Efectele Saunei Asupra Organismului Uman

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1997
Mărime: 10.50KB (arhivat)
Publicat de: Octav Tudor
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Pentru ca sauna sa fie bine tolerate de catre organism s-a demonstrat ca temperature optima a aerului in incaperea saunei sa fie cuprisa intre 80-120grade si umiditatea intre 5-15%

O serie completa de sauna cuprinde o faza de incalzire si una de racire.

Efectele specifice ale saunei sunt consecinta incalzirii si racirii organismului.

Reactiile fiziologice ale organismului in timpul fazei de incalzire.

- in corp se produce o usoara hipertermie asfel – datorita temperaturii ridicate din incapere ,dupa cateva minute de sedere in sauna se produce o secretie de sudoare , si ulterior o puternica crestere a pierderilor sudoripare : corpul pierde in medie cisca 20-40g de traspiratie pe minut.

- se produce initial o crestere a temperaturii mai intai cutanate( creste dela 30-32 grade – 40-42 grade) apoi centrale.( circa 2 grade)

- creste FC ducand la marirea debitului cardiac care la randul lui duce la cresterea vascularizarii cutanate

- cresterea debitului cutanat si muscular este asigurata prin golirea rezervelor de sange(ficat splina si tractul gastro-intestinal) datorita hipertermiei si redistribuirii sangelui spre periferie.

- paralel cu cresterea FC cresc frecventa respiratorie si volumul respirator curent ducand la cresterea debitului respirator.

- datorita cresterii temperaturii centrale in aceasta faza ,metabolismul intregului organism creste ,consumul energetic crescand cu 20-40%

- hipertermia antreneaza intensificarea fabricarii produsilor de aparare care amelioreaza apararea contra infectiilor, in special la nivelul cailor respiratorii superioare.

- transpiratia contine pe langa apa 98-99% si substante ca lactate ,acid uric si electroliti( sodiu) , in cursul acestui proces eliminandu-se o multime de deseuri metabolice , actionand favorabil asupra senzatiei de bine si a vitezei de refacere dupa un efort sportiv.

- lichidul secretat provine din sange apoi este mobilizat pornind de la rezervele de lichid intracelular de la diferite tesuturi (tesutul gras ,conjunctiv sau musular), asistand astfel la o deplasare a lichidelor din compartimentul intra-celular spre compartimentul extracelular.

- pentru a nu jena acest transfer de lichid , in timpul saunei nu trebuie sa se bea lichide , deoarece extractia de apa si de deseuri s-ar reduce , pt ca sangele poate sa-si obtina suplimentul pornind de la lichidul ingerat si nu de la compartimentul celular.

- aplicarea de caldura antreneaza o relaxare musculara actionand favorabil asupra starilor de contractura musculara : contracturi simple,miofibroza dureri rahidiene si de origine musculara.

Reactile fiziologice ale organismului in timpul fazei de racire

- in timpul fazei de racire exista un gradient insemnat de temperatura intre temperatura cutanata ridicata ( 40C si mai mult) si temperatura inconjuratoare

- pielea va elimina caldura in timpul sederii in aer rece sau al aplicarii de apa rece- fenomen favorizat de suprafata mare a pielii.

- pentru o temperatura a camerei de 18-20C , temperatura cutanata ajunge la valoarea sa initiala in 20 min iar temperatura centrala in 3o min.

- faza de racire scade frecventa respiratorie

- racirea consecutiva fazei de incalzire realizeaza un « antrenament vascular » perfect prin trecerea de la vasodilatatie extrema la vasoconstrictie, ameliorand capacitatea de reglare a sistemului cardio-vascular.

Indicatii privind utilizarea saunei

- in principiu sauna este indicata oricarei persoane sanatoase ,inclusiv copii( ameliorarea functiei respiratorii) cat si persoanele in varsta ( stimularea metabolismului celular redus, ameliorarea drenarii si eliminarii toxinelor)

- la persoanele gravide stimulul termic puternic mareste capacitatea de aparare imunologica , determina antrenarea vasculara si suprimarea edemurilor , provoaca o diminuare a riscurilor de varice si tromboza , risc deosebit de crescut in timpul sarcinii.

- saunele regulate pot diminua durata si durerile nasterii

- saunele la gravide sunt insa interzise in primele 3 luni , datorita riscului crescut de avort.

Indicatiile saunei in scop profilactic si terapeutic

1)-sist cardio-vasc – forme usoare de hipertensiune

- patologii coronare asimptomatice

- pacienti post infart in faza de reeducare

- tulburari de reglare .O baie foarte calda reprezinta in plan vascular o sarcina superioara fata de utilizarea unei saune.

2) – sist respirator – astm bronsic( in special la copii)

- bronsita asmatiforma

Utilizarea saunei in cazul copiilor asmatici este importanta pentru ca ajuta la reducerea dozelor medicamentoase pe baza de hormoni corticosteroizi si deci la diminuarea efectelor secundare asupra organismului in crestere.

3) – locomotor – contracturi musculare, miofifroza

- leziuni articulare si ale partilor moi

- patologii rahidiene de origine musculara

In acest domeniu utilizarea saunei reprezinta o pregatire ideala pentru masaje ulterioare, terapii fizicale dau manuale

4) – boli de sistem - patologii cu componente reumatismale( utiliz regulata a saunei permite o incetinire marcata a puseelor la bolnavii cu reumatism cronic

Contraindicatii

- boli inflamatorii acute interne in special ficatul si rinichii

- infectii generale febrile , virale sau bacteriene

- hipertensiune mai mare de 200mmHg , de origine renala

- hipertiroidism

- glaucom

- tumori

- boli venoase cronice

Importanta saunei pentru sportivi

Sauna reprezinta pentru sportivi o posibilitate de refacere mai rapida a sistemelor solicitate ,dupa eforturile impuse de antrenament.Aplicarea de caldura in timpul saunei duce la o refacere rapida a tolerantei la efort, la nivel muscular dar si osos ,articular cartilaginos,tendinos si ligamentar,datorita cresterii vascularizarii si metabolismului legate de hipertrofice.

- sauna reduce durata crampelor musculare ,iar efectul de calmare pshica a saunei este foarte benefic la sportivii care prezinta o stare de supraantrenament sau tulburari de somn.

- sportivii care fac antrenamente dure trebuie sa efectueze minim o sauna pe sapt ,dar ritmul optim este de 2 ori pe sapt.

Preview document

Efectele Saunei Asupra Organismului Uman - Pagina 1
Efectele Saunei Asupra Organismului Uman - Pagina 2
Efectele Saunei Asupra Organismului Uman - Pagina 3
Efectele Saunei Asupra Organismului Uman - Pagina 4
Efectele Saunei Asupra Organismului Uman - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Efectele Saunei Asupra Organismului Uman.doc

Alții au mai descărcat și

Rolul psihologului în sportul de performanță

INTRODUCERE „Mi se părea un lucru minunat să ştii, despre orice lucru, care e cauza pentru care ia fiinţă, pentru care piere, pentru care este....

Dezvoltarea musculaturii spatelui

Introducere Ca activități sociale complexe, sportul și educația fizică generează funcții ce trebuiesc privite prin prisma efectelor lor asupra...

Dopajul în Sport

1. Introducere Dorinta de a realiza mari performante determina din ce in ce mai multi sportivi sa recurga la medicamente care le pun viata in...

Alimentația în sport

Introducere De peste 4500 de ani succesul sportivilor depinde de aceiasi factori si anume contractia musculara,coordonarea intre sportivi si...

Particularitățile refacerii organismului după efort

Particularitatile refacerii organismului dupa efort 1. Refacerea specifica sportului În timpul antrenamentelor si competitiei, sistemele se pot...

Bazele fiziologice și biochimice a calităților motrice combinate

Bazele fiziologice si biochimice ale calitatilor motrice forta, viteza Dintre toate calitatile motrice, forta si viteza sunt cele mai critice...

Calitățile motrice

ARGUMENT Am ales aceasta tema ,, Calitatile motrice”deoarece in orice ramura de sport aceste calitati sunt foarte importante si ajuta la...

Principiile Antrenamentului Sportiv

1. Antrenamentul sportiv: definitie si componente Una dintre definitiile date antrenamentului sportiv este cea inclusa în Dictionarul...

Ai nevoie de altceva?