Fotbalul

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Fotbalul.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Educatie Fizica

Extras din document

ISTORIC

Fotbalul este "sportul sporturilor", este sportul miraj, care imbina forta, inteligenta, curajul; indrazneala si eleganta miscarilor, cu intrecerea dura dar sublima, polarizand in jurul sau copiii de la cea mai frageda varsta, care incearca sa-si imite idolii din arena, si care raman extaziati si fericiti ca au reusit sa descopere frumusetile jocului de fotbal.

Fotbalul este un joc sportiv ce se disputa intre doua echipe formate din cate 11 jucatori, fiecare dintre acestia cautand sa introduca mingea in poarta adversa, lovind-o cu piciorul sau cu orice parte a corpului, in afara de brate.

Acest joc sportiv constituie unul din fenomenete epocii noastre, si se poate afirma ca vorbind de secolul XX, de societatea de azi, istoria va consemna acest sport, iubit de milioane de copii, tineri si adulti.

Prima dovada istorica care atesta jocul cu mingea se afla in cronicile engleze din anul 1175.

In Franta, in secolul al XIV-lea se practica ceva asemanator de catre masele populare si anume jocul «La soule», iar in Italia «Il giuoco del calcio» (joc cu piciorul).

In anul 1602 in Anglia apar, in cartea lui Carew «Surwey of Cornwall» (Priviri asupra Cornwall-ului), primele detalii asupra acestui joc sportiv.

In perioada respectiva se practicau doua feluri de jocuri cu mingea: «Hurling at gooles» (aruncare la porti) si «Hurling over country» (aruncare la distanta).

Incepand cu secolul al XVIII-lea, in orasul Rugby elevii incep sa practice, dupa reguli bine definite, jocul «Hurling at does» - sau rugbyul de astazi, iar la scolile Chartenhanse si Westminster, jucatorii erau obligati de alte reguli sa conduca mingea cu piciorul; ceea ce a dus la o noua denumire a jocului: «Dribling game», stramosul fotbalului de azi.

La 26 octombrie 1863 ia fiinta in Anglia prima asociatie de fotbal si primul regulament de joc care cuprindea 13 articole.

In anul 1904 a fost creata «Federatia Internationala de Fotbal - Asociatie», F.I.FA.), care aduce o serie de modificari in regulile de desfasurare a acestui joc.

In 1930 F.I.F.A. a initial organizarea campionatului mondial; a carei prima editie s-a desfasurat in Uruguay.

In tara noastra jocul de fotbal a inceput sa se practice din anul 1903, iar in 1905 s-a constituit primul club de fotbal - «Olimpia» si in 1909 ia fiinta a doua echipa din Bucuresti cu denumirea de F.C. Colentina.

Primul meci international se desfasoara in 1911, romanii avand ca adversari echipa Galatasaray din Constantinopol.

In 1912 se infiinteaza Federatia Societatilor Sportive din Romania, care avea o comisie centrala de fotbal.

Dupa anul 1919 iau fiinta alte cluburi ca: Tricolorul, Venus, Chinezul Timisoara, Juventus s.a.

Pentru prima data se organizeaza in tara noastra, in anul 1934, o competitie eliminatorie, sub denumirea de Cupa Romaniei.

Dupa eliberarea tarii la 23 August 1944, in cadrul masurilor de democratizare a sportului, s-a reorganizat si fotbalul.

Se infiinteaza .O.S.P. (Organizatia Sportului Popular), prima organizatie democratica de coordonare a activitatii sportive, care a marcat si etapa de restructurare a activitatii fotbalistice, bazata pe echipe de intreprinderi, de departamente etc.

Astazi activitatea fotbalistica este organizata si se desfasoara sub indrumarea si coordonarea F.R. Fotbal, care asigura pregatirea jucatorilor pe baza unei conceptii unitare, dupa un sistem adaptat specificului jucatorilor romani, incepand de la formatiile de «pitici», continuand cu echipele de juniori si tineret si terminand cu cele divizionare: A, B si C.

ORGANIZAREA SI DESFASURAREA ACTIVITATII FOTBALISTICE

1. Selectia este foarte importanta pentru activitatea fotbalistica de performanta si se bazeaza pe obiective ca: sanatatea si aptitudinile fizice ale copiilor, dezvoltarea si pregatirea fizica generala.

2. Organizarea activitatii fotbalistice la nivelul copiilor presupune impartirea activitatii fotbalistice pe grupe de varsta, astfel: 8-10 ani, 11-12 ani si 13-14 ani.

3. Pregatirea copiilor: Initierea si instruirea copiilor se desfasoara pe baza de demonstratie, cu exersarea miscarilor si procedeelor tehnice pana la automatizare, urmarindu-se si pregatirea fizica generala si specifica a tinerilor fotbalisti.

Copiii selectionati si organizati pe grupe (sau echipe) pot fi initiati in procedee tehnice si tactice specifice jocului de fotbal astfel:

Procedee tehnice:

- lovirea mingii cu piciorul cu: partea bocancului de la siret (ristul), latul piciorului, partea exterioara a piciorului, calcaiul;

- fentele, sau miscarile inselatoare: cu sau fara minge

- preluarea mingii cu piciorul;

- oprirea (stopul) mingii;

- lovirea mingii cu capul;

- conducerea mingii;

- aruncarea de la tusa;

- deposedarea adversarului de minge;

- trasul la poarta (sutul); - jocul portarului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Fotbalul.docx

Alte informatii

Universitatea “Valahia” din Targoviste Facultatea de Stiinte Umaniste