Factorii nespecifici ce influențează antrenamentul și concursul

Referat
7.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1415
Mărime: 15.77KB (arhivat)
Publicat de: Marin Crin Lazăr
Puncte necesare: 8
UNIVERSITATEA SPIRU HARET FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT MASTER IN EDUCATIE FIZICA SI ANTRENAMENT SPORTIV

Extras din referat

Factorii nespecifici ce influientiaza antrenamentul si concursul sunt acei factori ce pot influienta decisiv rezultatul activitatii sportive de performanta, independent de respectarea metodologiei antrenamentului sportiv. Printre acesti factori nespecifici se numara si :

1. factorii de mediu ;

2. factorii alimentari ;

3. medicatia in efortul sportiv ;

4. factorii tehnici.

Factorii de mediu se impart la randul sau in :

- umiditatea si temperatura mediului ;

- viteza si directia vantului ;

- dimensiunile si calitatile terenului si ale materialelor ;

- altitudinea, latitudinea si longitudinea de lucru.

Umiditatea si temperatura mediului poate infuienta intr-un mod pozitiv sau negativ efortul de antrenament sau concurs in sporturi precum: schi, atletism, jocuri sportive si toate sporturile cu aceste caracteristici.

In zonele cu umiditate mare temperatura este perceputa mai mare, astfel temperaturile pozitive sunt percepute mai mare, iar temperaturile negative sunt percepute mai mici.

In aceste conditii antrenamentul in ramurile sportive unde activitatea se desfasoara pe etape si in locuri diferite, trebuiesc prevazute adaptari la conditii diferite.

Viteza si directia vantului poate influienta negativ evolutia sportivului ce practica schi fond, crosuri atletice, caiac-canoe, etc In aceste cazuri viteza si directia vantului pot influienta randamentul efortului prin: preceptia unor temperaturi mai scazute, intluientarea negativa asupra timpului de parcurgere sau cedarea psihica inaintea epuizarii rezervelor energetice.

Dimensiunile si calitatile terenului si ale materialelor au o importanta sporita in jocurile sportive dar si in sporturi precum: natatie, gimnastica, lupte, judo, atletism, etc.

Dimensiunea joaca un rol important in stabilirea performantelor, astfel micsorarea sau marirea dimensiunilor unui teren de fotbal modifica rezistenta jucatorului dar si regulile jocului (fotbal de teren si fotbal de sala).

Calitatea materialelor de lucru influienteaza calitatea jocului sportiv si a rezultatelor obtinute. Astfel in conditii de efort egale o minge calitativa, o prajina buna, un caiac-canoe sau un aparat de gimnastica performant pot influienta rezultatul final.

Altitudinea, latitudinea si longitudinea de lucru influienteaza de asemenea modul de adaptate a sportivului astfel in Romania prezinta interes altitudinile joase pentru refacere si altitudinile medii pentru pregatire.

Altitudinea medie este propice eforturilor anaerobe si contraindicata eforturilor aerobe. Pentru o perioada de cel putin 21 zile la altitudide se modifica toti indicatorii de eficienta a efortului indiferent de felul acestuia, in vreme ce la nivelul marii dupa o perioada de adaptate de 14 zile performantele in efortul specific vor fi vizibil mai bune.

Longitudinea la care se desfasoara antrenamentul si mai ales concursul impune adaptarea organismului, mai ales in ceea ce priveste adaptarea. In ceea ce priveste fusul orar organismul se adapteaza mai usor la longitudini vestice decat estice.

Latitudinea implica adaptari ale organismului la microclimaturilocale: temperate, tropicale, stepa, temperat-continentale.

Factorii alimentari cuprind urmatoarele elemente ce influienteaza evolutia sportivului:

- ratia alimentara

- continutul de trofine, minerale si vitamine din alimentatia sportivului

Ratia alimentara este alcatuita din urmatoarele componente: necesarul energetic bazal (calculat la 1 kcal/kg/corp), necesarul energetic consumat de termoreglare (8 – 10% din aportul total), nevoile energetice ale activitatii sportive zilnice, consumul specific de prelucrare a principiilor alimentare (10% din total), deficitul de asimilare (10% din total).

Ministerul Sanatatii a stabilit norme in functie de natura si intensitatea efortului, astfel:

- 75 – 100 kcal/ora pentru activitati fizice usoare;

- 100 – 300 kcal/ora pentru activitati fixice medii;

- 300 – 500 kcal/ ora pentru activitati fizice grele;

- peste 500 kcal/ora pentru activitati fizice foarte grele.

S-au stabilit de asemenea 8 grupe de alimente principale din care se asigura ratia calorica la sportivi, dupa cum urmeaza:

- grupa I lapte si derivate (15% din ratie)

- grupa II carne, peste si derivate (10% din ratie)

- grupa III oua (2% din ratie)

- grupa IV legume, fructe (15% din ratie)

- grupa V cereale, leguminoasa uscate (40% din ratie)

- grupa VI produse zaharoase (8 - 10% din ratie)

- grupa VII grasimi alimentare (10% din ratie)

- grupa VIII bauturi 2 – 3 litri in 24 de ore.

Preview document

Factorii nespecifici ce influențează antrenamentul și concursul - Pagina 1
Factorii nespecifici ce influențează antrenamentul și concursul - Pagina 2
Factorii nespecifici ce influențează antrenamentul și concursul - Pagina 3
Factorii nespecifici ce influențează antrenamentul și concursul - Pagina 4
Factorii nespecifici ce influențează antrenamentul și concursul - Pagina 5
Factorii nespecifici ce influențează antrenamentul și concursul - Pagina 6
Factorii nespecifici ce influențează antrenamentul și concursul - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Factorii Nespecifici ce Influenteaza Antrenamentul si Concursul.doc

Alții au mai descărcat și

Comunicarea eficientă între antrenor și sportiv

ARGUMENT Comunicarea face parte integrantă din viaţa noastră de zi cu zi. Viaţa noastră este plină de comunicare -vorbim, citim, gesticulăm,...

Atletism - bazele tehnicii săriturii

Sariturile atletice pot fi definite drept comportamente motrice specializate,al caror scop este realizarea,prin interactiunea dintre fortele...

Antrenamentul Sportiv

ANTRENAMENTUL SPORTIV Antrenamentul sportiv este definit în literatura de specialitate ca fiind un proces pedagogic , desfăşurat sistematic şi...

Atletism Specializare

Alergare de viteza Caracterul natural al celor mai multe probe atletice face ca baza generalaa a miscarilor sa fie cunoscuta înca înainte de a lua...

Sky

Cu un grup nou , profesorul ar putea incepe cu o formare a echipei, inainte de a continua sa lucreze asupra unei sarcini tehnice specifice. Mai...

Reeducarea Psihomotrica

Reeducarea psihomotrica este o terapie originala, neurofiziologica si psihofiziologica prin tehnica sa, psihologica si scopul sau, destinata sa...

Factorii Favorizanți ai Capacității de Performanță și de Dezvoltare a Antrenamentului Sportiv

Creşterea impresionantă a performanţelor sportive şi a recordurilor,precum şi a numărului sportivilor foarte bine pregătiţi, care vizează nu numai...

Pregătirea fizică în volei. mijloacele utilizate pentru dezvoltarea calităților motrice în volei

Pregătirea fizică reprezintă ansamblul organizat şi ierarhizat al procedurilor de antrenament care vizează dezvoltarea şi utilizarea calităţilor...

Ai nevoie de altceva?