Importanta sportului in viata noastra

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Importanta sportului in viata noastra.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Educatie Fizica

Extras din document

adevărat sănătos, mai ales în combinație cu o alimentație și alte obiceiuri sănătoase. Dacă te-ai întrebat vreodată de ce este important sau la ce ajută sportul, vei afla beneficiile fizice, dar și psihice ale acestuia.

Indiferent de vârstă, activitatea fizică este necesară pentru sănătate, așa că iată care este importanța sportului la orice vârstă și ce beneficii fizice derivă de aici:

- importanța sportului în viața copiilor: întărește mușchii și oasele, dezvoltă flexibilitatea, echilibrul și rezistența, formează postura corectă și creșterea imunității;

- rolul sportului în viața adolescenților: modelează și menținere corpul, arde grăsimile, dezvoltă armonios aparatului locomotor, îmbunătățește circulația sangvină, menține puterea mușchilor și oaselor;

- de ce este bun sportul pentru vârstnici: menține sau redă mobilitatea oaselor, întărește mușchii, îmbunătățește circulația sângelui și respirația, menține fermitatea pielii, elimină grăsimea.

Pe lângă aceste beneficii fizice, există și o serie de avantaje psihice care provin din practicarea sportului în viața de zi cu zi:

- dezvoltarea abilității de concentrare;

- creșterea abilității de lucru în echipă;

- tratează stările negative ale psihicului, cum ar fi anxietatea și depresia;

- dezvoltarea spiritului de fair play;

- creșterea încrederii de sine;

- dezvoltarea abilităților sociale;

- dezvoltarea capacității de auto-disciplinare;

- formează motivația, ambiția și angajamentului pe termen lung;

- creșterea abilităților competitive;

- formarea abilității de a accepta victoria sau înfrângerea.

Generalități

Când vorbim despre sport, imediat ne vin în minte cât de multe beneficii exista la acesta la modul general, însă, de cele mai multe ori vom privi sportul sub doua aspecte. Fie ne referim la acel sport profesionist de competiție, adică fotbalul, tenisul, boxul pe care îl vedem la televizor efectuat de către profesioniști și care evident că nu are legătură cu o majoritate din populație. Iar al doilea aspect este sportul că și beneficiu, care face referire la un aspect fizic plăcut, la acele persoane care merg doar la sala în mod constant și care își sculptează corpul cum își doresc. Dar, sportul are că și beneficiu o componenta mult mai importanta și anume starea benefica de sănătate pe care o da organismului.

Beneficii ale sportului

În primul rand este vorba despre evidenta menținere a greutății sub control. Într-o societate de consum în care timpul este tot mai redus și în care necesitatea de viteză este tot mai mare, populația României tinde spre obezitate într-un ritm accelerat, aceasta datorandu-se unui program alimentar haotic, unui program de muncă prelungit sau accentuat și unui regim alimentar bazat pe fast-food și pe semipreparate consumate în exces. Aceasta nu înseamnă că sportul poate elimină toate aceste efecte nocive pe care le are acest tip de mâncare sau regimul haotic dietetic, dar poate elimina suplimentul de calorii. Dacă este să ne gândim mai practic, 7.000 kcal înseamnă un kg exprimat la greutate, dar în altă ordine de idei numărul de kcal pe care trebuie să îl consume o persoană în decursul unei zile este de 1.800-2.200 kcal /24 ore și aceasta doar pentru a-și menține greutatea și pentru o bună funcționare a organismului. Dar ce se întâmplă dacă consumăm mai mult? Dacă deja avem o greutate mai mare decât cea necesară, nu este suficient doar a impune o dietă și a ne reduce drastic aportul alimentar, totul se rezumă la sport. Printr-o oră de sport echilibrat de intensitate medie se pot consuma între 500 și 2000 de kcal într-o singură zi, astfel că sportul poate preveni din tendință de îngrășare dar poate da înapoi și supraponderabilitatea. O altă statistică arată că sunt persoane care dacă au părinții ce suferă de obezitate vor avea tendința și ei să devină obezi, însă într-un studiu al cercetătorilor britanici arată că în 67% din cazurile care au gena de obezitate în familie nu s-au îngrășat dacă au mâncat ponderat dar au efectuat și mișcare fizică, astfel că acest argument al antecedentelor în familie cade o dată ce se efectuează zilnic sport. Un alt beneficiu major este acela când vorbim despre sport este cel al imunității.

Exercițiile fizice întăresc imunitatea în mod constant și accentuat. De ce intodeauna imaginea unui sportiv este cea a unui om sănătos, adică a unui om care nu răcește atât de ușor, sau care dacă răcește îi trece mai rapid. Efortul fizic și sportul vă spori imunitatea și va mări vasodilatația care astfel va asigura un aport sanguin tot mai bun și astfel va întări imunitatea din toate punctele de vedere.

Dacă este să analizăm vasodilatația realizată prin sport, mai trebuie vorbit de încă doi mari beneficiari: creierul și cordul. Creierul este cel mai mare consumator de glucoză dar și de oxigen. Aportul de oxigen adus pe calea sângelui este imbunatit deoarece vasodilatația va asigura un aport tot mai bun de oxigen. O persoană sportivă care efectuează mișcări fizice constant va reduce semnificativ riscul de boli psihice, și va îmbunătăți memoria. Acest aport de oxigen care este adus creierului va preveni o serie de patologii cerebrale și va asigura o foarte bună funcționare a encefalului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Importanta sportului in viata noastra.docx