Managementul conflictelor între sportivii echipei

Referat
9.3/10 (3 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 8111
Mărime: 42.53KB (arhivat)
Publicat de: Carina Ivașcu
Puncte necesare: 8
UNIVERSITATEA DE VEST TIMISOARA FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT MANAGEMENTUL SPORTIV

Extras din referat

Exista o multitudine de motive pentru care se studiaza mecanismele de declansare si desfasurare a conflictelor si care justifica interesul pentru un asemenea subiect. In tara noastra, din pacate nu putem vorbi de o multitudine de aparitii editoriale centrate sau care fac referire la conceptul de management al conflictelor. In schimp, pe plan practic, fara a fi clar definit, managementul conflictelor este tot mai larg acceptat de manageri intre intrumentele de gestiune a resurselor umane, ca moderator al contradictiilor sau al diversitatii de atitudini si comportamente, respectiv ca punct de plecare in schimbarea organizatiilor.

El devine, la acest inceput de secol, unul din fundamentele care poate explica fenomenele si comportamentele critice ale organizatiilor. De cele mai multe ori atunci cand intrebam pe o persoana de posibilitatea unui conflict, trezeste, de cele mai multe ori, raspunsuri cu canotatii negative. Din pacate, uitam mult prea repede ca un conflict poate avea si canotatii pozitive. Dar asta se poate intampla numai atunci cand managerii stiu cum sa-l gestioneze, conflictul devine un initiator al schimbarilor, ceea ce ii ajuta sa faca fata provocarilor.

Pornind de la aceste premise, putem intelege conflictul ca pe un pariu pe care il putem pierde sau castiga, iar lumea din jur pare sa fie, peste tot, modelata de stari conflictuale, ceea ce poate sa insemne ca un conflict poate sa fie un nou inceput.

Problema rezolvarii conflictelor incepe sa preocupe lumea incepand cu 1940, dar abia in 1980, medierea ca modalitate de solutionare a conflictelor, se raspandeste tot mai mult in structurile sociale din occident, iar in 2001 apare o lucrare de referinta in SUA – Conflict Resolution Meditation Tools for Everyday Worklife, care pune bazele managementului strategic al conflictelor organizationale. Aici se arata pentru prima data ca organizatiile care recunosc conflictele intene pot sa le gestioneze intro maniera strategica, pentru a-si pastra locul pe piata, caci, in caz contrar, conflictele se pot transforma in dezavantaje competitive.

-Reflectii epistemologice asupra conceptului de conflict

Managementul conflictelor este tot mai abordat in literature manageriala, deoarece contribuie la o mai buna cunoastere a comportamentelor individuale si de grup in cadrul unei organizatii. In general, conflictul apare ca o forma a interactiunii umane, prin care doi sau mai multi membri ai unei colectivitati intra in dezacord total sau partial asupra unor probleme. Cu alte cuvinte, conflictul este amestecul intentionat al unui individ sau al unui grup in eforturile de realizare a scopurilor unui alt grup. Datorita faptului ca, scopurile celor doua parti sunt de cele mai multe ori incompatibile, realizarea scopului de catre o parte face imposibila realizariea scopului de catre cealalta parte.

Iar acest punct de vedere conduce la ideea ca o situatie conflictuala poate deveni o strategie de obtinere a unui rezultat cat mai bun in detrimentul progresului celorlalti. In consecinta, conflictul trebuie privit ca un element al vietii organizationale, tocmai datorita divergentelor existente intre atitudini, scopuri, modalitati de actiune sau fata de o situatie din procesul de conducere.

Datorita complexitatii abordarii terminologica a conflictelor impune de la bun inceput clarificarea notiunii de conflict, identificarea surselor conflictuale precum si a factorilor care favorizeaza orientarea acestora in sensul cresterii sau diminuarii performantelor manageriale.

Ca origine, termenul latinesc conflictus implica dezacord, discordie. Astfel spus, o ineractiune in care cuvintele, emotiile si actiunile pot duce la producerea unor efecte suparatoare. Dex defineste conflictul ca fiind “ o neintelegere, ciocnire de interese, dedzacord, cearta , discutie ( violenta)”.

Conform lui Adrian Petelean conflictul este “un fenomen social care apare atunci cand doi sau mai multi actori urmaresc scopuri incompatibile, constituind forma cea mai vie de intercatiune intre acestia”; este o forma a opozitiei bazata pe incompabilitatea scopurilor, intentiilor sau valorilor partilor oponente. Insa la o analiza mai atenta a situatiilor practice, putem observa ca nu toarte conflictele presupun o incompatibilitate de scopuri.

Domeniul de solutionare a conflictelor – conflict resolution – propune o alta cale de definire a conflictului. Astfel ca, alaturi de opozitie si de ciocnirea de interese, mai trebuie introdus si elementul de constientizare a existentei conflictului, deoarece starea conflictului poate fi caracterizata mai ales prin prisma gradului de constientizare a actorilor implicati. Aceasta subliniere arata ca actorii au adesea o constiinta falsa asupra intereselor lor reale, deci asupra confruntarilor reale in care ar trebui sa intre. Daca un conflict exista sau nu, devine pana la urma o problema de perceptie, ceea ce arata ca, daca nici una dintre parti nu este constienta de existenta conflictului, atunci este evident ca nu exista nici un conflict.

Slaiku si Hasson arata ca “ conflictul in sine nu este o problema; problema este conflictul nerezolvat, caci conflictul este o dinamica integrata in cresterea si dezvoltarea organismelor vii si grupurilor. El apare cand ideile, intersele sau comportamnetele a doi sau mai multi indivizi din grup sunt antagonice.”

Rensis si Jane Gilbert Likert, care au fost primii care au sustinut necesitatea si oportunitatea de a gestiona conflictul, afirmau ca : “ Conflictul este incercarea activa a unui individ de a obtine rezultatul dorit care, daca este obtinut, ii va impiedica pe ceilalti sa ajunga la rezultatul dorit de ei, ceea ce duce la ostilitate.”

Prin urmare, conflictul exista oriunde apar idei, valori, conjuncturi, stiluri si standarde divergente, fiind greu de imaginat o persoana sau o organizati care nu a fost implicata intr-un anumit conflict.

In exercitarea profesiunii de manager, prezenta si actiunea raporturilor conflictuale demonstreaza necesitatea cunoasterii profunde a cestora, in scopul perfectionarii continue a managemnetului organizational. Insa dupa cum s-a aratat, conflictul exista peste tot, nu numai in spatiul organizatiilor de munca. Conflictul este o tema care a urmat tot firul istoriei.

Preview document

Managementul conflictelor între sportivii echipei - Pagina 1
Managementul conflictelor între sportivii echipei - Pagina 2
Managementul conflictelor între sportivii echipei - Pagina 3
Managementul conflictelor între sportivii echipei - Pagina 4
Managementul conflictelor între sportivii echipei - Pagina 5
Managementul conflictelor între sportivii echipei - Pagina 6
Managementul conflictelor între sportivii echipei - Pagina 7
Managementul conflictelor între sportivii echipei - Pagina 8
Managementul conflictelor între sportivii echipei - Pagina 9
Managementul conflictelor între sportivii echipei - Pagina 10
Managementul conflictelor între sportivii echipei - Pagina 11
Managementul conflictelor între sportivii echipei - Pagina 12
Managementul conflictelor între sportivii echipei - Pagina 13
Managementul conflictelor între sportivii echipei - Pagina 14
Managementul conflictelor între sportivii echipei - Pagina 15
Managementul conflictelor între sportivii echipei - Pagina 16
Managementul conflictelor între sportivii echipei - Pagina 17
Managementul conflictelor între sportivii echipei - Pagina 18
Managementul conflictelor între sportivii echipei - Pagina 19
Managementul conflictelor între sportivii echipei - Pagina 20
Managementul conflictelor între sportivii echipei - Pagina 21
Managementul conflictelor între sportivii echipei - Pagina 22
Managementul conflictelor între sportivii echipei - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Managementul Conflictelor intre Sportivii Echipei.doc

Alții au mai descărcat și

Soluții pentru formarea deprinderilor tehnico-tactice ale apărătorilor pentru participarea în atac

CAPITOLUL I. - INTRODUCERE 1.1. IMPORTANȚA ȘI ACTUALITATEA TEMEI Concomitent cu apariția a noi factori ce influențează procesul de antrenament și...

Managementul Resurselor Umane în Sport

. Delimitarea conceptelor Managementul resurselor umane este un cencept de largă cuprindere care se referă la filosofia, politicile, procedurile şi...

Capacitatea de Performanță

CAP. 1 INTRODUCERE Scopul principal al pregătirii sportive este dezvoltarea capacității de performanță. Aceasta are o structură complexă în care...

Principiile didactice ale educației fizice și sportului

PRINCIPIILE DIDACTICE Principiile didactice reprezintă tezele teoretico-practice fundamentale ce stau la baza organizării si desfaşurării...

Atletism Specializare

Alergare de viteza Caracterul natural al celor mai multe probe atletice face ca baza generalaa a miscarilor sa fie cunoscuta înca înainte de a lua...

Reeducarea Psihomotrica

Reeducarea psihomotrica este o terapie originala, neurofiziologica si psihofiziologica prin tehnica sa, psihologica si scopul sau, destinata sa...

Consiliere sportivă

TERMENI INTRODUCTIVI 1.consiliere sportivă 2.consilier 3.comunicare Etimologia cuvintelor 1.1.consiliere din fr. conseiller – a consilia, a...

Pregătirea fizică în volei. mijloacele utilizate pentru dezvoltarea calităților motrice în volei

Pregătirea fizică reprezintă ansamblul organizat şi ierarhizat al procedurilor de antrenament care vizează dezvoltarea şi utilizarea calităţilor...

Te-ar putea interesa și

Structura și managementul organizațional la CSS Botoșani

CAP. I MANAGEMENTUL ÎN EDUCAŢIE FIZICĂ ŞI SPORT 1.1. Managementul în activitatea de educaţie fizică şi sport Din punct de vedere etimologic,...

Ai nevoie de altceva?