secundare.

Sunt si multi oameni care folosesc steroizii “cu cap”, minimizand efectele secundare. Ce-i drept, 1-2 cicluri pe an, cu substante bune si dupa un plan intelligent (nutritie, suplimente, antrenament, odihna) nu au cum sa iti faca mai mult rau decat 1 an de mancat junk-food si alcool. Asta din punct de vedere biochimic si medical. Din ce in ce mai des, se vad pe diverse coperti de revista tipi despre care in “underworld” se stie ca folosesc aceste substante pentru a arata bine sau a obtine rezultate cu clientii lor la sala.

Dopingul reprezinta folosirea unor substante daunatoare sanatatii in scopul obtinerii de performante sportive. Doping nu inseamna numai steroizi ci exista o lunga lista de substante dopante, folosite in cele mai diverse sporturi de la tir la ciclism si de la baseball la fotbal. In culturism folosirea dopingului este doar mai evidenta(scopul fiind cresterea masei musculare), nu neaparat mai frecventa sau mai intensa.

Dopingul a aparut odata cu aparitia substantelor dopante.

2. Evolutia dopajului in sport

Etimologic se pare ca dopingul vine din flamandul “to doop” asa cum apare in dictionare in secolul al XVIII - lea. Desigur ca incercarile de a stimula puterea, forta, dorinta de a invinge pot fi gasite inca de la romani, care organizau luptele dintre gladiatori si unde invingatorul, care era adult, cauta prin toate mijloacele sa castige. Se pare ca s-au gasit inscrisuri din care reiese ca in intrecerile in trasurici conducatorii absorbeau o licoare (vin + miere), care le dadea o anumita putere, o anumita agresivitate.

Despre doping in acceptiunea de azi se poate vorbi cam din secolul XX. Astfel prin anii 1900 - 1936 in Japonia, sportivii foloseau inainte de competitii cardiotonice si nitriti (vasodilatatori coronarieni) cel de-al II - lea razboi mondial a consfintit efectele anfetaminelor (psihostimulante) asupra sistemului nervos, aviatorii germani, care executau bombardamente de noapte primind aceste substante inainte de plecare in misiune pentru intretinerea starii de vigilenta si agresivitate. De aici si pana la trecerea in sport nu a fost decat un pas. Postbelic, cand viata sportiva si-a reluat cursul a aparut si utilizarea substantelor dopante, amfetaminele, antidepresivele, simpaticomimeticele si analgezicele cardio - respiratorii fiind primele grupe de substante folosite de sportivi din proprie initiativa sau la recomandarea unor cadre sportive (antrenori, medici, masori, etc.).

S-au folosit metode de crestere a fortei si rezistentei la barbati, de la testicule de taur pana la miere, vin si diverse plante.

Odata cu revolutia industriala s-a dezvoltat chimia organica si au inceput sa fie sintetizate diverse substante, de la steroizi anabolizanti pana la amfetamina. Prima utilizare a fost in scopuri militare. Evident,s-a experimentat cu aceste substante in tratamentul diverselor boli. Mai tarziu ele au fost folosite de echipele de antrenori si de medici in secret, inca de la descoperirea lor, chiar inainte de aparitia pe piata a produselor comerciale respective.

Contrar unor pareri destul de comune, folosirea acestor substante nu scuteste sportivul de munca. Din contra, el va munci chiar mai mult, facand antrenamente mai dure si mai dese.

3. Masuri impotriva dopajului in sport

Implicarea financiara a unor diferite organizatii in sport a dus la inasprirea luptei anti doping. De asemenea, moartea sau problemele de sanatate grave pe care unii sportivi de performanta- activi sau retrasi- le-au avut a tras un semnal de alarma in aceasta directie.

In diferite state (in special in SUA) utilizarea steroizilor fara recomandarea unui medic reprezinta o infractiune pedepsita ca si consumul/traficul de droguri. Totusi, in SUA la peste 10 ani de la adoptarea acestei legi, care pune steroizii in rand cu heroina, cocaina si celelalte, sunt cei mai multi utlizatori de steroizi, in special in randul tinerilor.

De ce se intampla asa? Pentru ca oamenii pun din ce in ce mai mult pret pe aparente si cel putin in culturism dopingul este foarte util in acest sens. Existenta unei astfel de legi a restrans in acelasi timp accesul oamenilor la informatie cat si posibilitatea studierii in mod organizat si stiintific a riscurilor si beneficiilor.

Se pune intrebarea daca a avut adoptarea unor astfel de legi efectul scontat?

Din contra, a determinat proliferearea unor practici periculoase precum utlizarea de steroizi contrafacuti sau de steroizi destinati uzului veterinar. Asta pe langa profiturile uriase ale traficantilor si celor care contrafac aceste substante. Deci se observa ca utlizand forta nu se obtin rezulate pozitive, singura metoda viabila fiind educatia si constientizarea asupra pericolelor potentiale.

Inca de la inceput s-au conceput si aplicat testari antidoping, atat in competitiile sportive cat si in diferite alte situatii, cu o eficienta de asemenea scazuta, an de an depistandu-se noi cazuri de dopaj cat si decese suspecte (amintiti-va de regretatii Haldan sau Vrabioru, ale caror autopsii au fost musamalizate, sau de pe alte meleaguri Florance Griffith Joiner, celebra alergarotare americana sau Andreas Muntzer- celebrul culturist profesionist). Chiar de curand presa romana a prezentat decesul unui tanar din Suceava care a decedat, se pare, din cauza folosirii abuzive de steroizi anabolici.

Deci in timp ce in sportul de performanta se poate spune ca lupta este eficienta intr-o oarecare masura- cei depistati pozitivi sunt pasibili de suspendari pe ani de zile sau chiar pe viata- pentru cei care folosesc dopingul in scopuri personale nu exista nici un fel de control din acest punct de vedere.

Au fost puse la punct metode eficiente impotriva testarilor antidoping, dar apar mereu noi substante, mai greu detectabile si alte metode de mascare. Deci se pare ca in sportul profesionist si chiar amator, dopingul va ramane un lucru sigur.

Deci in sportul de performanta si profesionist lucrurile sunt clare: testari antidoping si sanctiuni de diferite feluri pentru cei depistati pozitivi si cei care ii ajuta.

Pentru utilizatorii amatori si in special tineri, care nu sunt testati si nu sunt pasibili de sanctiuni, prevenirea trebuie sa ia alte forme, abordarea de genul “steroizii au numai efecte negative si acelea sunt foarte grave si pe viata”, contrara realitatii, nu face decat sa submineze eforturile reale in lupta cu abuzul de substante dopante.

Preview document

Dopajul în Sport - Pagina 1
Dopajul în Sport - Pagina 2
Dopajul în Sport - Pagina 3
Dopajul în Sport - Pagina 4
Dopajul în Sport - Pagina 5
Dopajul în Sport - Pagina 6
Dopajul în Sport - Pagina 7
Dopajul în Sport - Pagina 8
Dopajul în Sport - Pagina 9
Dopajul în Sport - Pagina 10
Dopajul în Sport - Pagina 11
Dopajul în Sport - Pagina 12
Dopajul în Sport - Pagina 13
Dopajul în Sport - Pagina 14
Dopajul în Sport - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Dopajul in Sport.doc

Alții au mai descărcat și

Atletismul - jocuri de mișcare și ștafete specifice

CAPITOLUL I INTRODUCERE 1.1 IMPORTANŢA ŞI ACTUALITATEA TEMEI ÎN LITERATURA DE SPECIALITATE Calităţile sau însuşirile sunt proprietăţi ce privesc...

Educația fizică, sportul și cultura organizațională în România

Intrοduсеrе Educaţia fizică şi sportul reprezintă drepturi fundamentale ale omului, recunoscute de marile organizaţii internaţionale. În...

Alimentația în sport

Introducere De peste 4500 de ani succesul sportivilor depinde de aceiasi factori si anume contractia musculara,coordonarea intre sportivi si...

Particularitățile refacerii organismului după efort

Particularitatile refacerii organismului dupa efort 1. Refacerea specifica sportului În timpul antrenamentelor si competitiei, sistemele se pot...

Informare și Educare pentru Combaterea Dopajului în Sport

Fenomenul folosirii ilegale a substantelor interzise s-a accentuat foarte mult in ultimii ani. Cum era si firesc, factorii educationali implicati...

Importanța Practicării Activităților Fizice Pentru Sănătate

Introducere Prin practicarea activităţilor fizice şi sportive se acumulează nu numai cunoştinţe specific domeniului –ramurii de sport practicată...

Structuri Sportive Internaționale

Cadru general Sportul are o valoare socială şi continuă să ocupe un loc privilegiat de care se bucură astăzi doar pentru că este sursă a...

Dopingul și lupta antidoping

I. Introducere Sportul este un fenomen social şi economic în continuă dezvoltare, cu o contribuţie importantă la obiectivele strategice ale...

Te-ar putea interesa și

Valențe Deontologice în Viața Publică

Destinul poporului român, ca al oricarui popor, de altfel, a facut astfel încât sa împleteasca în itele sale personalitati publice puternice si...

Informare și Educare pentru Combaterea Dopajului în Sport

Fenomenul folosirii ilegale a substantelor interzise s-a accentuat foarte mult in ultimii ani. Cum era si firesc, factorii educationali implicati...

Structuri Sportive Internaționale

Cadru general Sportul are o valoare socială şi continuă să ocupe un loc privilegiat de care se bucură astăzi doar pentru că este sursă a...

Managementul resurselor umane în domeniul EFS

De ce anume are nevoie o organizaţie sportivă/ în condiţiile actuale, din perspectiva managementului sportiv ? Cel mai mare “duşman” al unei...

Dopingul și lupta antidoping

I. Introducere Sportul este un fenomen social şi economic în continuă dezvoltare, cu o contribuţie importantă la obiectivele strategice ale...

Oportunități de finanțare a proiectelor din Agenda Sportivă

1. Importanța sportului Toată lumea știe că sportul aduce o gamă variată de beneficii organismului uman, așa încât se recomandă să facem mișcare...

Strategii de aplicare a legii educației fizice în următorii ani

Dupa 1990 una dintre marile probleme ale societatii a constituit-o sustinerea financiara a sportului din bugetele administratiilor publice locale...

Sportul în Uniunea Europeană

1. Sportul și importanța sa în cadrul Uniunii EuropeneSportul este considerat a fi un fenomen atât social, cât și economic, care a cunoscut o...

Ai nevoie de altceva?