Efortul fizic

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 3 fișiere: docx
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 4870
Mărime: 87.53KB (arhivat)
Publicat de: Adi A.
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. - CAPITOLUL I - pag. 1
  2. ETIMOLOGIE, DEFINIȚIE ȘI CONSIDERAȚII GENERALE
  3. - CAPITOLUL AL II - LEA - pag. 4
  4. REGLAREA EFORTULUI FIZIC
  5. - CAPITOLUL AL III - LEA - pag. 5
  6. TIPURI DE EFORT SPORTIV. CLASIFICARE
  7. - CAPITOLUL AL IV - LEA - pag. 7
  8. INTENSITATEA EFORTULUI FIZIC
  9. - CAPITOLUL AL V - LEA - pag. 10
  10. EFORTUL FIZIC - PARTICULARITĂȚI BIOCHIMICE
  11. - CAPITOLUL AL VI - LEA - pag. 12
  12. BAZELE FIZIOLOGICE ALE REFACERII
  13. - RESURSE BIBLIOGRAFICE - pag. 15

Extras din referat

CAPITOLUL I

ETIMOLOGIE, DEFINIȚIE ȘI CONSIDERAȚII GENERALE

Dictionarul explicativ al limbii romane - ed. 1975 - defineste EFORTUL ca fiind încordarea voluntara a puterilor fizice sau psihice ale organismului în vederea realizarii unui randament superior celui obisnuit: STRĂDANIE, STRADUINȚĂ

Efortul (fr.effort = sfortare) este rezultatul multiplelor solicitari (musculare, cardio-respiratorii, endocrino-metabolice, psihice etc.) la care este supus organismul uman in timpul prestarii unor activitati de natura diferita.

Definiția efortului fizic : ''Efortul reprezinta o conduita conativa de mobilizare, concentrare si accelerare a fortelor fizice si psihice in cadrul unui sistem de autoregla] constient si aconstient in vederea depasirii unui obstacol, a invingerii unei rezistente a mediului si a propriei persoane"

Prin actiunea sa, efortul fizic, implica sistemul muscular, energetic, de transmitere si prelucrare a informatiei si determina un anumit grad de solicitare a organismului, solicitare care prin caracterul sau de stres, modifica nivelul homeostaziei , fixandu-1 pentru moment la un nivel superior.

Efortul fizic reprezinta prin definitie o solicitare motrica cu caractere bine defi nite, in functie de parametrii lui

De-a lungul timpului, multi autori au incercat sa formuleze definitii ale acestei notiuni. Astfel:

E. Avramoff arata ca efortul fizic din antrenament se reduce la un proces de crestere a capacitatii de adaptare a organismului la actiunea stimulilor fizici . Altfel spus, antrenamentul fizic este o actiune constienta si metodica, avand drept scop punerea in valoare si cresterea posibilitatilor de adaptare a fiecarei functii a organismului.

Hollman si Hettinger considera efortul ca o repetitie sistematica de actiuni motrice ce au ca obiectiv ameliorarea performantei fara modificari evidente.

Demeter (1994) defineste antrenamentul fizic ca fiind un proces pedagogic complex, organizat pe o perioada lunga si finalizat prin atingerea maiestriei sportive maxime si mentinerea ei in timp.

In stiinta sportului, din punct de vedere metodic, efortul este privit ca un proces de elaborare, de continua invatare, a carui forma de executie cuprinde un anumit numar de repetitii efectuate in diverse maniere.

Este de remarcat dubla solicitare a organismului in efort: pe de o parte, solicitarea fizica, respectiv a sferei somatice si vegetative, iar pe de alta parte, solicitarea psihica emotionala implicata in efort. Astfel, organismul in efort se afla intr-o solicitare generalizata.

Dragan (1994) arata ca metodica antrenamentului evolueaza necontenit, iar baza obiectiva a acestuia este suportul fiziologic. In conceptia lui, antrenamentul este privit ca un proces complex, multilateral, psiho-social, morfo-functional si metodico-pedagogic, care urmareste crearea unui individ cu un inalt nivel de sanogeneza, un grad superior de rezistenta la diversi factori ai mediului ambiant sau endogen, cu o mare capacitate de efort si un echilibru neuro-cortical si neuro-endocrino-vegetativ adecvat, toate materializate in posibilitatea obtinerii unor performante sportive deosebite . El enunta si cateva principii fiziologice ale antrenamentului, cum ar fi: accesibilitatea (capacitatea de a suporta un efort), multilateralitatea (dezvoltarea complexa, multilaterala a sportivului), individualizarea (corelarea activitatii cu varsta, sexul, antecedente heredo-colaterale si personale, stare de sanatate, capacitatea functionala), continuitatea (caracterul continuu al antrenamentului), gradarea efortului (cresterea progresiva a efortului), utilizarea eforturilor sustinute in antrenament (eforturi mari sunt mijloace eficace pentru cresterea eficientei functionale a organis mului, a stabilitatii mediului intern - homeostazia), alternarea efortului cu refacerea (efortul este partea ergotropa, refacerea fiind partea trofotropa).

Din punct de vedere biologic, efortul fizic si in special cel sportiv este un stimul (excitant) biologic adecvat care obliga organismul sa raspunda prin manifestari electrice, mecanice, termice. Acest stimul, cand este bine dozat si administrat corespunzator particularitatilor individului, conduce la acumulari cantitative si calitative ce vizeaza obtinerea performantei maxime.

Privit astfel, antrenamentul sportiv este alcatuit din incarcaturi care, prin volum, intensitate, densitate, complexitate, specificitate si tip,duc la adaptari functionale sau la realizarea unor obiective coordinative tehnico-tactice, in care sistemele supuse pregatirii sunt solicitate la limita adaptarii.

D. Evulet-Colibaba si I. Bota (1997) impartasind acest punct de vedere spun ca efortul este rezultatul multiplelor solicitari (musculare, cardiorespiratorii, neuro-endocrino-metabolice, psihice etc.) la care este supus organismul uman in timpul prestarii unei activitati de natura diferita. Solicitarile (stimulii) sunt fenomene - cauza care provoaca fenomene - efect (reactiile organismului).

Dragnea (1996) releva faptul ca antrenamentul sportiv este un proces de lunga durata, conceput ca un sistem motric - functional in vederea realizarii unei conduite performante in concurs. Aceasta conduita este rezultatul adaptarii superioare a organismului la eforturi fizice si psihice intense.

Gh. Carstea (1999) considera antrenamentul ca pe un proces instructiv - educativ desfasurat sistematic si continuu, gradat, de adaptare a organismului uman la eforturile fizice si psihice intense, in scopul obtinerii de rezultate inalte intr-una din formele de practicare competitiva a exercitiilor fizice.

In conceptia actuală, efortul fizic este definit ca fiind reprezentat prin totalitatea actelor motrice coordonate in vederea efectuarii unui lucru mecanic adecvat, ce are la baza transformarea optima a energiei chimice in energie mecanica - fenomen ce se intalneste numai in sistemele biologice contractile.

Pentru antrenamentul sportiv si pentru competitie, efortul reprezinta un proces de mobilizare a resurselor fizice si psihice necesare invingerii solicitarilor produse de travaliul din sedinta de antrenament sau din concurs, in vederea exprimarii la parametrii superiori a capacitatii motrice a sportivului.

Bibliografie

- P. Popescu-Neveanu, Dictionar de psihologie, Editura Albatros, Bucuresti,1978.

- Bota, C., Fiziologia efortului fizic si sportului, Editura ANEFS, 1993, (p. 133-284).

- Avramoff, E., Probleme de fiziologie a antrenamentului ANEFS, Bucuresti, 1980

- Demeter, A., Fiziologia efortului sportiv in ,,Medicina sportiva aplicata'. Editura Editis.Bucuresti, 1994.

- Dragnea, A., Antrenamentul sportiv. Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1996

- Dragnea, A., Silvia Mate-Teodorescu, Teoria Sportului.Editura FEST, Bucuresti,2002

- Carstea, Gh., Educatia fizica, fundamente teoretice si metodice. Casa de Editura Petru Maior, 1999.

- Bota, C., Prodescu. B., Fiziologia educatiei fizice si sportului, Ergofiziologia, Editura Antim Ivireanu, 1997.

- Demeter, A., Georgescu M., Investigatia sistemului neuromuscular in: "Elemente de investigatie in medicina sportiva'. Bucuresti, Editura Stadion, 1970

- Avramoff, E., Probleme de fiziologie ale efortului ciclic, Editura Stadion. 1974.

- Neacsu, C.. Organismul uman ca sistem integral in ,.Cronobiologia si medicina'. Editura Medicala, Bucuresti, 1986

- Nenciu, G.,Sistemul neuromuscular si efortul fizic, editia 1-a, Editura ANEFS,1999.

- Demeter, A., Fiziologia efortului sportiv in ..Medicina sportiva aplicata'. Editura Editis.Bucuresti, 1994.

Preview document

Efortul fizic - Pagina 1
Efortul fizic - Pagina 2
Efortul fizic - Pagina 3
Efortul fizic - Pagina 4
Efortul fizic - Pagina 5
Efortul fizic - Pagina 6
Efortul fizic - Pagina 7
Efortul fizic - Pagina 8
Efortul fizic - Pagina 9
Efortul fizic - Pagina 10
Efortul fizic - Pagina 11
Efortul fizic - Pagina 12
Efortul fizic - Pagina 13
Efortul fizic - Pagina 14
Efortul fizic - Pagina 15
Efortul fizic - Pagina 16
Efortul fizic - Pagina 17
Efortul fizic - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Bibliografie.docx
  • Efortul fizic.docx
  • Prima pagina si cuprins.docx

Alții au mai descărcat și

Contribuții Privind Stabilirea unui Raport Optim între Volum și Intensitate pe Parcursul unui An de Antrenament

CAPITOLUL I INTRODUCERE 1.1 Introducere în problema şi problematica cercetată. Motivarea alegerii temei Atletismul, ca sport de bază pentru...

Refacerea în Fotbal

MIJLOACE DE REFACERE A ORGANISMULUI DUPĂ EFORT ÎN FOTBAL Caracteristicile efortului fizic în jocul de fotbal Alergarea cu mingea, necesitatea de...

Proiect Didactic - Handbal

DATA:23 APRILIE 2007; PROPUNATORI:CHIRA MAGDALENA; CIOPRAGA CARMEN; ARIA CURRICULARA:EDUCATIE FIZICA SI SPORT; OBIECTUL:HANDBAL; LOC DE...

Metode și procedee metodice bazate pe relația efort-odihnă

Argument În ultimele decenii, sportul a devenit o activitate care solicită organismul sportivului uneori până la limita posibilităţilor sale,...

Pregătirea Biologică pentru Concurs

Capitolul I ROLUL ŞI LOCUL PREGĂTIRII ŞI BIOLOGICE ÎN CADRUL ANTRENAMENTULUI SPORTIV Motivarea alegerii temei: ceea ce ne-a determinat să alegem...

Baschetul

Joc sportiv, mijloc al educatiei fizice, sport de masa si de performanta. Asa cum am mai amintit, Neismith inventand jocul de baschet, nu putea sa...

Portofoliu la gimnastică

I.Actiunile de raport: Grupă drepţi ; In ordinea inaltimii in 10 secunde in stanga bazei alinierea ; drepţi ; de la dreapta / stânga în continuare...

Antrenamentul sportiv și calitățile fizice

1. Obiectul de studiu Încă din cele mai vechi timpuri, omul s-a întrecut cu animalele, aceasta pentru a-și procura hrana, dar și cu diverși...

Te-ar putea interesa și

Modelarea Conținutului Instruirii la Jucătorul de Handbal Specializat pe Postul de Inter

CAPITOLUL 1 INTRODUCERE Jocul de handbal este o disciplină sportivă considerată relative tanără care atrage prin dinamism, prin îmbinarea...

Obezitatea

I.1.ANATOMIA ŞI FIZIOLOGIA ŢESUTULUI ADIPOS Anatomia Ţesutului adipos. Încă din copilarie există o deosebire în ceea ce priveşte cantitatea de...

Rolul Nutriției și a Exercițiului Fizic în Remodelarea Corporală la Vârsta Adultă

Introducere Nutriţia studiată din perspectiva alimentaţiei corecte a unui individ sănătos în perioade fiziologice şi de activitate reprezintă...

Studiul condițiilor de muncă și organizarea ergonomică a muncii

CAPITOLUL 1 ANALIZA DE ANSAMBLU A PROCESELOR DE LOGISTICA: 1.1 Analiza generala a desfasurarii proceselor de logistica din cadrul S.C....

Model de pregătire fizică generală și specifică în jocul de handbal la nivel de senioare, divizia A, Mureșul Târgu Mureș

CAPITOLUL I INTRODUCERE 1.1. DATE PRIVIND APARITIA SI EVOLUTIA JOCULUI DE HANDBAL, ISTORICUL JOCULUI DE HANDBAL IN ROMANIA Acordurile Imnului de...

Pregătirea Biologică pentru Concurs

Capitolul I ROLUL ŞI LOCUL PREGĂTIRII ŞI BIOLOGICE ÎN CADRUL ANTRENAMENTULUI SPORTIV Motivarea alegerii temei: ceea ce ne-a determinat să alegem...

Direcțiile de îmbunătățire a protecției muncii - studiu de caz SC Maratex SA

INTRODUCERE NOTIUNEA DE PROTECŢIE A MUNCII În sens larg, prin protecţia muncii se desemnează ansamblul de norme obligatorii, respectarea lor...

Analiza Ergonomică a Activitatii de Obtinerea Produselor din Polietilena

CUNOASTEREA FIRMEI X este o societate cu răspundere limitată (SRL), înfiinţată în 1996, cu capital integral privat, românesc, previzionând...

Ai nevoie de altceva?